Nemzeti Színház: KING LEAR SHOW

  • Zajlanak az ősbemutató próbái a Nemzeti Színházban…

A King Lear Show egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást – és időnként a nézőket is bevonják a játékba. Kirill Fokin darabját Shakespeare Lear király című drámája inspirálta, az előadást Valerij Fokin orosz rendező, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igaztatója állítja színpadra, akit olyan produkciókat rendezett már a Nemzeti Színházban, mint A krokodilus vagy a REX.

A darabban zajló cselekmény egyik központi motívuma a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingja, melynek a jövője forog kockán. Lear, a Lear Corporation elnöke próbára akarja tenni a három lányát, hogy eldönthesse, kire hagyja médiabirodalmának vezetését, végül azonban a saját próbatételét kell kiállnia, mindezt egy élő show-műsorban. Lear talán az egyetlen olyan szereplő, aki elhiszi, hogy mindaz, ami a színpadon a történet szerint zajlik, az maga a valóság, és az előadás végén a saját csapdájába esik. Az előadás egy tragikomikus színpadi látomás, amelyben felbukkannak Shakespeare-idézetek és a főszereplő őrült lázálmán keresztül Lear szelleme szólítja meg a közönséget. 

A nézők az előadás végén rádöbbenhetnek, hogy ők is ugyanolyan részesei voltak a „műsornak”, mint maguk a szereplők.

A King Lear Show főszerepét Schnell Ádám játssza, a három lányának szerepét pedig Söptei Andrea, Tóth Auguszta és Polyák Anita egyetemi hallgató alakítja. A Shakespeare-drámából ismert szereplők teljesen új kontextusban jelennek meg, a mai világunkat egy alternatív univerzumban ábrázoló előadás révén Shakespeare műve egészen más, újfajta értelmezést nyer. 

Az előadás látványvilága különleges helyszínekre repíti a nézőket. Az összetett, multimédiás eszközöket is alkalmazó térhasználat izgalmas, látomásos világot teremt. Az ősbemutatót május 10-re tervezi majd a Nemzeti Színház.

SZEREPLŐK:

Lear, a Lear Corporation elnöke SCHNELL ÁDÁM

Goneril, Lear leánya SÖPTEI ANDREA

Regan, Lear leánya TÓTH AUGUSZTA

Cordelia, Lear leánya /Bolond/Nyúl POLYÁK ANITA e.h.

Kent, műsorvezető SZILÁGYI ÁGOTA

Gloster, műsorvezető SZARVAS JÓZSEF

Edmund, Gloster törvénytelen fia BERETTYÁN SÁNDOR

Edgar, Gloster fia BERETTYÁN NÁNDOR

Asszisztens, KOVÁCS S. JÓZSEF

Orvos, JUHÁSZ PÉTER e.h.

BOGNÁR BENCE JÁNOS e.h.

KERÉK BENJÁMIN DOMIKIN e.h.

Díszlet- és jelmeztervező, ALEKSZEJ TREGUBOV

Koreográfus, IGOR KACSAJEV

Dramaturg, KOZMA ANDRÁS

Rendező, VALERIJ FOKIN

Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

- bdpst24.hu

Check Also

A Kopaszi Gát és a CETIN Hungary együttműködési megállapodást kötött

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a …