Őze Áron rendezi Lackfi János legújabb, apa-fiú kapcsolatot feldolgozó drámáját

Nagy dobásra készül az Alle Management: a Magda, a Szabó című előadás után június 15-én a MOMKultban mutatja be Lackfi János Medveles című drámáját, amely Porkoláb Gyöngyi apamondta.hu című podcast műsorából inspirálódva világít rá az apa-fiú kapcsolatok legizgalmasabb kérdéseire. Az előadást a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója, Őze Áron rendezi, a két szereplőt pedig Marton Róbert és Csiby Gergely alakítja. 

2016-ban, a Csak egy nő?! konferencia-sorozat keretében neves előadók arra keresték a választ, hogy nőként, anyaként hogyan lehet egyensúlyt teremteni a gyorsan változó világ kihívásai és a tradicionális családmodell között. A rendezvény programigazgatója, Porkoláb Gyöngyi az utolsó kerekasztal-beszélgetésen a másik oldalt is megszólította, az Apa csak egy van című panel pedig megmozgatta a résztvevőket, őszinte és humoros emlékek kerültek elő a résztvevők saját életéből. „Azt éreztem, épp itt az ideje, hogy az édesapákat is középpontba helyezzük az anyai szerepek mellett, és legyen egy olyan szórakoztató, informatív, párbeszéd alapú platform, ahol a „hallgattassék meg a másik fél!” is érvényesülni fog. Közben mediátor lettem és még inkább éreztem, milyen sokat segít, ha felszínre kerülnek a tudatalattinkban rejlő történetek, értékek” – fogalmaz az Alle Management alapító-igazgatója. 

Ebből a gondolatmenetből indult el az FM90 Campus Rádióban az apamondta.hu beszélgetés-sorozat, ahol Porkoláb Gyöngyi első vendége a Tankcsapda gitárosa, Sidi és a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán voltak. Őket azóta több százan követték, a mikrofon elé ült mások mellett Zorán, Vujity Tvrtko, Kovács István Koko, Gálvölgyi János, László Boldizsár és Visky András is. 

„Az interjúk során családi történetek, olykor regénybeillő egyéni utak, karakterek keltek életre. A Covid alatt húztam aztán egy vonalat a munkáimmal kapcsolatban és itt született meg az érzés, hogy valahogyan tovább szeretném vinni, szeretném megnyitni mások felé azt, hogy az apaság kinek mit jelent, mit ad, milyen mintákat hozunk magunkkal. Kicsit talán nekünk nőknek, édesanyáknak is tükröt tart, egyfajta más nézőpontot mutat ahhoz, hogy megértsük a magunk viszonyulását édesapánkhoz, párunkhoz, gyermekeinkhez” – mondja Porkoláb Gyöngyi, aki nem sokkal ezt követően kérte fel Lackfi János József Attila-díjas írót, hogy az addigi beszélgetések átirataiból inspirálódva írjon színpadi művet. 

„Az apai lényemet és működésemet mindig is dokumentáltam, és folyamatosan dokumentálom, része az életemnek. Nem tudok nem íróként gondolni rá, és ugyanígy nem tudok íróként egyszerű apa, férj vagy férfi sem lenni. Az egész egy folyamatos szerepkeresés, ami az íróságnak és az apaságnak is egyszerre képezi a részét” – fogalmaz Lackfi János saját érintettsége kapcsán, aki legújabb drámájában izgalmas kérdésekre keresi a választ: Mikor olvas be a fiú az apának? Hol válnak el az útjaik? Muszáj-e a fiúnak az apa útját követni? Muszáj-e az apának a fiút irányítani? Egymást erősítik vagy egymással harcolva keresik önmagukat? Esetleg mindkettő? 

Válaszkeresés közben született meg 2023 augusztusára a Medveles című darab, amelynek színpadra állítására Porkoláb Gyöngyi a Jászai Mari-díjas színművész, rendezőt, Őze Áront kérte fel, aki örömmel mondott igent a feladatra: “A Medveles első olvasása után az apámhoz fűződő viszonyom és ennek a kapcsolatnak a hiánya adta az első gondolatokat, annyiban, hogy itt a lehetőség arra, hogy sok mindent kirendezhetek magamból. Korábban a Bartók Kamarában dolgoztam már együtt Marton Róberttel és Csiby Gergővel, akiknek van egy nagyon izgalmas jelenete a Diploma előtt című előadásban, így azonnal rájuk gondoltam az apa és a fiú szerepére, amikor elolvastam a szöveget.” 

A Medveles című előadás június 15-én, apák napja előtti napon debütál majd a MOMKultban, a jegyértékesítés már megkezdődött. Koprodukciós partner a Zsámbéki Nyári Színház. 

kredit: Alle Management

- bdpst24.hu

Check Also

Sokszínű KPMG

Esélyegyenlôség és befogadás a cég magyarországi tagvállalatainak stratégiájában Befogadás, sokszínűség, esélyegyenlőség – manapság már megkerülhetetlen …