Gigantikus közösségi festmény készül el Debrecenben

  • a nagyközönség a Virágkarneválon láthatja az óriásremeket

Újabb gyümölcsözőnek ígérkező közösségi-művészeti együttműködés szökkent szárba nemrég Debrecenben, a részletekről július 4-én, csütörtökön a Bényi Galériában beszéltek a szervezők. Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Horváth Norbert képzőművészeti pályázataik országos és nemzetközi népszerűségét említve elmondta, hogy a programot szeretnék a jövőben regionális szinten is ismertté tenni. Céljuk a debreceni megjelenéssel továbbra is az, hogy támogassák és bemutassák a fiatalok művészi kibontakozását. A tervek szerint az alkotói pályázat tavalyi győztese, a debreceni Medgyessy-iskola végzős növendéke, Fanta Júlia alkotása mentén egy körülbelül 2*4 méteres festmény készül el az idei Campus Fesztiválon a közönség és fellépő sztárok közreműködésével. Az alapítvány a díjazott alkotások eredetijét rendszerint aukcióra bocsájtja, a befolyt összeget országszerte óvodák támogatására fordítja fejlesztő eszközök vásárlásával.  A Debrecenben elkészülő óriásfestményre később licitálhat a közönség, a felajánlott összeget a szervezők a Debreceni Gyermekklinikának adományozzák.

Puskás István alpolgármester kiemelte, hogy idén egyelőre két debreceni kulturális szereplő, a Debreceni Virágkarnevált szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Campus Fesztivál fogadja az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány pályázatának válogatott munkáit és fiatal alkotóit. Szeretnék, ha  jövőre Debrecen a kezdeményezés régiós központjaként működhetne, ezzel bővítve a helyi közreműködők és a bemutatkozó fiatal alkotók lehetőségeinek körét. 

Mészáros Réka ügyvezető igazgató elmondta, hogy az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány idei pályázatának díjazott munkáiból a Debreceni Virágkarnevál idején, augusztus 16-án 17 órakor a Kölcsey Központban nyílik kiállítás. A szervezet és a Bényi Galéria közreműködésével megvalósuló tárlat egyik leglátványosabb kapcsolódó eleme kétségkívül az a 2*4 méteres festmény lesz, mely a Campus Fesztiválon készül el, majd egy hónapig a Kölcsey Központban lesz megtekinthető. Az Alkoss Szabadon pályázatának fiatal alkotóival augusztus 20-án a Debreceni Virágkarnevál közönsége a fesztivál művészeti szigetén, a Déri téren találkozhat majd az Impressziók és improvizációk 3.0 kiemelt programjaként. Ennek kapcsán Mészáros Réka ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a Bényi Galéria és  Kölcsey Központ falai között, hanem a nagyrendezvényeik programsorozatában is kiemelkedő szerepet kapnak a művészeti produktumok. 

A sajtótájékoztatón leleplezték Fanta Juli festménytervét is, melynek 2*4 méter nagyságú mása készül majd el a Campus Fesztiválon.

Részletek az alkossszabadon.com oldalon érhetők el.

  • A csatolt fotókat Miskolczi János készítette.

- bdpst24.hu

Check Also

A magyarok álomfürdőszobája átlagosan 5 négyzetméterrel nagyobb, könnyen tisztán tartható és víztakarékos 

Közel minden második magyar tervezi a jövőben felújítani fürdőszobáját, a festés után pedig legtöbben a …