Kevesebb pénz érkezett a kriptopiacra áprilisban, de egyes szereplők így is jól jártak

11%-kal csökkent a teljes kriptopiaci kapitalizáció áprilisban, amely elsősorban makrogazdasági és geopolitikai okokkal magyarázható a Binance Research elemzői szerint. Ugyanakkor, ennek a hónapnak is megvoltak a maga nyertesei: például a likvid restake protokollok és a TON hálózat, miközben a dolláralapú stabilcoinok népszerűsége is töretlen maradt.

Enyhe lejtmenetbe fordult a kriptopiac áprilisban, a teljes piaci kapitalizáció 11%-kal csökkent. Több tényező játszott szerepet ebben a Binance Research elemzői szerint: egyre kevesebben számítanak alapkamatcsökkentésre az Egyesült Államokban, felerősödtek bizonyos geopolitikai kockázatok, miközben az azonnali BTC ETF-ekben is kevesebb pénz áramlott ebben a hónapban. 

A Runes Protocol – a Bitcoin hálózaton elérhető helyettesíthető tokenek egy új token-standardja – több mint 130 millió dolláros forgalmat generált díjakból az április 20-i bevezetése óta. A Bitcoin-tranzakciók mintegy 50%-a volt köthető ehhez az eseményhez áprilisban. Több mint 3 millió tranzakciót rögzítettek, amely a díjak hozzávetőleg 33%-át generálta a hálózaton. 

A likvid restake protokoll-on belüli teljes zárolt érték (TVL) továbbra is nő, és áprilisban átlépte a 10 milliárd dollárt. A növekedést részben az LRT-ék (Liquid Restaking Token) által kínált likviditási előny, részben a jutalomvadászat (point farming) fűtötte. Ez utóbbi esetében a felhasználók úgy válnak a protokoll részeseivé, hogy közben jutalompontokat gyűjtenek, annak reményében, hogy ezek révén jövőbeli airdropokra válhatnak jogosulttá.

Az amerikai dollárhoz kötött stabilcoinok állománya egész évben növekedett és áprilisra elérte a 160 milliárd dollárt, ami az elmúlt közel két év legmagasabb értéke. Ez egy általánosabb tendenciát tükröz, amely arra mutat rá, hogy a stabilcoinok a kriptopiac egyik legkeresettebb termékévé váltak. A First Digital FDUSD-je és az Ethena USDe érméje voltak a bővülés legnagyobb haszonélvezői, amelyek 80, illetve 52,3 százalékos növekedést könyveltek el csak áprilisban.

A TON hálózaton belül is emelkedés volt tapasztalható olyan lánc-mutatók tekintetében, mint a DeFi TVL és a havi aktív címek száma, amelyek mindegyike rekordot döntött áprilisban. Az emelkedés hátterében jórészt a „The Open League” elindítása állt, amely a Telegram-használók millióit szeretné a blokkláncra terelni és ezzel aktivitást generálni a TON hálózaton.

A Binance Research teljes, április havi elemzése angol nyelven itt található meg:

űMonthly Market Insights – May 2024 – Google Docs (bnbstatic.com)

https://www.binance.com 

- bdpst24.hu

Check Also

Programok a vakáció elejére a Gyermekvasúton

Kezdődik a vakáció, érdemes az első pár napban a budai hegyekbe indulni és ellátogatni az …