Így lehet napbarnított a bőröd káros UV sugarak nélkül

Sokan szeretnének nyári, „napbarnított” bőrt, de egyre többen tudják, hogy a napozással és túlzott szoláriumozással káros UV sugaraknak teszik ki magukat. Ma már van más, biztonságosabb mód is a barnulásra. Az önbarnító krémek a napsugarakkal ellentétben kizárólag a bőr legfelső rétegeiben fejtik ki hatásukat és nem szükséges a működésükhöz UV fény.

Vannak, akik korábbi, rossz tapasztalatok miatt kerülik a barnító hatású krémeket. A valódi önbarnítók azonban sokkal hatékonyabbak a régebbi készítményeknél, mivel természetes hatóanyagokat tartalmaznak és a hiedelem ellenére nincs bennük festék sem. A megfelelő összetételű termékek foltmentes és egyenletes barnaságot adnak. A megfelelő krémek megtalálásához fontos tisztában lennünk, hogy milyen önbarnító hatóanyagok léteznek és hogyan érdemes használni ezeket.

  • Még mindig sok a tévhit az önbarnítókkal kapcsolatban

Foltos vagy túl sötét bőr? Sárgás szín az ujjak között? Ezek az önbarnítóval kapcsolatos félelmek, illetve a balul sikerült esetek részben annak köszönhetők, hogy a korábban elérhető termékek többségében nem volt megfelelő a minőségi összetevők aránya, ezért nemkívánt elszíneződéseket eredményeztek. Továbbá még ma is sok olyan krém érhető el, amelyek nem valódi önbarnítók. Ezek festéket tartalmaznak és a dekorkozmetikumokhoz hasonlóan, csak ideiglenesen festik meg a bőrt. Az ilyen készítményeket a termék összetétel végén található „CI azonosító szám” alapján tudjuk felismerni. 

„Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlenségeket, érdemes valódi önbarnítót választanunk. Az ilyen termékek ugyanis nem tartalmaznak festéket, a bennük található összetevők a bőr legfelső rétegeiben előforduló aminosavakkal lépnek kapcsolatba és ez eredményezi a barnaságot. A fő hatóanyagok a nádcukorból vagy cukorrépából kinyerhető DHA és a szintén cukorszármazék Erythrulose, ami például a málnában is megatalálható. Ezzel a két összetevővel tehát UV fény terhelés nélkül is elérhetjük a nyári bronzos bőrszínünket” – mondta Dr. Kelen Ákos, termékfejlesztő szakgyógyszerész. 

  • Sokat segíthet az eredményen, ha jól készítjük elő bőrünket

Abban az esetben tehát, ha valódi önbarnítót választunk, már sokkal kisebb az esély arra, hogy nem tetsző eredményt érünk el, a tökéletes termék viszont csak megfelelő használattal tudja kifejteni teljesértékű hatását. Ehhez javasolt a használat előtti zuhanyzás és bőrradírozás, valamint epilálás. Fontos, hogy a krémet a teljesen száraz bőrre, egyenletesen, vékonyan, mindenhova vigyük fel. Ne felejtsük ki a hajtövet, a hajlatokat, az orrcimpát és a füleket sem. A felvitel utáni alapos kézmosás és a köröm bő, langyos vizes öblítése segít elkerülni a kontrasztos átmeneteket. A barnulási folyamat időigényes, 3-5 óra múlva kezd kialakulni és 5-6 óra múlva éri el a végleges színt. 

„Amennyiben nem vagyunk gyakorlottak az önbarnításban, érdemes először szolidabb árnyalattal kezdenünk, hiszen így ugyancsak elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Ha később fokozni szeretnénk a barnaságot, ezt a következő napon történő ismételt önbarnítással tehetjük meg mindaddig, amíg a kívánt mélybarna színt el nem érjük” – javasolta a szakgyógyszerész. „Egy-egy alkalommal az önbarnítók hatása 4-6 napig tart, ezért ha szeretnénk fenntartani a megszerzett bőrszínt, akkor javasolt ennyi időközönként újra barnítani” – tette hozzá.

A közkedvelt önbarnítókból már itthon is rengeteg fajta érhető el. A Dr. Kelen által kifejlesztett krémek – a legmodernebb termékekhez hasonlóan – valódi önbarnítók. A magyar tulajdonban lévő családi cég gyógyszerészei 1992 óta fejlesztenek egészségkozmetikumokat, köztük a bronzosabb bőr elérését lehetővé tevő önbarnító termékeket, melyek a hatásuk kifejtéséhez természetes hatóanyagokat alkalmaznak. A Dr. Kelen Solar önbarnító termékcsaládjának tagjai sejtvédő zöld kávé kivonatot is tartalmaznak, amelynek anti-aging hatása is jelentős. Ezeket a jótékony összetevőket, egy gazdag hidratáló krém alapba dolgozták bele, hogy a végeredmény még egyenletesebb és bársonyosabb legyen. Ezekkel a termékekkel tehát nem csak napbarnított árnyalatunk lehet, de ápoljuk is a bőrünket.

- bdpst24.hu

Check Also

Már Magyarországon is kaphatók a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellek

Továbbfejlesztett egészségfigyeléssel és szinte professzionális sportfunkciókkal érkezik az új okosóra-sorozat, ötvözve a látványos kialakítást a …