A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjainak közös nyilatkozata

  • a gyermek legfőbb érdekéről a KEH 2787/6/2023. számú elnöki kegyelmi határozattal összefüggésben

Gyermekellenes és a társadalom erkölcsi és igazságérzetét is sérti az elnöki kegyelem: 107 gyermekjogi szervezet, szakértő és támogató példátlan egységben lép fel a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A Gyermekjogi Civil Koalíció, mint a legnagyobb magyarországi gyermekjogokkal foglalkozó szakmai hálózat nyilatkozatban ítélte el Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntését. A gyermekotthon kegyelemben részesült igazgatóhelyettese sem törvényi, sem erkölcsi kötelezettségét nem teljesítette, sőt az igazgató szexuális bűncselekmény miatti felelősségre vonásának elkerülését akarta segíteni. A Koalíció rámutatott arra, hogy a vezetők hatalmukkal, tekintélyükkel, befolyásukkal visszaéltek, s a gyermekáldozatok évekig nem kaptak támogatást, segítséget, védelmet, kiszolgáltatottak maradtak.

A nyilatkozat szerint a kegyelmi döntés, annak üzenete és következményei szembe mennek az Alaptörvényben és a ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltakkal, így a gyermek legfőbb érdekeinek megfelelő eljárás elvével, amely valamennyi állami szervet, így a köztársasági elnököt is kötelezi.

A gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy a világ rendje az, hogy velük mindent meg lehet tenni, de ennek nem szabad így lennie. A bántalmazás feltárása, erkölcsi és jogi elítélése azért is fontos, hogy a következmény elkerülhetetlenségének érzése erős legyen az elkövetőben, s ne bízzon annak elmaradásában.

A Koalíció és a nyilatkozathoz csatlakozó szakemberek az elnöki kegyelmi jogkör alkotmányos kereteinek felülvizsgálatára hívják fel a döntéshozókat, mert a jelenlegi helyzetben a kegyelmi eljárás során csorbulhat az átláthatóság és a jogbiztonság. A szakemberek rámutattak arra is, hogy alapvető elvárás, hogy a köztársasági elnök bármely elítélt esetében megfontoltan, valamennyi szempontra, a gyermek legfőbb érdekeinek védelmére tekintettel hozza meg kegyelmi döntését.

A teljes nyilatkozat elérhető az UNICEF Magyarország weboldalán:

https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/kozos-nyilatkozat

- bdpst24.hu

Check Also

INFORMATIKAI RENDSZEREK ÜTEMEZETT KARBANTARTÁSA A TELEKOMNÁL

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt 2024. szeptember 24-én kedden 20 órától várhatóan …