Elérte a 600 millió eurót az Erste Csoport Social Banking üzletágában kihelyezett hitelek értéke

  • Az Erste Csoport tavaly 125,5 millió euró értékben nyújtott finanszírozást társadalmilag hasznos szervezetek, startupok és mikrovállalkozások számára Kelet-Közép-Európában.
  • Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2016-os indulása óta összesen mintegy 600 millió euró ilyen hitelt helyezett ki. A bankcsoport célkitűzése, hogy 2030-ig a folyósított hitelek állománya elérje az egymilliárd eurót.

„Több mint 200 éve az a küldetésünk, hogy jólétet teremtsünk a régióban élők számára. Az igazságos és befogadó társadalom elősegítésének elengedhetetlen eleme a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdések kezelése. Ebből kiindulva az Erste Csoport közel tíz éve az emberekre, és különösképpen pénzügyi egészségükre fókuszál” – jelentette ki Willi Cernko, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Kétszázezer munkahely 2030-ig

A social banking, vagyis a szociális banki tevékenység lényege, hogy finanszírozást biztosítson annak érdekében, hogy jobbá tegye az itt élők szociális helyzetét, valamint segítse a társadalmilag hasznos vállalkozások és szervezetek gazdálkodását. Az Erste Csoport Social Banking üzletága 2023-ban mintegy 6400 új ügyfelet támogatott ilyen módon. A kezdeményezés elindítása, vagyis 2016 óta közel 50 ezer ügyfél részesült a szociális banki tevékenység nyújtotta előnyökből. Innovatív, társadalmilag hasznos vállalkozások támogatásán túl a program keretében nyújtott finanszírozás munkahelyek létrehozásához és megőrzéséhez is hozzájárult. Ez számszerűen közel százezer munkahelyet jelent 2016 óta. Az említett munkahelyek közel kétharmadában női munkaerőt foglalkoztatnak, míg 30 százalékban a perifériára szorult társadalmi csoportokból érkezett munkavállalót. A finanszírozás biztosításán keresztül az üzletág azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig összesen 200 ezer munkahely létrehozásában vagy megtartásában működik közre.

Az Erste Csoport jelentéséből kiderül, hogy a Social Banking ügyfélkörből válaszolók 67 százaléka sikerrel javított általános gazdasági helyzetén. „Tevékenységeinken keresztül jelentős mértékben hozzájárulunk a munkahelyteremtéshez és -megtartáshoz, a társadalmilag hasznos szervezetek megerősítéséhez, a megfizethető lakhatás biztosításához, valamint a perifériára szorult társadalmi csoportok tagjainak támogatásához. Tovább fokozzuk erőfeszítéseinket a tanácsadás és a finanszírozás terén, valamint továbbra is megbízható partnere maradunk közel ötvenezer ügyfelünknek Kelet-Közép-Európában” – fogalmazott Peter Surek, az Erste Social Finance Holding vezérigazgatója.

Több mint ötezer magyar ügyfél, ötmilliárd forintot meghaladó kihelyezés

Az Erste Bank Hungary Social Banking területe mindeddig több mint 5500 ügyfélnek segített tanácsadással vagy pénzügyi támogatással. Emellett 3500 hátrányos helyzetű fiatalt vont be pénzügyi edukációs programjaiba, valamint 5,5 milliárd forintot meghaladó finanszírozási forrást biztosított társadalmi vállalkozások és civil szervezetek számára. Emellett 462, nehéz helyzetben élő ember élethelyzetének javítására biztosított pénzügyi forrást lakhatási programjaiban.

Innovatív finanszírozási megoldások

A társadalmilag hasznos szervezetek, mikrovállalkozások és startupok számára komoly kihívást jelent a folyamatos működés, vagy új projektek finanszírozása. Ennek oka többrétű: az alacsony tőkeellátottságtól kezdve a hitelbiztosíték hiányán át a ki nem próbált innovációkig. A már bevált finanszírozási módok gyakran csődöt mondanak a társadalmi célú vállalkozások esetében, mivel esetükben nehéz mérni a „sikert”. A Social Banking ezért aknázza ki az innovatív finanszírozási eszközök, például a kvázisajáttőke-finanszírozás (más néven mezzanine hitel, egyfajta hibrid finanszírozási mód) nyújtotta lehetőségeket. Alárendelt kölcsönként a mezzanine finanszírozás hatékony módszer a vállalkozások és szervezetek tőkebázisának megerősítésére úgy, hogy közben nem változik a meglévő tulajdonosi szerkezet. A megerősített tőkebázis vonzóbbá is teszi a társaságot a hitelintézetek szemében. A társadalmi célú vállalkozások mellett a kvázisajáttőke-finanszírozás szociális lakhatási és infrastruktúra projektek, valamint nonprofit szervezetek számára is segítséget nyújthat.

A társadalmi hatású kötvény is hasonlóan innovatív eszköznek számít. Az állami szektor arra használja ezt az instrumentumot, hogy innovatív megoldásokat teszteljen olyan szociális kihívások esetében, mint a munkanélküliség, a hajléktalanság, vagy az egészségügyben felmerülő feladatok kezelése. Ezeket a megoldásokat civil szervezetek dolgozzák ki és tesztelik, az úgynevezett hatásbefektetők (impact investors) pedig előzetes finanszírozást biztosítanak hozzá. Amennyiben a kezdeményezés szerződésben megállapított hatása eléri a kívánt célt, az állami szereplő visszafizeti a befektetők számára az előfinanszírozott befektetést, beleértve a sikerdíjat is. Ez az eszköz alkalmas szociális innovációk elindítására állami pénzek felhasználása nélkül is. Ezáltal a társadalmilag hasznos vállalkozások kockázatot vállalhatnak, és új projektekbe kezdhetnek. Ennek legjobb példája az atempo nevű osztrák cég, amely digitális képzés segítségével fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó szociális munkásokká képezi át a jelentkezőket, így hozzájárulva a területen tapasztalható munkaerőhiány mérsékléséhez.

Tizenötezer, megfizethető árú bérlakás

Az Erste Csoport szociális banki tevékenysége az elszegényedés határán élők számára nyújt segítséget azáltal, hogy elősegíti a munkahelyteremtést startupok, mikrovállalkozások, valamint a nehéz helyzetben lévők segítésére vállalkozó, társadalmilag hasznos szervezetek finanszírozása révén. Emellett a nehéz pénzügyi helyzetben lévők számára kidolgozott programok speciális tanácsadói és pénzügyi megoldásokat kínálnak a rászoruló egyének és családok számára, valamint segítséget nyújtanak számukra az olyan problémák leküzdésében, amelyek a megélhetésüket veszélyeztetik, például a túlzott eladósodás. A Social Banking üzletág a szociális lakhatás terén indított bevezető projektjein keresztül innovatív megközelítéseket tesztel, hogy a marginalizált csoportok számára elősegítse a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést. Többek között az Erste Csoport 2030-ig összesen 15 ezer lakás kialakítását és megfizethető árú bérbeadását tűzte ki célul. Emellett különféle kezdeményezései és projektjei révén a szociális bankolási tevékenység hozzájárul az ENSZ tagállamai által 2030-ig vállalt tizenhét SDG-ből (Sustainable Development Goals – Fenntartható Fejlődési Célok) kilenc eléréséhez.

- bdpst24.hu

Check Also

Egy-két napos útra is fontos megkötni az utasbiztosítást

Labdarúgó EB: Biztosításokkal garantálhatjuk a felhőtlen szórakozást A mai naptól kezdve egy hónapon keresztül több …