Tippek az alacsonyabb fűtésszámlához

Akárhogy is nézzük, közeledik a fűtési időszak. Bár az ősznek és a télnek ugyanúgy megvannak a maga szépségei, tény és való, hogy a fűtésszámla egy tekintélyes tétellel tudja megnövelni a családi kassza kiadásait a fűtési szezon hónapjaiban. Ne essünk azonban kétségbe, a költségek mind hosszú távon, mind rövidtávon mérsékelhetők, hosszú távon tudatos tervezéssel, rövid távon pedig egyszerű odafigyeléssel. Következzenek hát a hasznos információk és a konkrét tippek!

Kezdjük az alapokkal. A fűtés költségeit leginkább a következő tényezők határozzák meg:

  • A külső és a belső hőmérséklet eltérései.
  • Az ingatlan mérete és környezete (például fűtött lakások veszik-e körül).
  • A hőszigetelés minősége.
  • A fűtési rendszer hatékonysága.
  • A használat mértéke.

A felsorolt szempontok magukért beszélnek, és remekül megmutatják, mire van ráhatásunk, és mire nincs. A külső hőmérsékletre például nincs – ha kinn kemény mínuszok uralkodnak, sajnos emelkednek a költségeink. A hőszigetelés és a fűtési rendszer hatékonyságára, minőségére viszont van ráhatásunk: ez a két dolog egyébként a költségek mellett azt is alapjaiban határozza meg, milyen minősítést kaphat az ingatlan energetikai tanúsítványa. De erről majd később, előbb következzenek a tippek!

Hőszigetelés: tartsd benn a meleget!

Az épületek hőveszteségének nagy része a homlokzati falakon távozik, a második legnagyobb (20-30%-os) energiaveszteség a nyílászáróknál lép fel. A megfelelő homlokzati hőszigetelés és a jó minőségű, több rétegű, nem “szelelő” nyílászárók tehát megkerülhetetlenek, ha nem szeretnénk sokat fizetni a fűtésre. 

Ne feledd, az egész rendszer hatékonyságát a gyenge pontjai ugyanúgy meghatározzák. Hiába a falak szigetelése, mert egy nem szigetelt lábazaton keresztül például könnyen kiszökik a hő. A rosszul szigetelt felületek emellett hőhidakat is képezhetnek, ahol párásodás és penészedés léphet fel.

Bizonyosodj meg róla, hogy korszerű a fűtési rendszered!

A fűtési rendszer hatékonysága nagyon sokat nyom a latban. Ide tartozik például az általunk használt kazán típusa és állapota, a hőszabályozási beállítások, és még sok apró részlet. Milyen részletekre gondolok? Kiderülhet mondjuk, hogy elkoszolódott a kazán hőcserélője, vagy adott esetben akár az egész rendszer is. Egy 1 milliméteres vízkőréteg körülbelül 80%-kal rontja a hővezetési tényezőt, plusz 20 százalékkal csökkentve a fűtés hatásfokát. 

A legjobban akkor jársz, ha rendszeresen kihívsz egy szerelőt, aki alaposan átnézi a rendszert, elvégzi a karbantartást, illetve jelzi, melyik elemeket szükséges cserélni.

Energetikai tanúsítvány: ha tisztán akarsz látni

Ha tudni szeretnéd, mennyire energiahatékony egy adott ingatlan, elég csak rápillantanod az energetikai tanúsítványára. Ez utóbbi egy erre jogosult szakemberek és cégek által elkészített okirat, ami ma már kötelező az ingatlanok eladásához és az 1 évent túli bérbeadásához egyaránt. Az ingatlanok energetikai minőségét, azaz energiahatékonyságát fejezi ki, 12 kategóriába sorolva. A korszerűsítésre vonatkozó javaslatok pedig összefoglalják, hogyan tudod költséghatékonyabbá tenni a jövőben, így a dokumentum még egyfajta szakértői útmutatásnak is használható!

Tipp: Az okos otthon rendszerek többek között a fűtés-, a világítás, és redőnyvezérlésnek köszönhetően nagy mértékben hozzájárulnak, hogy faragjunk a havi rezsiköltségeken. Érdemes utánanézni, hogy milyen okos otthon megoldások léteznek, amelyek akár a te otthonodban is telepíthetőek.

Az eddigiekben a hosszú távú javaslatokat foglaltuk össze, most pedig következzék néhány azonnal alkalmazható, gyors tipp:

  • Szellőztess inkább többször, de rövidebb ideig (kb. 3 perc), hogy ne hűljön ki nagyon a lakás!
  • Mielőtt elmész, csavard le a termosztátot, de ne túl sokkal, 4-5 fok az ideális! Így spórolsz, amíg nem vagy otthon, de az újbóli felfűtés sem kerül túl sokba.
  • Ne takard le a radiátorokat, mert azzal rontod a hatásfokukat!
  • Estére engedd le a redőnyt, mert ezzel is csökkentheted az ablakon távozó hő mennyiségét!
  • Napközben engedd be a napfényt a lakásba, mert ezzel lényegében ingyen fűthetsz!

Reméljük, hasznosnak találtad ezeket az információkat. Ha pedig energetikai tanúsítványra van szükséged, keresd fel az ETANUS-t, akik szívesen állnak rendelkezésedre!

Képek forrása: freepik

- bdpst24.hu

Check Also

Az Etele Plaza ismét az Év Bevásárlóközpontja

Az Etele Plaza-nak ítélték az Év Bevásárlóközpontja és a Store of the Year díjat az …