Danubia X METU X Müpa: Innováció, művészet, oktatás

Különleges hármas együttműködés keretében rendez közös kiállítást a Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Müpa. A tárlat május 3-ától látható a Müpa Zászlóterében.

Három, a maga területén innovatív kezdeményezéseiről is ismert intézmény, egy előadó-művészeti szervezet, egy egyetem és hazánk egyik vezető kulturális létesítménye együttműködésében nyílt kiállítás tervezőgrafikus hallgatók plakátjaiból „Csak zene” címmel a Müpában egy vándorkiállítás első állomásaként.

Mivel a Danubia időről időre izgalmas repertoárt állít össze, valamint folyamatosan keresi az együttműködést más zenei műfajok, művészeti területek képviselőivel, a METU-val karöltve plakátpályázatot hirdetett a METU 2024. februári Projekthetének keretében. Olyan plakáttervek beérkezését várták, amelyek szubjektív szemszögből láttatják a zene összekötő erejét, híd szerepét, továbbá vizuális nyelvezetükkel frissességet, lendületet, humort, kreativitást hordoznak magukban, bátran nyúlnak a képi metaforák használatához.

Több mint száz plakátterv érkezett a pályázatra, a május 4-én nyílt kiállítás ennek eredményét mutatja be. A tárlaton a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék Tervezőgrafika szakos hazai és nemzetközi hallgatóinak 44 kiválasztott plakátja szerepel. A nyitóeseménynek és eredményhirdetésnek a Müpa hangulatos földszinti tere, a Zászlótér adott otthont.

A vándorkiállítás célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepelje  két művészeti ág, a zene- és a képzőművészet egymásra hatását, egyben bemutassa a plakát új vizualitásban betöltött szerepét. A tárlat május 15-ig látható a Müpában, ezt követően, a nyár folyamán az alkotásokkal egyebek mellett Veszprém új rendezvényhelyszínén, az egyszerre dizájnboltként, galériaként és közösségi térként működő Kunszt!-ban lehet majd találkozni.

A beérkezett műveket négytagű zsűri értékelte: Hámori Máté, a Danubia Zenekar művészeti vezetője, karmestere; Kádár-Csoboth Judit, a Danubia Zenekar kommunikációs vezetője; valamint Gál Krisztián és Tóth Andrej grafikusművészek, a Magyar Plakát Társaság tagjai, a METU oktatói.

Díjazottak:

1. helyezettSzabó Réka

2. helyezettNghia Nguyen

3. helyezettFábián Lili

KülöndíjPiri Noémi

- bdpst24.hu

Check Also

Étvágygerjesztő virágköltemények

Íme néhány színpompás asztaldísz muskátlival Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. …