Joan Alvado A korall balladái című fotókiállítása a Cervantes Intézetben

  • A megnyitó időpontja: 2024. március 27. 18 óra
  • Helyszíne: Cervantes Intézet (Budapest, 1064 Vörösmarty utca 32.) 
  • A kiállítást megnyitja: Mucsy Szilvia, a Budapest Fotó Fesztivál vezetője és Javier Valdivielso Odriozola, a Cervantes Intézet igazgatója. 
  • Az esemény spanyol és magyar nyelven zajlik. 

A korall balladái című fotóesszében a dokumentarista és a képzeletbeli elemek keverednek. Joan Alvado megközelítésében az emberek, állatok és növények világa éppoly ismeretlen, akár a tenger mélységeinek birodalma. S mindehhez a páratlan földi erővel bíró Cap de Creus szolgáltatja a helyszínt. Joan Alvado munkái olyan orgánumokban jelentek meg, mint a Newsweek, a CNN, a The Washington Post, az El País, a Der Spiegel, a The Guardian vagy a Liberation. Kiállítása 2024. március 28. és május 11. között ingyenesen tekinthető meg a budapesti Cervantes Intézetben. 

Joan Alvado Barcelonában élő fotós. Munkáiban a képzelet egy adott terület újraértelmezését szolgálja, és a dokumentarista ábrázoláson túlmutató megoldások eszköze. 1917 augusztusában, az első világháborúban a Llanishen gőzhajót Cadaqués partjainál megtorpedózta egy német háborús tengeralattjáró, mindek következtében a hajó az Es Caials-öbölben hajótörést szenvedett. A hajóbontásra a tengerészekből álló görög Kontos család érkezett, akik végül Cadaquésben telepedtek le, s életük hátralévő részét a tengeri mélységek felfedezésének szentelték, miután búvárokként és korallhalászokként keresték a kenyerüket Cap de Creusban. „A korall balladái” című fotóesszé e valós alapú krónikából indul ki, s félúton helyezkedik el a dokumentumfilm és a képzeletbeli tenger alatti utazás között. 

Joan Alvado munkásságát hosszú távú projektek jellemzik. Antropológiai megközelítésből közelít a természet szentségéhez és az emberi hiedelemvilággal való kapcsolatához. Munkái különféle köz- és magángyűjteményekben találhatók – Németországban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban. 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/926284019150461 

- bdpst24.hu

Check Also

Egy hét a holnapért a Spektrumon 

Mi a közös a csernobili katasztrófában, a koronavírusban, és az erdőtüzekben? A Föld napja alkalmából …