Ők állnak rajtvonalhoz az Év Mentes Séfje 2024 versenyen

A Csak a Mentes szervezésében megvalósuló az Év Mentes Séfje 2024 megmérettetés januári selejtezőjén eldőlt, kik állnak a rajtvonalhoz február 13-án a METRO Gasztroakadémián rendezett döntőn. A verseny szakmai partnereként idén is a METRO biztosítja a minőségi hozzávalókat, valamint a professzionális helyszínt!

Döntősök amatőr kategóriában

Amatőr kategóriában 22 indulóból 5 versenyző jutott tovább – plusz további egy fő, akinek fiatal korát és helytállását tekintetbe véve a zsűri szeretett volna még egy esélyt adni. Az igényes, fantáziadús versenytányérokon olyan kompozíciók szerepeltek, mint a tofuból készített vegán lazac, a bíborkör céklakosár vagy a „Friss citrusok erejével” fantázianevű rakott édesburgonya, üde citromos mártással. 

Az erős mezőnyből végül Kovács Vivien (Veszprém), Lajos Laura (Kecskemét), Kerekes Anikó (Budapest), Dömös Fanni (Csemő), Kuti Renáta Szelenge (Budapest) és Luterán Fanni (Szárliget) bizonyíthat a döntőben. 

A profi élboly

Profi kategóriában 13 séf mérte össze tudását a METRO Gasztroakadémia konyhaállásaiban. Érdekesség, hogy közülük többen „normál” vendéglátóhelyen dolgoznak, akik a mentes „kihívást” konyhai tudásuk szélesítése érdekében vállalták, hiszen nekik is fel kell készülniük a speciális étkezési igényű vendégekre. A versenytányérokon felbukkantak a kedvelt éttermi fogások vegán változatai, mint a hamis hortobágyi palacsinta, vegán-klasszikusok, mint a karfiolsteak, és olyan növényi alapú ételköltemények is, mint a sült tempeh pisztáciakéregben, sült karfiollal és zelleres fehérrépa pürével.  A zsűri a séfek közül öt professzionális konyhaművészt vitt tovább a döntőbe. 

Lássuk, kiknek szurkolhatunk február 13-án! Angeli Mátyás (Natura Hill Zebegény), Molnár Dávid ( Rézkakas Bistro), Paál Béla (Kis Padlizsán), Tikos Dávid (Hÿgge Bisztró), és Liszkóczi Bence.  

A zsűri tagjai: 

  • Tanács Attilaa Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok.
  • Stőhr GrétaEgészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író
  • Dr. Árvai AnitaA Veganeeta home Vegán étterem alapítója és tulajdonosa
  • Zsolnay GergelySéf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő és a tavalyi év mentes séfje verseny győztese profi kategóriában
  • Molnár György – Dobos C. József Iskola tanára, séf
  • Blendea KárolyViolife Professional Kulináris Tanácsadója, vegán séf
  • Varga IstvánNyers vegán séf, gasztrofilozófus

A döntőre még csatlakozik a zsűrihez Steiner Kristóf (író, újságíró, színész és vegán séf), valamint Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos séfje. A döntő háziasszonya Szinetár Dóra színésznő lesz.

- bdpst24.hu

Check Also

Afrikától Bonchidáig – a nemzetközi rádiók után végre digitálisan is pörgethetjük a Qualitons új lemezét

A tavaly december óta újra aktív The Qualitons tavasszal telt házas koncerten mutatta be negyedik …