Masters & Pieces Vol.II. koncert a Dohány utcai Zsinagógában

Masters & Pieces Vol.II.
Budapest, Dohány utcai Zsinagóga
2024.szeptember 12 este 8 óra


A varázslat folytatódik! Együtt zenél Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Radics Gigi

Világhírű zenészek, köztük Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Radics Gigi egyesítik tehetségüket a „Masters & Pieces VOL.II.” koncerten, mely a Dohány utcai Zsinagógában kerül megrendezésre 2024. szeptember 12-én. Az esemény része a 26. Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amely a magyar és zsidó kultúrák gazdag örökségét és találkozását ünnepli. Az orgona, hegedű, cimbalom és ének összhangja különleges zenei élményt ígér a közönség számára, bemutatva a magyar zenei szcéna legjavát a történelmi zsinagóga lenyűgöző környezetében.

Folytatódik a nagysikerű koncertsorozat, szeptemberben rendezik meg a „Masters & Pieces VOL.II.” eseményt. A program igazi különlegességekkel kecsegtet: a színpadon olyan élő legendák foglalnak majd helyet, mint Rhoda Scott, a Hammond-orgona mestere, Roby Lakatos, a „különleges cigány fúziós zene” megteremtője, Lisztes Jenő, a cimbalom varázslatos játékának mestere, és ezúttal Radics Gigi, a magyar könnyűzene meghatározó és kifejezően érzelemdús hangja.

A koncerten a zene három igazi nagymesterét, három hangszer összjátékát és egy kiemelkedően fantasztikus énekesnőt élvezhetjük. Az orgona méltóságteljes hangja, a hegedű bűvöletes érzékenysége és a cimbalom varázslatos csillogása egyesül Gigi érzéki és szenvedélyes hangjával, létrehozva egy igazán lenyűgöző zenei élményt. A művészek nem csupán a muzsika kincseit idézik fel, hanem saját mesterműveiket is bemutatják egyedi stílusukban és interpretációjukban, garantálva a közönség számára a katartikus pillanatokat. Az innovatív zenei megközelítések, a hagyományos és a kortárs stílusok ötvözése történelmi zenei élményt ígér a rajongóknak. Mindezt egy igazán különleges helyszínen, a budapesti Dohány utcai Zsinagógában, mely nem csupán gyönyörű, de rendkívül különleges történelmi és szakrális épület is.

A koncert a 2024. szeptember 8. és 16. között megrendezésre kerülő 26. Zsidó Kulturális Fesztivál keretén belül megrendezésre.

A Zsidó Kulturális Fesztivál kiemelt célja, hogy a főváros kulturális turizmusának fontos tényezője legyen, jelentős szerepet játsszon a budapesti zsidónegyed új alapokra helyezett turisztikai kínálatában, és hozzájáruljon annak fellendítéséhez. A fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé. A színes programkínálatban minden évben könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek hazai és nemzetközi fellépők.

A Zsidó Kulturális Fesztivál nemcsak egy rendezvénysorozat a sok közül, hanem a magyar és zsidó kultúra unikális ünnepe, amely lehetőséget ad a sokszínű, páratlanul gazdag magyar zsidó és zsidó magyar kultúra megismertetésére, népszerűsítésére. Joggal ad okot büszkeségre, hogy a magyar zsidó kortárs művészeti élet – amely a zsidó hagyomány évezredekben mérhető múltjából táplálkozik – a 21. században a szemünk láttára növeszt egyre újabb és frissebb hajtásokat.

A Zsidó Kulturális Fesztivál a különböző szellemi hatásokból táplálkozó, kivételesen gazdag magyar és egyetemes zsidó kultúra, valamint a szakrális terek iránt érdeklődőknek szól. Egy olyan társadalmi réteget szólít meg, amely tagjai között zsidók és nem zsidók egyaránt megtalálhatóak, akik nyitottak és befogadóak más vallások és kultúrák sokszínűségére, amelynek tagjai értik és tudják, hogy közös kultúránk az az aranyfedezet, amelyből építkezni lehet és érdemes.

A 26. Zsidó Kulturális Fesztivál részletes programja hamarosan elérhető lesz a www.zsidokulturalisfesztival.hu honlapon.

Rhoda Scott

A Hammond-orgona világszerte elismert királynője. A Kodály-módszer és Bartók Béla népdalgyűjtésének kutatása mélyítette el magyar zene iránti rajongását. A „Mezítlábas grófnő” zsenialításával és kifinomult zenei tehetségével évtizedek óta generációkat bűvöl el, a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést és a szabad improvizációt jelenti számára. Az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és hamar kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituálé hangzásvilág keveréséhez melyhez a jazz szabadságát párosította. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz zenész Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába. Itt olyan ikonokkal találkozott, mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald és Ray Charles. Stílusára jelentős hatása volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, aki olyan neves tanítványokkal büszkélkedhetett, mint Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand..Azóta töretlen sikerrel játszik a világ nagy színpadain.

