Bővülhet a pénzintézetek zöld termékpalettája

  • Változás jöhet a bankpiacon

Július elején ismertetik azt az új uniós akciótervet, melynek keretében vállalkozások és háztartások is igényelhetnek támogatást új és akár használt elektromos autók vásárlására is. A money.hu és a Használtautó.hu szakértője utánajárt, hogy melyek a jelenleg legfelkapottabb villanyautók a piacon és milyen változást hozhat a finanszírozásban egy új vásárlásösztönző program bevezetése.

Az autóvásárlók pillanatnyilag is több finanszírozási lehetőség közül választhatnak, beleértve a klasszikus autóhiteleket, amelyek tulajdonképpen autóvásárlásra felvett személyi kölcsönök. Elérhető ugyanakkor a banki palettán különböző zöld célokra felvehető személyi kölcsön is, amely akár elektromos autó vásárlásra is fordítható.

Jelenleg is van olyan hazai pénzintézet, amely zöld hitelcélra felvehető személyi kölcsön keretében finanszíroz elektromos gépkocsikat, beleértve a tisztán elektromos hajtású autókat, a plug-in hibrideket és a növelt hatótávolságú hibrideket is. Ezek a kölcsönök akár 12 millió Ft összegben is felvehetők, a futamidő pedig 10 évig is kitolható, a kedvezőbb kamatozásnak köszönhetően még megtakarítást is jelenthet az autóvásárló számára egy klasszikus autóhitelhez képest.

Korponai Levente, a money.hu vezetője e kapcsán elmondta: „Az elektromos autók vásárlását ösztönző új uniós program bevezetésével elképzelhető, hogy több bank termékpalettáján is megjelennek majd a zöld célokra felvehető személyi hitelek, amelyeket akár környezetkímélő autó megvásárlására is lehet fordítani. Erre azonban jelenleg csupán egyetlen hazai pénzintézetnél van lehetőség.” Az új támogatási rendszer és a kedvező finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még többen válasszák a fenntarthatóbb közlekedési megoldásokat.

Hogyan befolyásolja mindez a hazai villanyautó-piacot?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu legfrissebb adatai szerint német, amerikai, dél-koreai, valamint japán és francia gyártó villanyautó bizonyultak idén a legnépszerűbbnek a hazai piacon.

„Nagy átrendeződés várható az elektromos autók piacán, a növekvő kereslet pedig jelentős hatással lehet a használt autók piacára is. A támogatás növelheti a keresletet, ami piaci versenyt generálhat, és ezáltal csökkentheti a használt villanyautók árait is. Jelenleg az a nagy kérdés, hogy a megnövekedett érdeklődés következtében lesz-e elegendő autó a vásárlói igények kielégítésére” – tudtuk meg Horváth Andrástól, a Használtautó.hu autópiaci szakértőjétől.

Mindazok, akik önerő nélkül fontolgatnak autóvásárlást a közeljövőben, további hasznos pénzügyi tanácsokat találnak a money.hu online elérhető tudástárában.

- bdpst24.hu

Check Also

Miért nem lenne elég a technológiai fejlődés és a befektetések megsokszorozása?

Az Európai Központi Bank volt elnöke nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint leginkább a közös adósság …