Álmainkban is kísért a közösségi média

Minél több időt töltünk a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesznek az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmaink – derül ki abból a nemzetközi kutatásból, amely Zsila Ágnes, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar tudományos munkatársának vezetésével készült.

Az utóbbi években rohamosan nőtt a közösségimédia-felhasználók száma, és szinte kötelezővé vált, hogy jelen legyünk ezeken a platformokon. A fiókunk ellenőrzése, a posztok böngészése sokunknál már a napi rutin részévé vált, ez azonban növeli a függőség kialakulásának kockázatát. Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való alacsonyabb elégedettség. A BMC Psychology folyóiratban publikált friss kutatás azt mutatta ki, hogy a túl sok online jelenlét összefügg a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával is.

Az álomelméletek szerint az ébrenlétünk alatt átélt élményeinkkel alvás közben újra találkozunk. Ennek fényében, ha nap közben sok időt töltünk a közösségi média platformokon, könnyen előfordulhat, hogy azok az álmainkban is megjelennek. Amennyiben az online világgal kapcsolatos aggodalmaink vagy rossz tapasztalataink (például cyberbullying, dezinformáció) foglalkoztatnak minket, az ezekből fakadó szorongásunk negatív érzelmi töltetet adhat az álmainknak. 

A kutatásban 595 közösségi média felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. Minden résztvevő legalább egy platformon aktív volt, azaz legalább napi 15 percet töltött online a vizsgálatot megelőző hónapban. A leggyakrabban használt felületnek az Instagram bizonyult (87%), ezt követte a Twitter (11%) és a Facebook (2%).

A kutatók azt találták, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. A leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szóló rémálmok hozzájárulhatnak a rosszabb alvásminőséghez és az alacsonyabb pszichés jólléthez.

A kutatók figyelmeztetnek: a technológia térnyerésével ezek az álmok egyre gyakoribbá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes odafigyelnünk az online töltött idő mennyiségére és minőségére, különösen az elalvás előtti órában.

Zsila Ágnes és kutatótársainak vizsgálatáról már olyan nemzetközi médiumok is beszámoltak, mint a New York Post, a Daily Mail vagy a Neuroscience News.

- bdpst24.hu

Check Also

A Sony bemutatja: új generációs ZV-E10 II és E PZ 16-50MM F3.5-5.6 OSS II kamerakészlet tartalomgyártóknak

A Sony ZV sorozat legújabb ASP-C kamerája sokak által kért funkciókkal és frissítésekkel látja el …