Ovisok mentették meg Gömböcfalvát

Bizonyára mindenki hallott már varázslatos, képzeletbeli lényekről, üzenetet azonban nem sokan kaptak tőlük. Most viszont a Mesél a szemünk óvodai pályázatának keretében fénygömböcök szóltak a gyerekekhez. A pályázat célja az volt, hogy mesés történeteken keresztül megmutassa, az óvodáskorú gyerekek képzelete a mai, egyre inkább digitalizálódó világunkban is korlátok nélkül képes szárnyalni. Nem beszélve arról, hogy a mesék és a játék révén még a rövidlátás kialakulásának megelőzését célzó, szakemberek által javasolt gyakorlatok is élvezetessé tehetők a gyerekek számára is. 

Az ovisok országszerte mindent bevetettek, hogy a négy fal között és a szabadban is segítsék a bajba jutott fénygömböcöket. A „Fényjáték az óvodában” pályázat hét hétig tartott, a résztvevők pedig közel 2 millió Ft összértékű nyereményekért, köztük garantált ajándékokért indulhattak.

Ovisokból kis hősök

Az óvodai csoportok egy játékos küldetés teljesítésével pályázhattak a nyereményekért, amit az óvodapedagógusok a képernyőmentes tartalmakra fókuszáló Plukkido applikációján keresztül érhettek el. A meseszövő app célja, hogy hidat képezzen a digitális eszközök és a gyermeki képzelőerő között, miközben arra készteti a meséket hallgatókat, hogy a kijelző helyett a környezetükre figyeljenek. Ezáltal fejlesztve többek között az empatikus és az együttműködési készséget is, teret adva a kreatív problémamegoldásnak és a sikerélmény aktív megélésének. 

A pályázaton résztvevő óvodapedagógusok így vélekedtek a küldetésről:

  • „A feladatok nagyon gyermekközpontúak, megmozgatják a gyerekek fantáziáját.”
  • „Végre egy szuper pályázat aminek minden egyes pillanatát imádta az összes gyerek! Annyira elvarázsolta őket ez a világ, hogy másnap is kérdezték: küldött-e üzenetet Villonc?”
  • „A gyerekek nagyon élvezték a játékot, az esőtánc és a felhőfújás volt a kedvencük.”

A pályázat társadalmi célja

A Mesél a szemünk kezdeményezés elsődleges célja, hogy játékos módon hívja fel a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás (myopia) megelőzésének fontosságára. Ugyanis az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának körülbelül 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, mely gyakran gyerekkorban kezdődik.* Ennek érdekében indult el a meselaszemunk.hu weboldal is, ahol többek között játékos gyakorlatok is segítik a szülőket és a gyerekeket a látásromlás korai tüneteinek felismerésében, illetve a rövidlátás kialakulásának megelőzésében szerepet játszó életmódbeli szokások elsajátításában.

A megelőzés folyamatában nagy segítség az óvodások határtalan képzeletvilága, hiszen arra építve a mesék és a játék révén a gyerekekkel együtt tehetünk szemük egészségének védelméért. Éppen ezért a Fényjáték az óvodában pályázat keretén belül a Plukkido pszichológusai szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait beépítve kifejezetten óvodák számára készítettek egy játékos küldetést, aminek teljesítésével a kalandvágyó óvodai csoportok most nem csupán a gyerekek szemének egészségéért tehettek, hanem nyerhettek is.

Nyertesek és alkotások

A novemberben lezárult pályázaton közel 150 ovis csoport vett részt. A Hoya Lens Hungary Zrt. jóvoltából a pályázaton induló összes óvodai csoport nyereményben részesült, így a fénygömböcök tovább kísérhetik a gyerekek mindennapjait. Az építőkockákból, nevelést segítő táblajátékokból és könyvekből álló főnyeremény csomagok, illetve különdíjak berettyóújfalui, hajdúnánási, nyergesújfalui, kaposvári, herceghalmi és debreceni óvodáknál találtak gazdára.

Válogatás az ovis pályaművekből itt érhető el. 

Bővebb információ:

Mesél a szemünk kezdeményezés: https://meselaszemunk.hu/

Fényjáték az óvodában pályázat: https://meselaszemunk.hu/jatekos-ovodai-palyazat.html 

Plukkido: https://plukkido.hu/

Hoya Lens Hungary: https://www.hoyavision.com/hu 

* Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. American Academy of Ophthalmology. 05/2016, vol.123, no. 5, p.1036–1042. https://doi.org/10.1016/j.ophtha.2016.01.006.

- bdpst24.hu

Check Also

Az előadás, ami a bőröd alá kúszik: magyarországi ősbemutatóra készül a miskolci színház

Szeptember 21-én magyarországi ősbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, …