Milliókat nyerhetünk ezzel még néhány hétig!

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

TAO-mentesség

Amennyiben egy cég él a lehetőséggel és utólagosan bejelenti a részesedésszerzést, úgy egy jelentősen kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget (9% helyett 1,8% nagyságrendű adóterheléssel lehet számolni), és ezzel a későbbi tulajdonrész értékesítése társasági adó mentes lehet. Ezt azonban már csak korlátozott ideig tudja megtenni.

Kinek éri meg?

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint a bejelentés pótlása azon vállalkozások számára mindenképpen kedvező lehetőség, akik elmulasztották bejelenteni a korábban megszerzett üzletrészeiket, részesedésüket és azok piaci értéke meghaladja vagy a jövőben nagy eséllyel meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Ezen esetben a részesedés bejelentése és a kedvezményes adómérték megfizetése egy potenciális jövőbeli értékesítés során keletkező társasági adófizetési kötelezettséget törölheti.

Mit kell tenni?

  • Részletesen megvizsgálni a bejelentett és be nem jelentett részesedését, ebben célszerű adótanácsadó segítségét kérni.
  • Dönteni a be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről, megvizsgálni, mikor lehet ez előnyös.
  • A részesedést utólagosan (de legkésőbb május 31-éig) bejelenteni a NAV felé
  • A bejelenteni kívánt részesedés piaci értékét meghatározni független szakértő bevonásával, amely szintén időigényes folyamat, így érdemes minél hamarabb cselekedni.
  • Kalkulációt készíteni a bejelenteni kívánt részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására.
  • Nyilvántartást készíteni a bejelentett részesedés alátámasztására

A bejelentés határideje: 2024. május 31. (normál üzleti éves adózók esetén), ezen határidő jogvesztő – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos.

- bdpst24.hu

Check Also

Kiderül kik leszek A Fort Boyard – Az erőd játékosai

2024-ben érkezik az RTL-re A Fort Boyard – Az erőd, és már az is kiderült, …