Bécs: Bruckner jubileum és Strauss minden mennyiségben

  • Újévi koncert Bécsből

A világ csaknem száz országába közvetítik a Bécsi Filharmonikusok tradicionális Újévi Koncertjét, amelyet ezúttal Christian Thielemann vezényel. A programban megemlékeznek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is, de továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálnak. 

Az év első napján Bécsre figyel a világ: csaknem száz országba közvetítik ugyanis a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. Az év egyik legjelentősebb zenei eseményét világszerte több mint egymillió néző követi figyelemmel a képernyők előtt, a zenekart – 2019 után másodszor – Christian Thielemann vezényli. 

A lendületes-klasszikus program Karl Komzák zeneművével, az Albert főherceg indulóval (Op. 136). veszi kezdetét, de megemlékezik Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is. Az újévi koncertet továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálják: Bécsi bonbonok, Féktelenül, polka és keringő – a lendületes, vidám dallamok időnként mégis elgondolkodtatnak. 

Copyright: Wiener Philharmoniker/Dieter Nagl

A Bécsi Filharmonikusok Christian Thielemann vezényletével az Újévi Koncertet próbálják © Wiener Philharmoniker / Dieter Nagl

Eközben különleges premiernek lehetnek szem- és fültanúi a bécsi Ehrbar Saal vendégei, ahol a Női zeneszerzők 1. Újévi Koncertjét rendezik meg 17 órai kezdettel. Az este házigazdája, Irene Suchy – aki egyben ötletgazda is – célja, hogy felhívja a figyelmet Johann Strauss női kortársaira, akik akkoriban éppolyan ismertek és elismertek voltak és számos nagyszerű zeneművet alkottak. A különleges koncert Constanze Geiger „Kaiser-Einzug-Marsch”-jával veszi kezdetét és Josephine Weinlich-Ammann „Freie Gedanken” – Szabad gondolataival ér véget. De hallhatóak lesznek kortárs művek is, így például Violeta Dinescutól a „Dreamtime Ragtime“, Melissa Colemantól a „Tango Ardor“ és Johanna Doderertől a „Schneerosenwalzer”. 

Részletes program: 

https://www.wienerphilharmoniker.at/de/neujahrskonzert/neujahrskonzert2024

https://ehrbarsaal.at/

- bdpst24.hu

Check Also

Az Egyszülős Központ kiemelt figyelmet fordít a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokra

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ, hiszen ezeknek a szülőknek …