itthon a magánegészségügy és az IT-szektor a legerősebb

Vonzó célpont a régió az M&A befektetők körében

  • 2023-ban a globális M&A aktivitás csökkenése mellett Közép- és Kelet-Európa jól teljesített: 1097 tranzakció történt, összértékük elérte a 37,3 milliárd eurót
  • Legvonzóbb célpont a telekommunikáció; a régió tíz legnagyobb tranzakciója közül kettőt ez a szektor bonyolított le
  • Magyarországon összesen 61 tranzakció teljesült, ami 21 százalékos visszaesést jelent az előző évihez képest

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.

Bár az infláció, az energiaárak emelkedése és az Európa határán fenyegető konfliktus aggodalomra adott okot, a régió elkerülte a befektetői körökben várt nagyobb visszaesést. Közép- és Kelet-Európában 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le tavaly. Ezek a számok éves szinten csökkenést jeleznek ugyan, hiszen mind a tranzakciók száma, mind a nyilvánosságra hozott érték 15 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. évihez képest, de a KKE-régió még így is jobb eredményt ért el, mint a globális átlag.

A régióban egyértelműen a telekommunikáció volt a fókuszban 2023-ban: a KKE tíz legnagyobb tranzakciójából kettőt ebben a szektorban kötöttek. Közülük a legkiemelkedőbb a PPF Telecom bolgár, magyar, szerb és szlovák telekommunikációs eszközök 50 százalékos részesedésének 2,5 milliárd eurós megvásárlása az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező Emirates Telecommunications Group által.

A magántőke-aktivitás is jól teljesített 2023-ban annak ellenére, hogy erős szembeszéllel kellett megküzdenie. A nyilvánosságra hozott felvásárlási érték 5,4 milliárd euróra nőtt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves szinten, miközben a felvásárlások volumene 11 százalék csökkent ugyanebben az időszakban. Ezzel együtt a KKE-régióban a teljes nyilvánosságra hozott kiszállási érték 91 százalékkal 5,6 milliárd euróra ugrott, ami a második legmagasabb éves kiszállási összeg az eddigi rekordok alapján. A kiszállási volumen alacsonyabb volt azonban: a bejelentett 46 üzlet 16 százalékos csökkenést jelentett 2022-höz képest.

Továbbra is államiak a legnagyobb tranzakciók Magyarországon

2023-ban Magyarország gazdasága visszaesett, de a kilátások javulnak. A Nemzetközi Valutaalap szerint 2024-ben 3 százalékos növekedés várható – idézi a jelentés az IMF előrejelzését. A magyar M&A piacon 61 tranzakció zárult le 2023-ban, ami 21 százalékkal marad el az előző év 77 ügyletétől. A 61 üzletből csak 11-nek ismert az értéke, ami összesen 643 millió eurót tesz ki, szemben az előző évi 3,5 milliárd euróval.

A legnagyobb magyarországi tranzakciókat továbbra is az állam hajtja végre. A legnagyobb értékű ügyletet 2023. november közepén jelentették be: ez a magyar állami tulajdonú Corvinus International Investments 15 százalékos Erste Bank Hungary részesedésének 232 millió euró értékű értékesítése volt a bank magyarországi anyacégének. A jelentés szerint ez a tranzakció is része a magyar kormány nem stratégiai eszközeit értékesítő stratégiájának annak érdekében, hogy a Budapest Airport megvásárlásához szükséges finanszírozást előteremtse. Ezt az ügyletet követte a Magyar Állam infokommunikációs cégcsoportján keresztül végrehajtott 183 millió eurós MIS Omega Mobile Network felvásárlása.

A jelentés a magyar M&A piacon és a szélesebb gazdaság tekintetében is jól teljesítő ágazatként jelöli meg a magánegészségügyet és az IT-t. „Az IT- és Telekommunikációs szektor a korábban említett mega ügyleteken kívül néhány kisebb szoftverfejlesztő és fintech cég adásvételével járult hozzá az M&A piac aktivitásához. Magyarországon még mindig megtalálhatók a tehetséges szoftverfejlesztők, illetve az őket támogató inkubátor befektetők” – mondta Szécsi Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója.

