5 tipp a biztonságos pénzügyekért a nyaralás alatt

A legtöbben már hónapokkal ezelőtt megtervezték a nyaralást: megvan az úti cél, szállások lefoglalva, minden szükséges „hozzávaló” bekészítve. De vajon mi a helyzet a biztonságos pénzhasználattal? Megkérdeztünk egy szakértőt, hogyan kell felkészülni a nyaralásra. 

Vajon mit érdemes szem előtt tartani, mielőtt nekivágunk a nagyvilágnak? Íme, Király Ferenc, az UniCredit Bank biztonságért felelős vezetőjének tanácsai.

„A nyaralás alatt többnyire bankkártyával fizetünk. Természetes, hiszen sokkal biztonságosabb, mint készpénzt vinni magunkkal; bármi gond adódik, egy bankkártyán azonnal tudunk limitet állítani, illetve akár blokkolni is. Én az alábbiakat ajánlom szem előtt tartani, hogy biztonságban tudjuk a pénzünket a nyaralás alatt is.

  • Indulás előtt időben ellenőrizzük, nem jár-e le a bankkártyánk a nyaralás előtt vagy alatt. A lejárt bankkártyát biztonsági okokból nem tudjuk használni. 
  • Talán nem sokan tudják, de érdemes jelezni bankunknak – a call centernek vagy a fiókban –, hogy külföldre megyünk, így tudni fogják, hogy az adott időszakban, a megjelölt ország(ok)ban történő tranzakciót valószínűleg mi hajtjuk végre. A bank ugyanis a szokásostól eltérő használat esetén – feltételezve, hogy esetleg visszaélés történik – átmenetileg blokkolhatja a kártyát. Természetesen ilyenkor azonnal felveszik a kapcsolatot az ügyféllel telefonon és sms-ben, hogy ellenőrizzék, valóban ő vásárolt-e a kártyával. Jogos használat esetén azonnal oldják a blokkolást.
  • Ehhez kapcsolódóan nézzük meg azt is, hogy a bankunknál leadott kapcsolati adatok – e-mail, mobilszám – aktuálisak-e. Így biztosak lehetünk abban, hogy elérnek minket, ha szükséges. 
  • Ha még nem lenne, kezdjük használni a banki mobilappot! Ezt egyszerű letölteni, az „élesítésben” a call centerben vagy a fiókokban dolgozó kollégák segítenek. De miért jó a banki mobilapp? Gyakorlatilag egy személyes bankár: azonnal átállíthatjuk rajta a kártyalimiteket, de akár blokkolhatjuk is – így ha esetleg elveszne vagy ellopnák a bankkártyát, mi magunk is megelőzhetjük a nagyobb veszteséget. Fontos megemlítenem, hogy elvesztés, lopás esetén a blokkolás mellett a banki call centernek is jelezni kell az esetet.
  • Egy extra tippem is van: nézzük meg azt is, kapcsolódik-e utasbiztosítás a bankkártyánkhoz – sok kártyához jár –, illetve azt is, hogy kiterjeszthető-e a családtagokra. Ezzel elég jelentős költségmegtakarítást érhetünk el.”

Mindenkinek felhőtlen, kellemes, biztonságos nyaralást!

Névjegy

Király Ferenc, az UniCredit Bank biztonságért felelős vezetője informatikus mérnök több mint 20 év nemzetközi banki tapasztalattal. Szakértőként és vezetőként számos témával foglalkozik: infrastruktúra- és applikációüzemeltetéssel, törvényi megfeleléssel, különböző technológiai és üzleti projektekkel, beleértve a kiberbiztonságot, a csalásmegelőzést, a fizikai biztonságot és az üzletmenet-folytonosságot.

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …