Világítótorony az építőipari szakképzésben

TLE-interjú – Régóta égető kérdés, hogy hogyan lehet a fiatalokat az építőiparba, az építőipari szakképzésbe vonzani. Ugyancsak kritikus kérdés a szakképzés illesztése a piaci igényekhez. Tóth Áront, a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját mindezek mellett arról is kérdeztem, hogyan lehet a szakképzésben tanulókat felkészíteni a nem túl távoli jövő építőiparának a követelményeire.

igylakunk.hu: Hogyan, milyen céllal jött létre a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont?

Tóth Áron: A Tudásépítő Team-et 2022. januári indulással 2021. decemberében alapította három építőipari nagyvállalat: a KÉSZ Csoport, a Market Építő Zrt és a Bayer Construct Zrt. azzal a céllal, hogy képzőintézmények duális partnereként bekapcsolódjanak a szakképzésbe ezáltal is biztosítva a szakmunkások utánpótlását az iparágban.

Mindhárom vállalat a magyar építőgazdaság meghatározó szereplője, amelyek a szakemberképzés, a gyakorlati tudásátadás érdekében fogtak össze. A szakképzés új rendszere, a duális képzés lehetősége képzőközpontok létrehozásával, a nagyvállalatok szerepvállalása a legmodernebb technikai és technológiai tudásanyag gyakorlati elsajátítását biztosítja a szakképzésben tanuló fiatalok és a felnőttképzést választók számára. A szakember-utánpótlás, az építőszakma vonzóvá tétele, a gyakorlatias képzés hosszú távú és lassan megtérülő befektetés. A három tőkeerős vállalat által finanszírozott nonprofit szervezet létrehozása lényegében társadalmi felelősségvállalás, hiszen nem csak saját érdekből, magának képezi a szakembereket, hanem az egész iparág számára.

Tovább a cikk folytatására

- bdpst24.hu

Check Also

Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg

Az E.ON Hungária Csoport áramhálózatának üzemirányító szoftverére kiírt megbízást a Siemens Zrt. nyerte el. Az …