Egy hét a holnapért a Spektrumon 

Mi a közös a csernobili katasztrófában, a koronavírusban, és az erdőtüzekben? A Föld napja alkalmából a Spektrum több szempontból mutatja be az emberi tevékenységek természetre gyakorolt – gyakran pusztító – hatását. 

Magyarországon 1990 óta április 22. a Föld napja, de maga a világnap már több mint 50 éve létezik. A bolygó és a környezet védelméért létrehozott mozgalom részeként számtalan szervezet igyekszik felhívni a figyelmet a Földünket fenyegető veszélyekre, melyek gyakran közvetlen következményei az emberi tevékenységnek, modern életmódunknak. 

A világnap apropójából a Spektrum április 22-től kezdődően egész héten kiemelt figyelmet szentel az olyan műsoroknak, melyek a természet védelmét helyezik középpontba. Az adások körbejárják az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását: lesz szó környezeti katasztrófákról, járványokról, a jelenlegi életmód fenntarthatóságáról, de a klímakatasztrófát segítő tudományos álláspontokról is többet tudhat meg a néző. 

A létezés határán produkcióban a különböző, mindennapi élethez szorosan kapcsolódó tevékenységek összessége, azok természetre gyakorolt hatása késztet gondolkodásra .  A műsor foglalkozik az energiatermelés módjával, a fosszilis tüzelőanyagok égetésével, a társadalmi átalakulás szükségességével és az erre való hajlandósággal. Milyen megoldásokat szorgalmaznak a tudomány emberei? Mi vethet véget a jelenleg ismert civilizációnak? Mit tehet az egyén és mire hajlandóak az államok? Hol ér véget az ember felelőssége és hol kezdődik a nagyvállaltoké? 

A környezeti katasztrófák négy részben eleveníti fel a világ legnagyobb természeti csapásait, és mutatja meg annak pusztító erejét, mellyel szemben az ember szinte védtelen. A részek olyan romboló jelenségeket mutatnak be, mint a Katrina hurrikán vagy az európai légiforgalom jelentős részét megbénító 2010-es izlandi vulkánkitörés, de egy olajfúrótorony-szerencsétlenség emberi és környezeti tragédiáit is a néző elé tárja. A Vészhelyzetben a Föld! részeiből kiderül, mi az összefüggés a kanadai tajga a legkatasztrofálisabb feljegyzett erdőtűzszezonja és a világ másik felén emberéletek százait követelő szokatlan esőzések között.

A globalizáció, emberi tevékenység, valamint az állatok életterének drasztikus csökkentése együttes következményeként egyre többször számíthatunk eddig nem látott világjárványokra. A járvány, ami megrázta a világot a koronavírusjárvány vuhani felfedezését, villámgyors terjedését, az emberekre és a gazdaságra gyakorolt hatását mutatja be.   

Április utolsó hete azonban nemcsak a Föld védelméről szól. A Spektrum megemlékezik a 38 éve Csernobilban bekövetkezett tragédiáról is. A szovjet álomról, a katasztrófához vezető mulasztásokról, a hibák eltusolásáról, valamint a tragédia mérsékléséért az életükkel fizető hősökről három részes sorozatból tudhatnak meg többet a nézők. 

Premierek, ismétlési időpontok: 

 

- bdpst24.hu

Check Also

Magyar tervek alapján születhet újra egy olasz város

Új korszakot ígér a szicíliai kisváros Mazzarino számára a DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda …