Budapest – vajon még mindig vonzó a külföldi ingatlanbefektetőknek?

Nekünk természetesen mindig is ez a legszebb város. Csodás fővárosunk, Budapest különleges fekvésével és gazdag történelmi és kulturális örökségével mindenkit elvarázsol. Hosszú évek óta fókuszban van a külföldi ingatlanbefektetőknél is, elsősorban a turizmus fellendülése miatt, hiszen szerencsére a magyar főváros továbbra is nagyon népszerű utazási célpont európai városlátogatás kategóriában. Az elmúlt években Budapest mellé felzárkózott még néhány további kelet-európai város, így Prága, Krakkó és Bukarest is tovább hódít megfizethető ingatlanáraival, a városok gazdag történelmi örökségére és a számos látnivalóra alapozva. De vajon meg tudja-e tartani vonzerejét Budapest a külföldi befektetők körében? 

„A pandémia előtti nagy pezsgés azért még csak részben tért vissza” – kezdi Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője. –„Abban nincs különösebb változás, hogy a korábbi időszakhoz hasonlóan most is az ázsiai, főleg kínai és vietnámi befektetők vannak jelen a belvárosi ingatlanpiacon. A háborús helyzetek befolyásolták ugyan az orosz és ugyanúgy az izraeli befektetők jelenlétét is, de még ők sem tűntek el teljesen a piacról.”

A szakértő szerint a magyar befektetők is kezdik kiheverni a nehezebb időszakot és folyamatosan térnek vissza érdeklődőként, aktív vásárlóként. Ha megvizsgáljuk az előző év hasonló időszakát, egyértelműen az látszik, hogy nőtt a dinamika, egyre aktívabb lett a piac, úgy a kereslet-kínálat arányát, mind a teljes befektetői állományt tekintve is. Ha számokban kellene ezt kifejezni, akkor a jelenlegi adatok szerint nagyjából 30-40 %-kal nagyobb mozgást érzékelt a Central Home. 

„Természetesen mindig megvannak a legkedveltebb budapesti célpontok, azok a területek, városrészek, esetleg utcák, ahol a szokásosnál élénkebb az érdeklődés” – folytatja Ben-Ezra Orran. – „Az V. kerület mindig a toplisták élén van, és továbbra is nagyon keresett az Andrássy út és környéke. Fellendülést tapasztaltunk a legutóbbi elemésünkhöz képest a VII. kerületi területen is, a Gozsdu udvar és a Király utca környéke ismét jobban pezseg. Az átlagos, külföldi befektetői keresések 90 millió Ft körül mozognak, többnyire az 1-2 hálószobás, jó minőségben felújított, AirBnB-re alkalmas lakásokra irányulnak.”

A rövidtávú kiadás ugyanakkor sok esetben kockázatos lehet. A szóbanforgó kerületek önkormányzatai, vezetése szinte mindenhol szigorításokra készülnek. Az új jogszabályok pedig jelentősen befolyásolhatják majd a belvárosi kerületekben értékesítésre kínált és a befektetők által jelenleg vonzónak tartott lakások piacát. 

- bdpst24.hu

Check Also

A focidrukkerek támogatására is számítanak az autizmussal élők az EB szurkolói zónájában

Az Együtt az Autistákért Alapítvány is ott lesz az idei labdarugó EB szurkolói zónájában a …