Az iBanFirst devizapiaci elemzése

  • Devizakockázat kezelés felsőfokon: rövid útmutató az EUR/USD devizapárhoz

Még a nyugodtnak látszó piacokon is megfigyelhetők jelentősebb napközi árfolyambeli ingadozások. Ezért célszerű, ha a nap meghatározott időpontjaiban adunk megbízásokat, hogy kihasználjuk a komolyabb mozgásokat. 

A legkedvezőbb időpont (az árelfogadók szempontjából), amikor nagyobb áringadozásoktól való félelem nélkül lehet megbízást adni, az Európában 12 és 13 óra között van.

A hatékony piacok elmélete szerint az EUR/USD árfolyam emelkedésének vagy esésének valószínűsége mindig 50%. Így még akkor is, ha a devizapár árfolyama 4, 5 vagy 6 egymást követő napon emelkedett, a következő napi emelkedés valószínűsége továbbra is körülbelül 50%. 

Csökkenő profitabilitás, szűkülő árrés, csődhelyzet – a nemzetközi szinten működő vállalatok ilyen és hasonló súlyos következményekkel szembesülhetnek, ha nem kezelik megfelelően a devizakockázatot. Habár lehetetlen megjósolni az árfolyam-ingadozásokat, vajon létezik-e olyan alapszabály, amely segítségével a leginkább kimutathatók a devizapiac legfontosabb mozgásai?  Ivo Mertens, az iBanFirst kereskedelmi igazgatója és a devizaszakértői csapata éppen ezért részletesen kielemezte az EUR/USD devizapár ingadozásait az elmúlt öt évben. Három főbb megállapítást vontak le, hogy segítsék a vállalkozásokat és a pénzügyi vezetőket megalapozott döntéseket hozni.

  1. Mely napszakban érdemes a leginkább megbízást kötni?

Az iBanFirst devizaszakértői részletesen megvizsgálták, hogyan viselkedik az EUR/USD árfolyam egy adott nap folyamán. Az alábbi grafikon (1. ábra) az átlagos óránkénti mozgásokat szemlélteti Európában egy munkanap során.

  • A lila sáv (Hi-Lo) az egyes órákban tapasztalt legmagasabb és legalacsonyabb szintek közötti átlagos különbséget jelzi.
  • A zöld sáv (movement) az egyes órák kezdete és vége közötti mozgás amplitúdóját mutatja. Ez a mozgás abszolút értékben van kifejezve, vagyis lehet felfelé vagy lefelé irányuló.

Napközbeni árfolyammozgások óránként lebontva

Példa:

Ha reggel 9 órakor az EUR/USD árfolyam 1,1022-nél áll, és 10 órára 1,1002-re vagy 1,1042-re mozdul, akkor mindkét esetben 20 pipes „elmozdulás” történik. Ha e két óra között a legmagasabb megfigyelt szint 1,1050, a legalacsonyabb pedig 1,0990, akkor a „Hi-Lo” 60 pip lesz. Amikor megvizsgálták, hogyan ingadozik ez a két mutató a nap folyamán, észrevették, hogy párhuzamosan alakulnak.

Az alábbiakban néhány megfigyelt minta:

  • Európában a piac a kora reggeli órákban aktívabb, és reggel 9 óra körül enyhe árfolyambeli emelkedés tapasztalható. 
  • Ezt követően az árfolyamok néhány órára stabilizálódnak, de az amerikai piacok 14 óra körüli nyitásakor ismét volatilisebbé válnak. 
  • A legjelentősebb árfolyammozgások délután 2 és 5 óra között következnek be, amikor az USA, az Egyesült Királyság és Európa összes piaci szereplője teljes mértékben aktív.

A devizaszakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a legkedvezőbb időpont (az árelfogadók számára), amikor nagyobb árfolyam-ingadozásoktól való félelem nélkül lehet megbízást adni, az európai 12 és 13 óra közöttre tehető.

Egy átlagos munkahét során végzett elemzés (2. ábra) egyértelmű mintázatot mutat arra, hogy a piacok általában nyugodtan kezdik a hetet; az árfolyammozgás intenzitása napról napra fokozatosan növekszik, és csütörtökön éri el a csúcspontját. Pénteken a piacok a hétvégét várva ismét megnyugszanak. Az ingadozások azonban nem elég markánsak ahhoz, hogy indokolttá tegyék a végrehajtási stratégiák módosítását.

