ÁRPA KAROLINA: Even in the darkest darkness there is light

  • május 15-31. – K6 Galéria Budapest

Árpa Karolina festőművész egyéni tárlattal jelentkezik: “Even in the darkest darkness there is light” című bemutatkozó tárlatán gazdag képzeletének és az elmúlt három évben kiteljesedett grafikai és festészettechnikai tevékenységének felfedezésére invitálja a nézőt. A 2024. május 15-31. között, a K6 Galéria Budapest kiállítótérben bemutatásra kerülő munkái a merészség, a szabadság, az ösztönösség, a megszállottság felfokozott, mindent elsöprő erejét hirdetik. Árpa arra törekszik, hogy vizuális korlenyomatot teremtsen: a színekről való lemondás egy tudatos döntés eredményeként jelent meg 2021-ben művészetében, a szülőhazájában, Ukrajnában jelenleg folyó eseményekre adott reakcióként. Fekete monokróm festményeiben a tónusok változatossága a remény metaforájaként jelenik meg, jelezve, hogy még a legmélyebb sötétségben is jelen van a fény.

A 2024. május 15-31. között, a K6 Galéria Budapest kiállítótérben bemutatásra kerülő tíz nagyméretű papírmunka és egy különleges objekt a merészség, a szabadság, az ösztönösség, a megszállottság felfokozott, mindent elsöprő erejét hirdetik. Árpa arra törekszik, hogy vizuális korlenyomatot teremtsen: egyensúlyt a jelen korszak linearitásának elvesztése és az emberi lélek mélyének válaszreakciója között. A színekről való lemondás egy tudatos döntés eredményeként jelent meg 2021-ben Árpa művészetében, a szülőhazájában, Ukrajnában jelenleg folyó eseményekre adott reakcióként. A színektől megfosztott, a semmiben lebegő, perspektíva és kapaszkodók nélküli világ ábrázolása 2021-ben a háború előszelét hirdette képein. Fekete monokróm festményein a tónusok változatossága a remény metaforájaként jelenik meg, jelezve, hogy még a legmélyebb sötétségben is jelen van a fény. 2022-ből, a háború kitörésének évében nem született festménye.

A make-up artistként komoly nemzetközi karriert befutott alkotó a legnagyobb világmárkákkal és szupermodellekkel dolgozott együtt. Emellett számos ikonikus magyar film sminkmestere volt, így a Curtiz c. filmé is, amely a Magyar Filmdíj “Legjobb smink-tévéfilm” címet nyerte el.

Árpa 2018 óta Velencében kutatta és emelte mesteri szintre az akvarell technikai jellegzetességeit, rendszeres résztvevője a „Watercolor Venice with Katia Margolis” projekteknek: a víz, a festékek, az ecsetek és a papír különleges kapcsolódásainak lehetőségeit. Ábrázoló művészete egyéni karakterrel telítődött, és gyönyörűen rétegzett fátyolos felületekben vagy organikus alakzatokban teljesedett ki. Később, a konkrét formák kivonásával egyre monokrómabbá váltak kavargó motívumai. Az informel terek közepén hol lágyabb, hol strukturáltabb formákba rendeződő, nem referenciális alakzatok egy vizuális illúzióban csúcsosodnak ki, a mikro és makro, valós és nem evilági dimenziók között egyensúlyozva. “A vizuális tér közepén lebegünk a  semmiben, nincs perspektíva, semmiféle kapaszkodó.” – vallja Árpa.

Árpa minden dimenzióban komfortosan mozog, az egészen aprótól a monumentálisig. Gyakorlatát elsősorban a természet alapos megfigyelése jellemzi. Gyönyörűen kreált formái folynak, áramlanak, mozognak és elfoglalják a képzelet terét. Képei egyszerre turbulensek és nyugodtak, excentrikusak és befelé figyelők, egyszerre vezetnek egy párhuzamos fantasztikus világba és mutatnak rá a valóság részleteiben rejlő drámára és szépségre. 

Művészetében a festészet technikai folyamatai foglalkoztatják: a festék és a belőle kirajzolódó precíz, finom formák irányíthatatlansága, a véletlenben rejlő lehetőség. Festészetében kiemelt szerepe van a víznek – a víz alakítja képeit. Művei egyfelől egyértelműen tanúskodnak keletkezési folyamatukról, másfelől azonban pontosan ezt leplezik. Egyszerre hívnak közeli szemlélődésre és az absztrakció értelmezésére. A megjósolhatatlan, a spontán, az expresszív ugyanúgy része az alkotói folyamatnak, mint annak tudatos alakítása, jól megfogalmazott pozicionálása. A fekete-fehér munkákban megjelenő kettősség, az ellentétekre építő tudatos alkotói döntés, a színek, valamint a motívumokban felsejlő ismerős jelenségek (a légnemű füst, az áramló víz) a női princípium, a női mágia, a tudatalatti, a pszichikus erők sötét, misztikus oldala, az emberi elme dimenziónak jelentéstörténeti tartományai felé nyitnak utat. Árpa most bemutatott munkáiban a fény és a fény hiányának kölcsönhatására összpontosít, a kettősséget helyezve a középpontba.

Kurátor: Sárvári Zita

K6 Galéria Budapest

Nyitvatartás:

K-Cs: 11:00–17:00

Péntek: 14:00–18:00

Szo-V-Hé: Zárva

A tárlat ingyenesen látogatható.

További információ: 

https://arpakarolina.com

https://www.facebook.com/karolinarpa

https://www.instagram.com/karolinarpa/

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …