A közúti közlekedés mentős szemmel

  • legyél te is életmentő a NÚSZ Zrt. és az Országos Mentőszolgálat tanácsaival

Még a tapasztalt vezetőket is érheti váratlan helyzet az utakon. Különösen könnyű elbizonytalanodni, ha feltűnik a színen egy megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a #Közlekedjbiztonságosan kampány részeként ezért egy izgalmas és hasznos videót tett közzé a Youtube csatornáján. A videóban megnézhetjük a közlekedést egy szirénázó mentő volánja mögül, valamint hasznos tanácsokat kaphatunk Győrfi Páltól és az Országos Mentőszolgálat munkatársaitól, hogy legközelebb még hatékonyabbak legyünk, ha gépjárművezetőként meghalljuk a szirénát – mert ez valóban, szó szerint életet menthet.

A mentőautóknak óriási szerepük van a sürgősségi egészségügyi ellátásban, hiszen életmentő szolgáltatást nyújtanak a kritikus eseteknél. Az autós közlekedők felelőssége is jelentős abban, hogy a mentőautók gyorsan és problémamentesen érjék el úti céljukat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. immár ötödik alkalommal szervezte meg a #Közlekedjbiztonságosan kampányát, amellyel a többi között az olyan váratlan közlekedési helyzetek kezeléséhez kíván gyakorlati tanácsokat adni, mint amilyen a találkozás egy megkülönböztető jelzéseit használó járművel. 

A társaság az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködésben egy olyan videót tett közzé a társaság hivatalos Youtube csatornáján, amellyel a néző közvetlenül egy mentőautó belsejéből figyelheti meg a mentőszolgálat munkatársai által, nap mint nap tapasztalható közlekedési szituációkat. A videóban Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető és Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője egy kivonulási gyakorlat során osztják meg tapasztalataikat, reflektálva az útjuk közben észlelt helyzetekre, hasznos tippeket adva a közlekedésbiztonság növeléséhez. A kisfilmet minden autóvezetőnek érdemes végignéznie, még ha elsőre hosszúnak is tűnik, mert sokkal figyelmesebb vezetőkké válhatnak a látott és hallott információknak köszönhetően. Hiszen, aki segít a mentőnek utat adni, az bajtárssá válik, és maga is életmentővé válik! 

A beszélgetés során többek közt az alábbi tanácsok hangzanak el:

  • Már messziről jelezzük a szándékunkat, hogy a mentőautó vezetőjének legyen ideje értelmezni az adott helyzetet és így tudatosan haladhasson tovább az útján. Erre azért van szükség, mert a cél egy folyamatos, dinamikus közlekedés elérése, hogy ezáltal a szállított beteget ne veszélyeztesse hírtelen fékezés, irányváltás vagy megállás.
  • Egy baleset környéke mindig veszélyzónának számít, ezért itt nagyon kell ügyelni, hogy ne terelődjön el a figyelmünk a vezetésről. Ha nincs feladatunk a helyszínen, haladjunk tovább folyamatosan, ne akadályozzuk a közlekedést.
  • Legyünk biztosak, hogy mindig jó minőségű, évszaknak megfelelő gumi van az autónkon, hogy a jármű a szükséges folyadékokkal és üzemanyaggal is fel van töltve, sőt még a vezetéshez megfelelő, kényelmes ruházat is befolyásoló tényező.

Még több hasznos információ a videóban, amely a képre kattintva tekinthető meg:

A NÚSZ Zrt. elkötelezett a biztonságos közlekedés támogatásában. A társaság a #Közlekedjbiztonságosan kampány keretében egy háromrészes vlogcastsorozattal és egyéb eszközökkel igyekszik segíteni azokat a sofőröket és utasaikat, akik szeretnék magabiztosan és jól kezelni a váratlan, vagy a szokásostól eltérő közlekedési szituációkat. Ezek a videók is elérhetők a vállalat YouTube-csatornáján.

- bdpst24.hu

Check Also

Környezetbarát, csúcstechnológiás kávépörkölőt nyitott Budaörsön a Röast Coffee

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a 100 százalékban hazai tulajdonú Roastar …