Őrizd az emberiesség eszméjét a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapon!

Ma van a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja. A vöröskeresztes szervezetek május 8-án a világ 191 országában hívják fel a figyelmet a mozgalom alapelveire és az általuk képviselt humanitárius értékekre. Idén Őrizd az emberiesség eszméjét szlogennel hangsúlyozzák világszintű, közös elkötelezettségüket az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

A világ 191 országában jelenlévő Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek létrejötte mind Henry Dunant svájci üzletember humanitárius tevékenységéig vezethető vissza. Dunant az 1859-es solferinoi csatatér mellett elkocsizva, látva a borzalmas veszteséget, a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségadásban. Tapasztalatainak hatására Henry Dunant javaslatot fogalmazott meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezte egy segélyszervezet létrehozását. Így indult egy eszme, amelynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom. 

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a humanitárius értékekre és alapelvekre – az emberiességre, pártatlanságra, semlegességre, függetlenségre, önkéntességre, egységre és egyetemességre –, az élet védelmének fontosságára. 

Őrizd az emberiesség eszméjét!

Hagyományosan egy szlogen kíséri a világnapi alkalmat, amelyet idén az emberiesség alapelve ihletett. Ma, amikor a világban példátlan válságok és veszteségek keletkeznek, a világnap különös jelentőséggel bír. Az idei szlogen a vöröskeresztes szervezetek világszintű elkötelezettségét hangsúlyozza az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

„Bár a világ folyamatosan változik körülöttünk, a legfőbb értékeink, az alapelveink cseppet sem veszítenek érvényességükből” – fogalmaz Fodorné Antal dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke. – „Az emberiesség tisztelete, mindenekfeletti szempontja meghatározza a működésünket. Nemcsak világszinten, hanem egészen a helyi, falusi kisközösségek mindennapjaiban is. Az ember érték, az ember az, aki igazán számít, akinek minden erőnkkel segítünk.”

Május hónap a Magyar Vöröskereszt életében hagyományosan eseménydús időszak. A világnapot követően ekkor kerül sor a hazai szervezet május 16-i alapításának koszorúzással egybekötött ünneplésére. Idén május 24-én ismeri el a szervezet munkáját támogató személyeket és intézményeket, május 25-én pedig a Magyar Vöröskereszt képviselői átadják a Humanitárius Település címre sikeresen pályázóknak a nagypresztízsű minősítést.

www.voroskereszt.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …