Koreai jazz-zenészek kápráztatják el a magyar közönséget

A koreai zeneipar termékei már nem ismeretlenek hazánkban. Legyen szó K-popról, sorozatok vagy filmek betétdalairól, biztos fel tudunk idézni legalább egyet. A SINNOI formáció május 10-i koncertje pedig nem csupán elhozza hozzánk a koreai jazz      műfaját, hanem egy nemzetközi csereprogram kezdete is a két ország jazzmuzsikusai között. Az idén hároméves JazzFest Budapest, valamint a nagy hírű dél-koreai Jarasum Jazz Fesztivál együttműködésének mérföldköve, melyet több kölcsönös fellépés is követ majd az év során.

A zenei partnerség első állomásaként idén május 10-én 19 órakor a Trafóban a SINNOI együttes lép színpadra, amely a hagyományos koreai zene (gugak) és a jazz ötvözésével új utakat nyitott a koreai zenei életben. Az együttműködés folytatásaként idén októberben a Jarasum Jazz Fesztiválon a Nagy Emma Quintet különleges dalaival mutatkozik be a távoli ország hallgatóságának.  Novemberben pedig országszerte koreai formációk lépnek fel, hogy elkápráztassák a magyar közönséget. 

 

„A Koreai Kulturális Központ kulturális híd a két ország között, és ez az együttműködés a jazz zene műfajában egy új kapcsolódási pont a Koreai Köztársaság és
Magyarország között” – mondta el a kezdeményezés kapcsán Yu Hye Ryong, a
budapesti Koreai Kulturális Központ igazgatója.

A koreai jazz zene új útja

„A SINNOI egy csodálatos meglepetés. Csak figyeljük, ahogy ez az egyedülálló zenekar a következő évtizedben világszerte életben és virálisan is terjedő kultikus jelenséggé válik.” – Max Reinhardt (Soho Radio)

A jazz, a koreai tradicionális zene és az elektronikus hangzás egyedülálló kombinációja hozza létre a SINNOI hangzását, amely valóban eredeti és kivételes azáltal, hogy elmossa a műfajok közötti határokat és integrálja a különböző elemeket egymással.

A SINNOI oszlopos tagjai a koreai jazzszíntér meghatározó jelenségeként ismert Wonsool Lee nagybőgős, valamint Bora Kim, aki a Gyeonggi tartományi népdal (Gyeonggi minyo) és a klasszikus koreai ének (jeongga) világában egyaránt otthonosan mozog. A formáció az elektronikus hangzás művészével, Godammal, valamint a koreai bambuszsíp (piri) mesterével, a 2023-ban újonnan csatlakozott Nayeon Leevel egészül ki, aki piri- és taepyeongso játékának mestere. Az együttes a tradicionális koreai ének, a piri, a jazz nagybőgő, valamint az elektronikus zene jellegzetességeinek kombinálása révén a műfajok határait elmosó, új zenei hangzást hozott létre, amely mérföldkövet jelent a kortárs koreai zenében.

A „sinnoi” vagy más néven „sinawi” kifejezés eredetileg olyan hangszeres zenekari műfajt jelöl, amely az egyik legrégebbi koreai zenei formára, a sámánzenére vezethető vissza. Ez a műfaj elsősorban a hangszerek eltérő zenei ismertetőjegyei közötti harmónia elérésére helyezi a hangsúlyt. Ahogy a neve is mutatja, a SINNOI formáció célja, hogy új zenei variációkat alkosson meg a hagyományos koreai zene, a jazz és az elektronikus hangzás három építőeleméből.

A koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Koreai Kulturális Központ és az NKA támogatásával, valamint a Jarasum Jazz Festival partnerségével valósul meg.

Mi? SINNOI és Moses Yoofee Trio koncert /Egy jegy, két koncert/

Mikor? 2024.05.10. 19.00

Hol? TRAFÓ | 1094 Budapest, Liliom u. 41.

További információ és jegyek: https://jazzfestbudapest.hu/trafo/sinnoi-2024/

- bdpst24.hu

Check Also

Már az utolsó simításokat végzik az ország legnagyobb kulturális rendezvényéhez

‌ Már csak két nap és ismét itt a nyár legjobban várt programja, hazánk legnagyobb …