Irodalom Éjszakája Debrecenben

Idén is három estén át várják színművészek, versek, regényrészletek az irodalom szerelmeseit Debrecen közterein. Az Irodalom Éjszakája sorozatot 2024. május 31. és június 2. között rendezik meg.

Immár hatodik alkalommal csatlakozik Debrecen a Prágából, 2006-ban indult kezdeményezéshez, az Irodalom Éjszakájához. Idén is három napon át várják a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművészei a belváros rejtett, izgalmas kulturális tereiben az irodalom szerelmeseit.

2024-ben a rendhagyó világirodalmi sétán 24 ország 24 szerzőjének művéből olvas fel 24 debreceni színész. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TÚLSÓ PART.

A felolvasásokra 8 szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00 – 21:30 között. Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel. Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt. Mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül. Helyszínünk lesz idén például a Szent István park, a Szabó Magda Emlékház, a Csonkatemplom vagy a Deutches Kulturforum Batthyány utcai udvara.

A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A részletekről az irodalomejszakaja.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.  

Az Irodalom Éjszakája 2024 sorozat az EUNIC Hungary (a Magyarországon működő európai uniós nemzeti kulturális intézetek ernyőszervezete) és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen közös szervezésében jön létre. A programot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Deutches Kulturforum támogatta. A fővédnök Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.

Egy héttel a debreceni programsorozat után, 2024. június 5. és 7. között Budapesten is megrendezik az Irodalom Éjszakáját.

- bdpst24.hu

Check Also

Zenei pályázatok a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával

Közel 13 millió forint támogatás magyar-lengyel vonatkozású albumok és koncertek megvalósítására Immár harmadik alkalommal írta …