Retteg az ünnepek alatt a Keresztanyu sztárja

  • Noé Viktor már 15 kg súlyfeleslegtől megszabadult, most pedig pánikba esett, hogy vissza fog hízni. A dietetikus szerint az ünnepek alatt is próbáljunk mértéket tartani, ne unalomból vagy jutalmazásból együnk.

Már közel 15 kg-ot leadott Noé Viktor, aki október végén fogott bele az életmódváltásba, amit folyamatosan dokumentál és meg is oszt online videóiban. Két hónappal ezelőtt közölte vele orvosa, hogy amennyiben tovább folytatja korábbi életmódját, abba pár éven belül belehalhat. Úgy tűnik, a színész komolyan vette a feladatot, nézői szerint már most látható rajta a változás, azonban kérdéses, hogy az ünnepek alatt mennyire fogja tudni tartani egészséges életmódját. 

Noé Viktor két hónappal ezelőtt azért, hogy ezzel másokat is ösztönözni tudjon, illetve, hogy saját maga számára is minél nagyobb motivációt szerezzen, valóságshow keretein belül kezdte el megmutatni, hogy milyen átalakuláson megy keresztül egészsége érdekében. „Mióta elindult a kihívás, összesen közel 15 kg-tól szabadultam meg, ami állítólag már látszik is rajtam, ugyanis a nézők egyre többen írják a videók alatt, hogy látják az arcomon, illetve észrevehető összességében a változás” – mesélte a Keresztanyu sztárja. A kitűzött cél azonban nem egy mérlegelés során fog eldőlni, a színész ugyanis úgy döntött, hogy jövő ősszel teljesíteni szeretné az El Caminot, ami 800 km-es távot jelent, ráadásul mindezt kevesebb mint négy hét alatt. Az elmúlt két hónap eredményei alapján nem tűnik lehetetlennek a küldetés, de azért van még mit finomítani a szokások tekintetében. „Az edzést sajnos hajlamos vagyok elhanyagolni, aminek az egyik oka, hogy beteg is voltam a közelmúltban, illetve forgattam is, ami egész napos elfoglaltságot jelent, ilyenkor nem feltétlenül tudom belesűríteni a napjaimba a testmozgást. Vagy talán nem is mindig akarom” – vallotta be őszintén a színész, aki a kihívás tekintetében is a teljes transzparenciára esküszik, nem véletlenül lett az #éljegészségesebben valóságshow mottója a #DontKamu. „Az is lényeges, hogy annak ellenére, hogy a sport nem feltétlenül megy úgy, ahogy azt terveztük, szeretném megmutatni, hogy az étkezésre akár ilyen körülmények között is oda lehet figyelni, mint amilyen egy 12-14 órás forgatás. Hiszen remek alternatíva lehet egy proteinszelet vagy, ha csak pizzát tud rendelni valaki, abból is van alacsony szénhidráttartalmú” – tette hozzá Noé Viktor, aki az ünnepek miatt mégis aggódik. 

A testmozgás és az egészséges ételek fogyasztása mellett ráadásul – különösen a téli szezon során – a vitaminbevitelre és a táplálékkiegészítőkre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. „Az influenzajárványok jellemzően január-februárban szoktak igazán tombolni, mikorra a szervezet D-vitamin szintje teljesen kiürül, ráadásul ismét szembe kell néznünk a Covid-járvánnyal is. Így érdemes lenne már szeptembertől, de legalább már november vagy december magasságában pótolni a D-vitamint és a C-vitamint. Továbbá más vitaminok és ásványi anyagok pótlására is buzdítanék mindenkit, ha már az egészséges életmód mellett teszik le a voksukat, hiszen Viktor példájából is látható, nem egyszerű munka mellett sportolni, megfelelően étkezni és közben megúszni a betegségeket” – hívta fel a figyelmet Jánvári András, a Multi-vitamin.hu szakértője. 

Az ünnepek során elkövetett túlevés kompenzálható a táplálkozási szakértő szerint 

Alapvetően az volt a terv, hogy karácsonykor és végig az ünnepek során tartom az étrendemet és odafigyelek az étkezésre, azonban az ünnepi asztalnál nem egyszerű megállni, hogy ne szedjek a töltött káposztából vagy a bejgliből – többször is” – mesélt félelmeiről Noé Viktor. 

Nagyon fontos, hogy ünnepek alatt is próbáljuk meg tartani a mértéket, tehát ne unalomból vagy jutalmazásból együnk. Az, hogy lazábban kezeljük az egészséges alapanyagokat és mennyiségeket, emberi dolog. De ha az étkezést követően összeülünk, próbáljunk meg ne újra enni. Igyunk például egy finom, különleges teát vagy kávét” – hívta fel a figyelmet Lattmann Eszter táplálkozási tanácsadó. „Egy remek desszert lehet önálló étkezés, például uzsonna, így jobban járunk, mintha főétkezés után fogyasztanánk. Ami szintén lényeges, hogyha egy étkezésre már túlettük magunkat, netán szinte csak édességből állt, akkor ne legyintsünk az egész napunka, hogy »mára már mindegy«, ez egy hatalmas csapda! Ugyanis egy lazább, salátás vacsorával vagy hallal szépen kompenzálhatjuk az ebédet” – hangsúlyozta a szakértő. 

Pihenés közben is legyünk tudatosak 

Valószínűleg csak a legelhivatottabbaknak jut eszébe a két ünnep között is felkeresni az edzőtermeket, sokan ilyenkor inkább pihenéssel, közös programokkal töltik az időt a testmozgás helyett. Azonban, ha a sportra nem is tudunk időt szánni, érdemes hosszabb sétára indulni a szabadban, hiszen a szakértő szerint ez is segíthet stabilizálni az inzulinszintet. Bár Noé Viktor a rendszeres edzést is kitűzte célul, amikor belekezdett a kihívásba, az ünnepi szezon során ő sem tervezi a konditermek látogatását, azonban ez nem jelenti azt, hogy lemond a testmozgásról. „Sokan egyből súlyokra vagy futópadra gondolnak, ha szóba jön a testmozgás, pedig a közös aktív kikapcsolódás is szuper lehet ahelyett, hogy a kanapén ücsörgünk. Ha például elmegyünk egy trambulinparkba vagy mászóterembe, nem is beszélve arról, hogy például milyen sokat kell futni lézerharc közben” – mutatott rá Noé Viktor, aki az ünnepeket kislányával tölti, és több izgalmas aktivitást is végeznek, ami akár egy-egy edzéssel is felérhet. 

- bdpst24.hu

Check Also

Kerítést tervezel? Ezt a 3+1 dolgot mindenképp gondold át előtte!

A kerítés nem csak a telek határát jelöli, hanem otthonunk esztétikai és funkcionális meghosszabbítása is …