Mit tartogat számunkra a Néprajzi Múzeum a héten?

  • Antropológiai etikát, raktármerülést, MÉTA-BABA foglalkozást, kortárs filmvetítést és a japán kultúrában való elmerülést!

Érdemes figyelemmel követni a Néprajzi Múzeum programkínálatát, hiszen munkatársai május 28-ával kezdődően több izgalmas eseménnyel is készülnek a látogatók és a szakmabeliek számára. 

Május 28-án nem mindennapi témájú kerekasztal beszélgetésre kerül sor, melynek tárgya az antropológia, részvétel és etika. A beszélgetés során a következőkkel fognak foglalkozni a résztvevők: Milyen eszközei vannak a kutatónak, és mit tehet, ha az általa kutatott, korábban elszigetelt közösség szembe találja magát például a nemzetállami expanzió gyakran pusztító következményeivel? Ki dönti el, hogy mi a jó egy közösség számára? Hol vannak a paternalizmus határai, mikor indokolt a beavatkozás, milyen csapdahelyzetekbe kerülhet a kutató és az aktivista? 

Japán napok a Néprajzi Múzeumban

Ismét lehetőség nyílik a Néprajzi Múzeum raktárainak felfedezésére május 30-án egy tematikus vezetés alkalmával. A Gyűjteményi Központba ellátogatva a jelenlévők megismerkedhetnek a Közlekedésgyűjtemény raktáraiban rejtőző tárgyakkal és azok történetével.

Május 31-én, pénteken délelőtt a MÉTA-BABA programsorozat következő, utolsó foglalkozásán résztvevő szülők kicsinyeikkel számos kérdést járnak majd körbe. Mik a szépségei és kihívásai a tipegőkornak? Milyen érzés megélni a baba erősödő autonómiáját és önállóságát? A program az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállítást érintve a Néprajzi Múzeum tárgyai segítségével mondókázva, beszélgetve és alkotásba öntve foglalkozik a szülőség korai fázisával.

A Néprajzi Múzeum Közlekedés gyűjteménye

Szintén május 31-én filmvetítéssel készül a múzeum a MaDok-filmek sorozat részeként. A pénteki alkalom középpontjában az utcai ikonográfia áll. A MaDok-filmek sorozatot a Néprajzi Múzeum MaDok-programja hívta életre azzal a céllal, hogy kutatók, filmesek, művészek és amatőrök a film médiumán keresztül gondolkodjanak kortárs jelenségekről. 2008–2009 és 2010–2011 között 9 munka készült, amelyek meg is jelentek. A rövidfilmek a városi térről és használóiról, alternatív és underground közösségek működéséről, utolsó pillanatban elkapott eltűnő jelenségekről szólnak, a kétezres évek első évtizedéről, olyan megközelítésekről, amelyek akkor foglalkoztatták az alkotókat.

Június 1-jén a Magyar Japán Baráti Társaság közreműködésével a Japán napoknak ad otthont a múzeum, ahol különböző előadásokon és foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek meg a résztvevők a japán kultúrával. Izgalmas előadásokkal várják a távoli kultúrában elmélyedni vágyókat, mint hagyományos japán zene bemutatása hagyományos hangszereken, előadás harci művészetről, zen buddhizmusról, a kimonó történetéről és a sárkány szimbólumról. Továbbá számos foglalkozással is készülnek, mint például origamizás és mizuhiki vagy akár kimonóba bújhatnak az érdeklődők és kvízjátékon bizonyíthatják tudásukat.

Antropológia, részvétel és etika kerekasztal-beszélgetés a Néprajzi Múzeumban

Fotó: Régi Tamás

- bdpst24.hu

Check Also

AVON: Fenntarthatóság, mint alapvető üzleti stratégia

AVON Responsible Business Report 2023 Az AVON eredményei és 2023-ban tett fenntarthatósági vállalásai A fenntarthatóság, …