Átlagos árfolyammozgások naponta

  1. Meddig fenntartható egy (felfelé vagy lefelé mutató) trend?

Meddig mozoghat ugyanabban az irányba az EUR/USD árfolyama? A kérdés megválaszolásához az FX-szakértők a devizapár óránkénti és napi  ingadozását is elemezték.

Naponta: A leghosszabb emelkedő tendencia 9 munkanapig tartott, 2022. március 31-től április 12-ig. Ebben az időszakban az amerikai dollár megőrizte az árfolyam növekedését, az euró árfolyama pedig 1,1159-ről 1,0828-ra esett. A hétvégi napokkal együtt 13 napos megszakítás vagy korrekció nélküli trend volt megfigyelhető. A szakértők azt is észrevették, hogy az euró 9 egymást követő napon keresztül, 2020. május 25. és június 4. között felértékelődött, ami 1,0897-ről 1,1338-ra emelkedést eredményezett.

Óránként: A leghosszabb megszakítás nélküli mozgás 15 órán át tartott, 2022. augusztus 2. és augusztus 3. között. Bár a devizapár nem szenvedett drasztikus esést (az EUR/USD árfolyama mindössze 80 pipet esett), az óránkénti árfolyam folyamatosan egy kicsivel többet csökkent.

Mi történik egy esetleges korrekcióval egy hosszú, azonos irányú árfolyambeli mozgássorozat után? 

Egyesek úgy vélik, hogy minél tovább tart a mozgás, annál valószínűbb, hogy korrekció fogja követni. Mások azt állítják, hogy ha egy devizapár határozottan egy irányba mozog, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy folytatni fogja a lendületét. Mindkét nézőpont helytelen.

A hatékony piacok elmélete szerint az EUR/USD árfolyam emelkedésének vagy esésének valószínűsége bármikor 50%. Így még akkor is, ha az árfolyam 4, 5 vagy 6 egymást követő napon emelkedett, a következő napi emelkedés valószínűsége továbbra is körülbelül 50% lesz. Ez az elv az óránkénti megfigyelésekre is érvényes, ami teljesen logikus…, mert ha ennek az ellenkezője lenne igaz, a fedezeti alapok modelljei már régen észlelték volna, és a hatást már arbitrázsolták volna.

  1. Mennyire kiszámíthatatlan az árfolyammozgás?

A piaci szereplők gyakran pánikba esnek, amikor látják, hogy az árfolyamok milyen gyorsan mozognak az egyik vagy a másik irányba, ami kedvezőtlen körülmények között gyakran vezet elhamarkodott vételi vagy eladási reakciókhoz, még akkor is, ha az árfolyam a nap végére visszatér a kezdeti szintre. Ezt a jelenséget a piaci árfolyam „kiszámíthatatlan” viselkedésének nevezik, amelyet impulzív mozgások jellemeznek, és amelyek később jelentős mértékű változás hiányában feloldódnak.

Az FX szakértők a „movement (mozgás)” és a „Hi-Lo” indexek közötti tényező (különbség) vizsgálatával értékelték (3. ábra) az idegesség egy napon belüli mértékét. Például, ha a „Hi-Lo” 100 pip, a mozgás pedig 50 pip, akkor a faktor 2-es.

Íme egy érdekes tény: annak a valószínűsége, hogy X idegességgel rendelkezünk, egyenlő 1/X. Más szóval, annak az esélye, hogy egy adott napon 10:1 arányban „Hi-Lo” és „mozgás” van, 1/10, azaz 10%.
Valószínűség az idegesség mértékétől függően

A legtöbb résztvevő feltételezi, hogy a nap folyamán az árfolyamok nem fognak jelentősen eltérni a nyitó- vagy záróárfolyamtól. Azonban még a látszólag nyugodt piacokon is megfigyelhetők jelentős napon belüli ingadozások, ezért célszerű lehet a nap bizonyos időszakaiban megbízásokat adni, hogy kihasználjuk ezeket az ingadozásokat.

- bdpst24.hu

Check Also

itt az első hazai női e-sport verseny 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai e-sport. Az utóbbi években minden társadalmi csoportban robbanásszerűen terjed a …