Radics Gigi

Gigi Radics 15 évesen nyerte el Magyarország egyik legjelentősebb tehetségkutatóját 2012-ben, és azóta Magyarország egyik legnépszerűbb női előadójává vált. Az évek során számos arany- és platinalemez birtokosa lett, és számos díjat nyert. Nemzetközi színtéren is sikeresen szerepelt, például a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az olasz Auditorium di Milanóban.

Fontos mérföldkövek voltak pályafutásában, mint például a „Vadonatúj érzés”/”Daydream” című dalának hatalmas sikere a magyar rádiókban 2013-ban. Kiemelkedően szerepelt a magyar X-Faktorban, és részt vett a világhírű Disney-filmben. 2022-ben elsőként lépett fel dalszövegíróként, és saját dalokat írt. 2023-ban újra színpadra állt az „István a király” rockoperában, és saját dalával ismét felkerült a slágerlisták élére. 2024-ben új dalt készített, mely rögtön nagy népszerűségre tett szert, és több milliós nézettséget ért el a YouTube-on.

Roby Lakatos

Az „unortodox cigányfúziós” zene megalkotója, hegedűjátéka korszakalkotó, talentumának és a Yehudi Menuhin szakmai támogatásának köszönhetően a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig számos koncerten hallható. Zenei nagysága előtt a világ különböző országai rangos díjjakkal és egyéb elismerésekkel tisztelegtek. Ilyen elismerés többek között, hogy Roby Lakatost Mexikó tiszteletbeli állampolgárrá fogadta, vagy, hogy a 2021 évben Madridban vehette át a Spanyol Kulturális Minisztérium megtisztelő zenei kitüntetését, amely díjjal olyan zenei talentumok munkásságát díjazzák, mint Alfred Brendel, Shlomo Mintz, Michael Nyman vagy Krzysztof Penderecki.

A Virtuóz nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka amellett, hogy magas színvonalú zenei pontosságot mutat, olyan egyedi hangzásban és stílusban kerül kifejezésre, hogy azt nem „csak” Magyarországon, hanem a világ bármely pontján hallva azonnal felismerhetővé teszi bárki számára.

A nemzetközi zenei társadalom Roby Lakatos egyedülálló zenei kreativitásának köszönheti az „unortodox cigány fúziós” zenei stílus megszületését és nemzetközi elterjedését, amelynek zenei nóvuma, hogy a Maestro a magyar cigányzenét megújította azzal, hogy fuzionálta azt a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenével, illetve a jazzel.

Lisztes Jenő

Cimbalomművész már négyévesen Szakály Ágnes tanítványaként elkezdte a klasszikus cimbalomjátékot, majd Sörös Jenő oktatta őt klasszikus és cigányzene terén. Tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt. Diplomáját 2010-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián, klasszikus cimbalom szakon. Zenei tehetsége, kiválósága, érzékenysége és virtuozitása révén a magyar zenei színtér meghatározó alakja. Tehetségével elbűvölte már a világ legnevesebb koncerttermeit, beleértve a new york-i Carnegie Hall-t, az amszterdami Concertgebouw-ban és a Musikverein-ben Bécsben. Nemzetközileg elismert szimfónikus zenekarok meghívása mellett, rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfónikusoknak, akikkel lemezt is készített Dr. Subramaniam-al, a világhírű indiai hegedűművésszel. A Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólistája és szólam vezetője.A hollywoodi készítésű Sherlock Holmes: Game of Shadows című filmben is cimbalmozik és a világ talán leghíresebb filmzeneszerzőjével dolgozott együtt Hans Zimmer-el.2018-ban a BBC Promson a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája volt a Royal Albert Hall-ban. Roby Lakatos zenekarának tagjaként vált ismertté. 2015-ben két gyerekkori barátjával, Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel, saját triót alapított, amit Lisztes Jenő Cimbalom Projekt névre kereszteltek.

Jegyek: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/rhoda-scott-roby-lakatos-budapest-dohany-utcai-zsinagoga-638990/event.html

„A látogatónak a koncert során a zsidó hitéleti előírásokat be kell tartania. Az épületben férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benntartózkodni.”

A koncert szervezője a Green Stage Production iroda, melynek mottója:

A Földünk védelme, és ezért tudatos célunk, minden általunk megrendezésre kerülő koncert, előadás megvalósításához szükséges energiafelhasználások adataiból kiszámíthassuk az adott események Ökológiai lábnyomát, ezen számítások eredményeként pedig annyi fát ültessünk hazánkban, amely ezt a keletkezett öko lábnyomot ellensúlyozni képes„.

Fotók (forrás: Green Stage Production)

- bdpst24.hu

Check Also

5+1 dolog, amit már tudni lehet a „Star Wars: Az akolitus”-ról

Az elmúlt években tovább szélesedett a messzi-messzi galaxis már így is igazán szövevényes története, és …