Így óvhatjuk a környezetet még kávézás közben is

A kávé talán a világ legkedveltebb itala, ugyanakkor a tömeges fogyasztásnak ára van. Sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen elképesztő mennyiségű szemét termelésével jár a mindennapi fekete fogyasztása, és mennyi energiára van szükség hozzá. Ráadásul igen gyakori, hogy az ültetvényeken dolgozó munkások éppen csak a túléléshez szükséges éhbért keresik meg, a profit nagy részét pedig lehúzzák a kereskedők. 

De nem kell elkeseredni! Pár egyszerű dologra odafigyelve ugyanis hozzájárulhatunk a fenti problémák megoldásához és máris jó szívvel ihatjuk kedvenc frissítőnket!

Le az eldobható poharakkal! 

Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a kávézókban, benzinkutakon nem műanyag, hanem papírpohárba kapjuk a gőzölgő kávét. Ennek ellenére érdemes szem előtt tartani, hogy a papír előállításához is rengeteg energia szükséges, az újrahasznosítás pedig enyhén szólva is kétséges. Éppen ezért, ha valaki gyakran kávézik ilyen helyen, érdemes beszerezni egy thermo útibögrét, ami nem csak rendkívül praktikus, stílusos és mutatós de mások számára is remek példát mutat. Extra előny, hogy sok kávézó már kedvezményt biztosít, ha saját bögrével érkezünk.

A kapszulás kávé ideje lejárt

A kapszulás kávé pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba. Valljuk be, nagyon menő volt a sármos George Clooneyval együtt. De az igazság az, hogy akkoriban még senki sem gondolt a műanyagkapszulákból keletkező szeméthegyekre, és kevesen számolták ki, hogy milyen elképesztő összeget fizetnek egy kilogramm kávéért. Ugyanezért az összegért, sőt akár kevesebbért ugyanis csúcsminőségű, ellenőrzött forrásból származó kávékülönlegességet is vásárolhatunk, amivel egészen más szintekre emelhetjük a kávézás élményét! 

Ha pedig már van kapszulás kávéfőzőnk, akkor is tehetünk a környezetért: gyűjtsük a kapszulákat szelektíven vagy váltsunk újratölthető kapszulára! 

Igyuk inkább feketén vagy növényi alapú tejjel! 

Bár tény és való, hogy a tejes kávéitalok, mint a krémes cappuccino vagy a latte feldobják a napot, de érdemes tisztában lenni a ténnyel, hogy a tejtermékek fogyasztása nagymértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Manapság már remek, kifejezetten kávéitalok elkészítéséhez kifejlesztett növényi alapú italok közül válogathatunk, sőt zabitalt akár magunk is készíthetünk. 

De ha nem szeretjük az ilyen kompromisszumokat, igyuk inkább feketén! Érdemes megismerni az olyan alternatívákat, mint a fantasztikus filteres V60 kávékészítési módszer, vagy a cold brew, mellyel hideg vízzel készíthetjük el a világ legfrissítőbb kávéitalát! Egy kis kísérletezéssel olyan ízvilágot ismerhetünk meg, amiről nem is álmodtunk! Az alternatív kávékészítési módszerekről rengeteg információt találhatunk az interneten vagy ellátogathatunk egy barista tanfolyamra Budapesten vagy vidéken.

Fair trade kávé vásárlásával a termesztőket is támogatjuk

Szerencsére ma már egyre több helyen találkozhatunk a méltányos kereskedelem, azaz fair trade jelzéssel. A kezdeményezés fő célja, hogy megakadályozza az ültetvényen dolgozó munkások kizsákmányolását, és ők is arányos részben részesüljenek a kávé kereskedelme során keletkező hatalmas profitból. Plusz pont, hogy a kezdeményezésben részt vevő szervezetek arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a kávét környezetbarát technológiákkal termesszék. 

Még a kávézacc is újrahasznosítható

Rengetegen kidobják a kávézaccot, pedig nagy hasznát vehetnék a kertben. A kávézacc elriasztja a csigákat, a savanyú talajt kedvelő növényeknek pedig remek trágya. Ha a kávézaccot a komposztba keverjük, a komposztálás során a belőle kioldódó nitrogén, foszfor és kálium fantasztikusan gazdagítja a komposztot. Az igazán lelkes kertészek pedig akár gomba termesztéséhez is felhasználhatják!

A cikk elkészítésében cikkünk támogatója, a Best Mixer iskola segített. Akit egy kicsit mélyebben érdekel a kávé és profi kávékészítés témaköre, érdemes ellátogatni a honlapjukra vagy részt venni barista tanfolyamaik egyikén, ahol profi oktatók várják az érdeklődőket.

Képek forrása: freepik.com

- bdpst24.hu

Check Also

Kétmillió forinttal támogatja a Knorr-Bremse Budapest a Pesterzsébeti Mentőállomást

Már szinte hagyomány, hogy a vasúti fékrendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Knorr-Bremse Budapest támogatja a …