Ihlet és forma: a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghirdette következő évadának programját

Merész és különleges műsorválasztás jellemzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2024/2025-ös évadának bérletes koncertjeit. Számos bravúros átirat színesíti majd a zenekar programjait, meghívott vendégeik pedig a hazai és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szereplői. Az „Ihlet és forma” mottójú bérletes sorozat izgalmas variációkat és párosításokat tartogat a közönség számára, a zenei újraértelmezések új színt adnak a szerzők és a kompozíciók már jól ismert arcának. A zeneakadémiai hangversenyek mellett a zenekar újabb külföldi turnékra, valamint iskolások számára indított koncertsorozatokra is készül a következő évadban. 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének állandó szereplője, megalakulásuk óta számtalan világhírű művésszel és szólistával dolgoztak együtt és készítettek nemzetközi szinten is kiemelkedő diszkográfiát. A 2024/2025-ös évad programkínálata és az egyes alkotások új keretbe helyezése illeszkedik a zenekar magas színvonalú előadásmódjához, egyedi hangzásához. Az új évad repertoárjában olyan népszerű és ismert zeneszerzők művei kaptak helyet, mint H. Wolf, Schumann, Csajkovszkij, Sosztakovics, Brahms, A. Marcello, Haydn, Beethoven, Bach, Mendelssohn, Veress és Muszorgszkij. Az izgalmas átiratok közül Bach Goldberg-variációinak és Muszorgszkij népszerű művének, az Egy kiállítás képeinek új, vonós-, illetve ütőshangszerekre készült változata kiemelten különleges bemutatónak ígérkezik – értékelte a műsort Várdai István világhírű csellóművész, az együttes művészeti vezetője.

Az ötkoncertes sorozathoz a hazai és nemzetközi zenei élet kimagasló szereplői érkeznek vendégként: Roman Simovic hegedűművész, Lucienne Renaudin Vary trombitaművész, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam hegedűművészek, Dmitry Sitkovetsky világhírű hegedűművész-karmester, valamint Fejérvári Zoltán zongoraművész. Egyéniségük, színpadi előadásmódjuk és nyitottságuk kiválóan illeszkedik a kamarazenekar profiljához, így csodás szólójátékuk mellett az összhangban lévő csapatmunka példáit is élvezheti majd a közönség. 

A zenekar külföldi fellépéseinek száma évről évre folyamatosan növekszik. Az együttes 2024/25-ös évadban is nagyszabású nemzetközi projektek elé néz, többek között a korábbi nagy sikerű vendégszerepléseknek köszönhetően visszahívást kapott a bécsi Musikverein ikonikus Aranytermébe, illetve számos nagy nemzetközi zenei fesztiválra. Mindezek mellett a közeljövőben Törökországot, Norvégiát és Erdélyt érintő turnékra is készül – utóbbi kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a zenekar fontos küldetésének tekinti, hogy magas minőségű koncertélményeket juttasson el a határon túli magyarok számára is. 

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar amellett, hogy a hazai klasszikus zenei színtér elismert résztvevője, egyre inkább szélesítse nemzetközi ismertségét. A külföldi turnék során szerzett tapasztalatok és együttműködések számos lehetőséget nyitottak meg előttünk, és büszkék vagyunk arra, hogy egyre több országban járulhatunk hozzá a kulturális élet gazdagításához.” – nyilatkozta dr. Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kuratóriumi elnöke. 

A zenekar számára különösen fontos a fiatal közönség megszólítása, így a következő évadban is több új programmal készül a legkisebbek számára: új bemutatóval folytatódik a Pendüljünk egy húron! környezetvédelmi, szemléletformáló zenés-bábos előadássorozat, valamint a Koncert az iskolában elnevezésű program keretében általános- és középiskolás diákoknak mutatják meg  a művészek az élő koncertek varázsát.

A zenekar kiemelt feladatként tekint a társadalmi felelősségvállalásra is, ennek egyik leghangsúlyosabb példája lesz a 2024. május 30-i jótékonysági hangverseny, melyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ad.

Fotó credit: Liszt Ferenc Kamarazenekar / Kőhidai Szabolcs

- bdpst24.hu

Check Also

Étvágygerjesztő virágköltemények

Íme néhány színpompás asztaldísz muskátlival Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. …