Négy szuper kreatív ötlet az adventi időszakra 

Az advent az év egyik legvarázslatosabb és legizgalmasabb időszaka. A gyertyagyújtások, otthonunk dekorálása, a karácsonyi vásárok csodás illatai és élményei mind hozzájárulnak ahhoz, hogy felkészítsük lelkünket az ünnepekre. De hogyan teheted igazán örömtelivé és emlékezetessé az idei adventet? Hoztunk neked néhány inspiráló és kreatív ötletet!

Készíts saját adventi koszorút!

Nem kell sokat költeni az adventi koszorúra, hiszen akár pár száz forintból magad is elkészítheted. Legyél kreatív és használd a már meglévő díszeket, otthoni alapanyagokat. Sőt, a természetben is gyűjthetsz néhány igazi kincset, például tobozokat, makkot, diót, mogyorót és különféle bogyókat.

A koszorú alapot elég egyszer megvásárolni, majd minden évben újra díszítheted. Választhatsz vesszőből, szalmából készült változatot, vagy egy egyszerű fatörzs darabot.

A koszorú bármilyen formájú lehet. Egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy a kerek az ideális, nyugodtan gondolkodhatsz akár hosszúkás vagy négyszögletes változatban is. 

Ha megvan az alap, jöhetnek a fenyőágak vagy a mirtusz, borostyán, melyeket ragasztópisztollyal rögzíthetsz. Ezután helyezd fel a négy adventi gyertát, majd ha szeretnél, tehetsz rá egyéb díszeket is, például apró gömböket, hópelyheket, csillagokat, kis figurákat, gyümölcsöket stb. Figyelj rá, hogy színeiben minden passzoljon a lakás ünnepi dekorációjához.

Ha nem hagyományos koszorút szeretnél, akkor készíthetsz egy adventi tálat: a négy gyertya mellé tegyél pár fenyőágat, szárított narancs szeleteket, mogyorót, fahéjrudakat stb. 

Egyszerű, hangulatos és költséghatékony változat az is, ha négy almába helyezel teamécseseket.

Öltöztesd ünnepi díszbe a lakást!

Az advent remek időszak arra, hogy hangulatos dekorációkkal dobd fel a lakást, lélekben már készülve az ünnepekre. Törekedj arra, hogy a lehető legkreatívabb módon hasznosítsd a korábbi évekről megmaradt karácsonyi kellékeket, ne vásárolj szükségtelen dolgokat felesleges szemetet termelve. 

  • A bejárati ajtóra kreálthatsz izgalmas koszorút fenyőből, tobozokból, színes kis bogyókból vagy akár apróbb karácsonyfadíszekből.
  • Díszítsd fel az ablakokat és az ajtókat karácsonyi ledes égősorokkal, szalagokkal és kedves figurákkal.
  • Ne feledkezz meg az ünnepi asztalról sem! Egy szép karácsonyi asztalterítő, a gyertyák és karácsonyi szalvéták mind-mind feledhetetlenné teszik a közös étkezéseket.
  • A nappalit és a hálót dobd fel ünnepi hangulatú párnákkal, takarókkal. Ezek nem csak hangulatosak, de kellemes meleget is biztosítanak a téli zimankóban

Töltsd meg otthonodat karácsonyi illatokkal!

Nincs karácsony csodás illatok nélkül! Az adventi időszakban, amikor még nem áll a karácsonyfa, jó ötlet, ha veszel néhány fenyőágat és szépen elrendezed őket egy vázában. Ezek egyrészt azonnal friss fenyőillattal töltik be a lakást, másrészt kreatívan feldíszíthetőek. Egyszerűen ékesítsd néhány gömbbel, angyalkával vagy hópehellyel, szép szalagokkal.

Használhatsz továbbá illatgyertyákat vagy különböző illóolajokat aromalámpában, párásítóban. Az adventi időszak kedvencei a fahéj, narancs, citrom, szegfűszeg, illetve vannak kifejezetten karácsonyi illóolaj keverékek is.  

Egy cserépbe tegyél néhány narancshéjat és fahéjrudat. A fűtőtestre, konvektorra helyezve máris isteni illattal töltik meg a lakást.

Nincs is izgalmasabb a saját adventi naptárnál!

Az adventi naptár egy régi hagyomány, amelyet kicsik és nagyok egyaránt imádnak. 

Mire lesz szükséged hozzá?

  • 24 darab kis csomag vagy zacskó: Választhatsz papír zacskókat, dobozkákat borítékokat, textil zsákokat, sőt használhatsz mini befőttes üvegeket is. Mindegyiket számozd meg, ezek rejtik majd az adventi meglepetéseket.
  • Ajándékok vagy finom falatok – Az adventi kalendárium legizgalmasabb része, az ajándékok megtervezése. Elhelyezhetsz bennük kedves, napi üzenetek, kézzel készített csokikat, szaloncukrokat, aszalt gyümölcsöket, kandírozott finomságokat, teákat, vagy valami élmény ajándékot stb.
  • Egyéb díszítőelemek – Szükséged lehet olyan dekorációs anyagokra, mint például csillagok, hóemberek, bogyók, fenyőágak stb., hogy a naptárat igazán ünnepivé varázsold.

A kis dobozokat, zacskókat, borítékokat akár csipesszel egy ünnepi szalagra is feltűzheted, kartondobozra rögzítheted őket, beteheted egy tálba. Ha szeretsz varrni és jó a kézügyességed, akkor akár filcből is megvarrhatod a kalendáriumot, majd jövőre újra előveheted. Engedd el a fantáziádat, és a naptár stílusát igazítsd otthonod hangulatához.

Készülj az ünnepekre stressz- és csomagolásmentesen!

Sokszor még tudatos tervezés mellett is megterhelő lehet a karácsonyi időszak anyagi szempontból. Sokat spórolhatsz, ha magad készíted el az adventi koszorúdat, saját díszekkel dekorálod a lakást és a karácsonyfát. Legyen csomagolásmentes az idei karácsony. Kis kreativitással költséghatékonyan töltheted meg ünnepi hangulattal otthonodat. Ha pedig mégis pénzügyi segítségre van szükséged, érdemes kis összegű kölcsön igénylésén gondolkodni.

Képek forrása: Getty Images

- bdpst24.hu

Check Also

Az előadás, ami a bőröd alá kúszik: magyarországi ősbemutatóra készül a miskolci színház

Szeptember 21-én magyarországi ősbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, …