Az energia körforgásáról szóló modullal folytatódik a Coca-Cola Magyarország…

#énjövőm platformjának körforgásos gazdaságot bemutató tananyagsorozata

A körforgásos gazdaság alapjait és a víz körforgását bemutató online tananyag után az energia körforgását bemutató oktatási modul is elérhetővé vált a Coca-Cola Magyarország #énjövőm platformján. Az új modul feltárja az egyéni és az ipari energiafelhasználás kérdéseit és kihívásait, valamint szemléletes hazai és nemzetközi példákon keresztül mutatja be a környezettudatos energiafelhasználás előnyeit. A korábbi anyagokhoz hasonlóan ezt a modult is a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ oktatói állították össze az #énjövőm program számára.

Korunk gazdaságának egyik legfontosabb kérdése az energiabiztonság. Gazdaságunk, civilizációnk működtetéséhez egyre növekvő mennyiségű energiát használunk fel, ennek a folyamatnak azonban ára van: a természetes erőforrások szűkössége és az energiafogyasztás folyamatos növekedése hatalmas környezeti és gazdasági kihívásokat okoz. A hosszútávú, fenntartható megoldást az energiafelhasználásban is a körkörösség elve jelenti, amely az energia és az erőforrások újrahasznosításának és hatékony felhasználásának az alapelvein nyugszik. Ez nemcsak környezetünk megóvását szolgálja, hanem számos gazdasági és társadalmi előnnyel is jár.

A körkörös gazdaságban a környezettudatos energiafelhasználás hosszú távon egy stabilabb és fenntarthatóbb gazdaság alapja. Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használata növeli a vállalatok versenyképességét, és csökkenti a környezeti kockázatokat. A körkörös gazdaságban a környezettudatos energiafelhasználási rendszerek bevezetése ösztönzi a fogyasztói tudatosságot. Ennek alkalmazása az emberek számára lehetőséget teremt arra, hogy jobban megértsék az energiahasználatuk hatásait, és aktívan részt vegyenek az energiahatékonyságot és fenntarthatóságot elősegítő intézkedésekben.

A Coca-Cola Magyarország elkötelezett a fenntarthatóság és a tudatos fogyasztás mellett, ezért 2023-ban belevágott a körforgásos gazdasággal foglalkozó online tananyagsorozat fejlesztésébe. A jelenlegi modul harmadik ebben a sorban, amit további két modul követ majd a hulladék körforgásának témájában. A tananyagfejlesztésben a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ az #énjövőm program partnere.

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm oktatási platformján 2018 óta elsősorban önismerettel és készségfejlesztéssel kapcsolatos tananyagokkal találkozhattak a felhasználók. Mára azonban jócskán szélesedett a paletta: az önismerettel, időgazdálkodással, projektmenedzsmenttel és üzleti tervezéssel foglalkozó tananyagok mellett már jogi, pénzügyi és adózással kapcsolatos tananyagok is helyet kaptak az online modulok között. 2023-ban az körforgásos gazdaság alapjait, majd 2024-ben a vízkörforgást bemutató oktatási modul is bekerült az ingyenesen elérhető kínálatba. Ezt az utat folytatja a most publikált anyag.

Az oldal itt érhető el: www.enjovom.hu 

Az #énjövőm programról

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm programja 2017-ben indult, azzal a céllal, hogy a 18-35 év közötti fiataloknak segítsen a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. A program ingyenes oktatási felületén, a www.enjovom.hu oldalon lévő tananyagok önismeretben, állásinterjúra való felkészülésben, önéletrajzírásban, közösségi média használatban, de vállalkozásindításban, jogi és adózási alapismeretekben, valamint a tudatos fogyasztásban is segítenek a felhasználóknak, akik saját időbeosztásuk szerint, bármilyen eszközről használhatják az itt található anyagokat. Az online tananyagok mellett személyes, kiscsoportos #énjövőm workshopok is elérhetők, amelyek során szakképzett trénerek segítenek a résztvevőknek munkaerőpiaci készségeik fejlesztésében. A 18-35 év közötti nem dolgozó és nem is tanuló fiatalok mellett a workshopok elérhetők hátrányos helyzetű fiataloknak, kismamáknak, fiatal nőknek, kisgyermekes szülőknek, fiatal vállalkozóknak, de fogyatékossággal élő fiataloknak és pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak is. 

A Pannon Egyetemről és az Egyetem Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjáról 

A Pannon Egyetem egyike Magyarország legjobb egyetemeinek, mely a kutatók szakmai eredményein és a nemzetközileg elismert K+F eredményein alapul. Megalakulása óta az egyetem a tudomány és a társadalmi-gazdasági környezet jelentős regionális szereplőjévé vált. A nagykanizsai Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ jelenlegi képzési és kutatási portfólióját a helyi ipari igényekkel szoros együttműködésben alakította ki. Ezen törekvés eredményeként az utóbbi évek stratégiájának részeként megjelentek a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatások és képzések is Nagykanizsán. Az egyetemi központ kutatásai elsősorban a körforgásos gazdaság üzleti és települési szintű modelljeire; a körforgásos vízgazdálkodás és megújuló energiaforrás-gazdálkodás kihívásaira; valamint az ezt támogató informatikai háttér megteremtésére irányulnak. Az oktatási portfólióban pedig megjelentek a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó mérnöki és menedzsment mesterképzések, továbbá a fenntartható és körforgásos szemléletű turizmus, valamint a vízügyi üzemeltetési mérnök alapképzések.

https://pen.uni-pannon.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Környezetbarát, csúcstechnológiás kávépörkölőt nyitott Budaörsön a Röast Coffee

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a 100 százalékban hazai tulajdonú Roastar …