A megújulóenergia-piaci tranzakciók is meglehetősen nagy aktivitást mutattak főleg a napenergia projektek tekintetében. Jellemző trend, hogy a napenergia-termelés fejlesztése és beüzemelése után a cégek általában értékesítésre kerülnek. A megújulóenergia-fejlesztő Greencells 132 MW-os napelemparkjának 37 millió euró értékű értékesítése a Shanghai Electric Power kínai energiavállalatnak alátámasztja ezt a trendet. Ez volt 2023 ötödik legnagyobb energia- és közüzemi ügylete, ami jól példázza a KKE megújulóenergia-eszközeinek növekvő vonzerejét a külföldi felvásárlók körében.

Mit hozhat 2024?

A jelentés kitér arra, hogy bár a makrogazdasági kilátások sokat javultak az elmúlt 12 hónapban, és az infláció mérséklődése, valamint a várható monetáris enyhítések is bizakodásra adnak okot, de a geopolitikai helyzet továbbra is bizonytalan, és kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat a piacra. 

A jelentés szerint egyelőre a jó forgatókönyvek valósultak meg, ám több cég és vállalat is bedőlhet, ha a szűkebb hitelfelvételi környezetben kell újrafinanszírozniuk magukat. „Még nem láttunk sok csődközeli esetet a régióban, de 2024-ben többre számítunk” – így foglalta össze várakozását Günther Mayrleitner, a Mazars osztrák partnere. Úgy véli, van elég tőkeerős befektető a piacon, akik fizetésképtelen cégeket és vállalatokat keresnek, ezért 2024 elején növekedhet ezen ügyletek száma.

A jelentés további kulcsfontosságú megállapításai a következők:

Regionális fő központok – Lengyelország, Ausztria, Románia és Csehország a legforgalmasabb M&A piac az ügyletek volumene alapján a 2023-as KKE-régióban. Ez a négy ország összesen 709 ügyletet generált, ami a KKE teljes forgalmának 65 százaléka.

Vezet a technológiai szektor – Ismételten a technológiai szektor regisztrálta a legtöbb ügyletet a KKE-régióban, összesen 114 tranzakcióval. A határokon átnyúló közzétett ügyletek terén is kiemelkedik a technológiai szektor jelentős 36 százalékos növekedéssel, elérve az 4,5 milliárd eurót. 2023 a második legértékesebb év a 2015-ös időszaktól kezdve.

Vásárlói értékek alakulása – A KKE-régió minden ágazatában átlagosan 6,7 x EV/EBITDA többszörös volt a 2022–23-as időszakban a Mergermarket adatai szerint. Ez jelentős visszalépés a 2021–22-es időszakban látott 8,1 x-es átlagos többszöröshöz képest. Európa többi része is tapasztalt csökkenést, bár kevésbé hangsúlyosan, mint a KKE-régióban, az átlagos többszörös 11,4 x-re esett vissza a 2022–23-as időszakban az 2021–22-es 12,1 x helyett. Az előző szám azonban növekedett 2020–21-hez képest, amikor az EBITDA többszörös átlaga Európa többi részén 11,2 x volt, míg a KKE-régióban az árzuhanásos trend következetes maradt (9,2 x a 2020–21-es időszakban).

A teljes jelentést ide kattintva töltheti le: https://www.mazars.hu/Nyitolap/Hirek/Kiadvanyaink/Regios-kiadvanyok/2023-24.-evi-bejoevo-M-A-jelentes

www.mazars.hu

- bdpst24.hu

Check Also

A Balatonra csábítja az üzleti utazókat a Mövenpick BalaLand

A balatoni térség egész éves látogatottságának bővítésére és az üzleti utazók megszólítására törekszik a Mövenpick …