Hollywoodi sztárparádé a Direct One új sorozatában

Február 26-án mutatkozik be a Direct One kínálatában a F*O*G*S*Á*G című szatirikus vígjáték sorozat, amelyben olyan hollywoodi sztárok is láthatóak, mint az  Oscar-díjas Sean Penn és Susan Sarandon, valamint a Lost sztárja, Matthew Fox, a Vikingek című sorozat főszereplője, Travis Fimmel, és a Dokikból ismert John C. McGinley.

A F*O*G*S*Á*G (C*A*U*G*H*T) nem mindennapi sorozat, amely egyszerre humoros és komikus, ugyanakkor fontos kérdéseket is feszeget a politikával és a közösségi médiával, illetve annak hihetetlen erejével és hatásával kapcsolatban. A széria könnyednek tűnő témája ellenére valójában komoly problémákat vet fel: azt firtatja, hogy a mindenkori kormányok önmagukat vagy másokat szolgálják-e, és hogy a közösségi média miként képes manipulálni, s akár a legjelentéktelenebb témából is világszenzációt kreálni. 

A hatrészes szatirikus vígjáték négy ausztrál katonát követ nyomon, akiket azért küldenek egy háború sújtotta kis szigetországba, hogy visszaszerezzék az ausztrál védelmi miniszter által elküldött „titkos aktát”. Az akció azonban meghiúsulni látszik, amikor a négy katonát szabadságharcosok fogják el, abban a hitben, hogy amerikaiak. Ezért úgy döntenek, túszul ejtik őket, és rövidesen túszvideót készítenek velük, amely aztán vírusként terjed el a közösségi médiában. Amikor a katonák ennek hatására híresek lesznek, rájönnek, fogságuk a legjobb dolog, ami történhetett velük: mindannyian életük jobbrafordulását, problémáik megoldódását remélik a hírnévtől.

 

Nem így képzelték el a rabságot

A F*O*G*S*Á*G egy sokrétű és merész szatíra, amely olyan dolgokba is belenyúl, amelyeket eddig tabunak tekintett a társadalom. Már-már felháborítóan más, mint az eddig megszokott túszfilmek vagy bármely eddig látott sorozat, mert nem veszi magát komolyan, miközben komoly mondanivalója van. Tükröt tart és megköveteli, hogy ami abszurd, azt nevezzük továbbra is abszurdnak, ami pedig helytelen, azt helytelennek, és őrizzük meg emberségünket ebben az új korszakban, amelybe a közösségi média által lépünk.

A színészek és az egész stáb imádta a forgatást, a beszámolók szerint az egyik legnagyobb nehézség az volt, hogy ne nevessék el magukat a jelenetek közben. A sorozat készítői szerint, ha a közönség csak feleannyira jól szórakozik, mint amennyire ők jól szórakoztak a készítéskor, akkor minden rendben lesz. 

„Remélem, hogy a közönségnek fogalma sem lesz arról, mi fog történni a következő pillanatban. Azokban a filmekben és sorozatokban, amelyeken felnőttem, például a Monty Python-filmek, vagy a M*A*S*H, soha nem lehetett tudni, hová vezet a történet. Én ezeket a történeteket mindig is nagyon szerettem, és remélem, ugyanezt érzik majd a nézők is a F*O*G*S*Á*G-gal kapcsolatban.” – fogalmazott Kick Gurry színész-rendező.

Lehengerlő szereplőgárda

A történetet és a főszereplők karaktereit az őket alakító négy színész együtt álmodta meg Los Angelesben közös beszélgetéseik, viccelődéseik során. Annyira lelkesek voltak, hogy egy jelenetet még le is forgattak, igaz, ez annyira kompromittálóra sikerült, hogy a sorozat végső változatához később újra kellett forgatni. Egyikük, Kick Gurry a rengeteg elhangzott vicces, néhol abszurd ötletet a Covid-járvány alatt gyúrta zseniális forgatókönyvvé, ezáltal valóra váltva álmát, így a sorozatnak nemcsak szereplője, de rendezője és forgatókönyvírója is lett. Az önmagát kereső Philt alakító Alex England szerint a négy fő karaktert a közös idiotizmus” köti össze, ami az ő saját nyelvük, testvériségük alapja a történetben.  Lincoln Younes, aki a pánszexuális libanoni-ausztrál Albhanist személyesíti meg a sorozatban, úgy véli, a négy főszereplő egyszerre mutatja meg, hogy mindenkinek vannak gyengeségei és erősségei, valamint azt is, hogy ha az egyének összefognak, együtt erősebbek lehetnek, felülemelkedhetnek az egyéni gyarlóságokon. A Ben O’Toole által megformált Rowdy, az egyik legérdekesebb szereplő a sorozatban, aki beteg lánya megmentése érdekében akarja felhasználni a hírnevet. A nézőket is választás elé állítja: mit tennének meg azért, hogy megmentsék a gyermekük életét? Tulajdonképpen megalapozza a hadifogolytáborban történteket, és felmentést is ad az abszurd cselekedetekre, amelyek mélyén mindig rejtőzik némi igazság is.

A Lostból ismert Matthew Fox az amerikai különleges erők hadnagyát, Pete Mitchell-t alakítja, aki mindenáron le akarja leplezni a négy ausztrál katonát. A Vikingek című sikersorozat Ragnar-ja, Travis Fimmel Dingót alakítja, aki kegyetlen zsoldosként azért érkezik, hogy elhallgattassa az ausztrálokat, ám időközben más dolgok is felkeltik az érdeklődését.

A kétszeres Oscar-díjas Sean Penn szereplésével kapcsolatban a rendező kiemelte, hogy a sorozat minden karaktere egy bizonyos identitás dekonstrukciója, szétbontása és nincs ez másként az ismert színész karakterével sem. „Seannal a filmsztárság gondolatát akartam lebontani, és azt, ahogy a világ látja őt, a humanitárius erőfeszítéseit, ezt akartam egy kicsit felforgatni. Szóval Sean Pennt játssza, de valójában mégsem Sean Pennt” – fogalmazott Kick Gurry.

A sorozatban a túszejtők sem sorolhatóak egyszerűen a gonosz kategóriába, őket is számtalan szín árnyalja. Vezetőjük, a karizmatikus, kegyetlen és kissé együgyű Bustard direktor például bármit megtesz azért, hogy megakadályozza hazája, a szeretett Behati-Prinsloo kizsákmányolását. Ha kell, megöli a túszokat, ha kell felhasználja hírnevüket… 

Aki kedvet kapott ehhez a különleges sorozathoz, az akár egyben is ledarálhatja a hat epizódot, hiszen a F*O*G*S*Á*G  február 26-tól bárhol és bármikor elérhető a Direct Now alkalmazásban!

- bdpst24.hu

Check Also

Appok, amikkel figyelhetünk egészségünkre

Beindul a betegeskedős szezon, így legyünk óvatosak  Elérkeztünk a tüsszentős, köhögős, torokköszörülős időszakhoz – a …