Elkezdődött a 20. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

  • Ugyanazt a mozit nézzük?

Karácsony Gergely főpolgármester mondott köszöntőt a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál szerda esti megnyitóján. Az eseményt Krusovszky Dénes író és Pankotai Lili diák aktivista nyitották meg. A Verzió filmjei és programjai egy héten át, november 29-ig zajlanak. A főpolgármester szerint a Verzió segít ugyanazt a mozit néznünk.

Karácsony Gergely köszöntő beszédében említette a pesti mondást, miszerint „Nem ugyanazt a mozit nézzük. Széttöredezett világunkban a valóság sokféle megélése mellett gondolnunk kell arra, hogy mindannyian egyenlőnek lettünk teremtve, és vannak egyenlő jogaink.  A Verzió filmfesztivál 20. éve képviseli ezt a gondolatot, a szabadság és egyenlőség gondolatát”. 

A főpolgármester háláját és büszkeségét fejezte ki, hogy a 150 éves Főváros 20 éve támogatja az emberi jogi dokumentumfilm fesztivál nemes misszióját.

A dokumentumfilm talán a leghatásosabb eszköze a minket közelről és távolról körülvevő valóság bemutatásának. A nyitottság és empátia ma már szó szerint életeket menthet. Ez az egymás iránti nyitottság és érzékenység egyre inkább eltűnik, de éppen ez az, amit a Verzión bemutatott filmek visszahoznak. 

Krusovszky Dénes 20 évvel előttre tekintett vissza. Abban az évben Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg a Verzió Emberijogi Dokumentumfilm Fesztivált. „A világ nagy szörnyűségei közben – amelyekről az itt látható filmek jelentős része is tudósít – a saját szörnyűségeink szinte már otthonosnak tűnnek, ha nem is épp szeretnivalónak. Végül is elég jól megtanultuk elviselni az elviselhetetlen dolgokat.” – mondta. Pankotai Lili pedig beszédében úgy vélte, ha leválasztjuk magunkat a társadalmi ügyekről, és önigazolásból ideológiákat gyártunk az elkülönülésre, nem fogunk előre jutni.

Vendégek
A nemzetközi alkotások közül számos rendező kíséri el a filmjét a fesztiválra. Köztük lesz Mohammadreza Jurabchian A néma ház c. film iráni rendezője is. Ő a testvérpár egyik tagja, akik a tavaly novemberi bemutatót követően először idén májusban hagyhatták el Iránt, mivel a hatóságok korábban nemzeti kockázatot láttak a fesztiválszereplésekben és partnerségekben. A budapesti látogatás is utolsó percig kérdéses volt. A néma ház c. egy felső középosztálybeli iráni család három generációjának sorsán keresztül meséli el Irán történelmét az elmúlt negyven évből. A testvérek a családi videók bőséges anyagára támaszkodnak, kiegészítve azt történelmi felvételekkel és rokonaikkal készített interjúkkal. A film 3 évig készült, 500 órányi nyersanyagot dolgozott fel a rendezőpáros. 

Pascale Bourgaux az elmúlt években a Közel-Kelet összes konfliktusáról és válságáról filmezett. Szíriáról, Irakról, Iránról és Afganisztánról szóló híradásaiért, dokumentumfilmjeiért és könyveiért számos nemzetközi elismerésben részesült. Hawar, száműzött gyermekeink c. filmjét kíséri a fesztiválra. 2014-ben az Iszlám Állam több ezer jezidita nőt kényszerített szexrabszolgaságra. A nemi erőszakból fogant gyermekeket a jeziditák elutasítják. A filmben elsőként a közösségből egy anya titokban átkel a kurd határon, hogy ismét találkozzon négy éve nem látott lányával.

A fesztivál 20 éve 10 percben, Göncz Árpád, Parti-Nagy Lajos. Jancsó Miklós, Enyedi Ildikó:

 

Ingyenes programok

A Verzió Specials visszatekintő programban négy különleges alkotást emelnek ki az elmúlt évek filmjeinek sokaságából. A válogatás a Verzió korábbi nézőit is célozza, de azokat is, akik csak most fedezik fel a dokumentumfilmek erejét. Egy nyomozáson keresztül a román egészségügy korrupciójába kaphatunk betekintést (Colectív, 2019), megismerkedhetünk egy szenvedélyes afgán tinédzserrel, akinek zenei tehetsége forog kockán, mert édesanyja kiskorú menyasszonynak szánja (Sonita, 2015), egy ápoló életének drámai fordulatát követhetjük a közép-iraki „halál háromszögében” (Nincs hová bújnod, 2016), és bepillanthatunk a „petíciót benyújtók” világába, akik Kína minden tájáról azért érkeznek Pekingbe, hogy az őket ért igazságtalanságok ellen tiltakozzanak (Panaszbíróság, 2009). A filmek nem veszítettek időszerűségükből és inspiráló lendületükből, ma is ugyanolyan erővel tesznek tanúságot az általuk felhozott társadalmi kérdésekről.

A Budapesti város/arc/képek szekció Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján Budapest-témájú dokumentumfilmeket vetít.  A városok, filmek és dokumentumfilmek története a kezdetektől fogva összekapcsolódott a világon mindenütt, így Budapesten is. A szekció az elmúlt ötven év dokumentumfilmes Budapest-portréiból válogat: pillanatokat, emlékképeket mutat fel, és Budapest-víziókat, tereket és embereket hoz egy kicsit közelebb hozzánk.

A virtuális valóság élmények és a valóságot feldolgozó nyers dokumentumfilmek világát egyesíti a fesztivál innovatív szekciója, a Vektor VR. Itt nyolc különleges alkotás lesz megtekinthető, melyek mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

Peter Nestler rendező, forgatókönyvíró és producer a háború utáni német film legegyedibb és egyik legfontosabb dokumentumfilmes alkotója. Az elmúlt két évtizedben a világ fesztiváljai újra fölfedezték Peter Nestlert, így az idei Verzión, Budapesten, a művészi és személyes életút egyik legfontosabb helyszínén is találkozhatunk a rendezővel. A híres rendezőtől nyolc rövidfilmet vetítenek három, lazán összefüggő, egymásra épülő blokkban, ingyenes vetítéseken.

Mindegyik fenti programon csupán regisztráció ellenében lehet résztvenni a verzio.org weboldalon.

A Verzió heti programja

A több mint 80 izgalmas dokumentumfilmet november 23. és november 29. között Budapesten a Toldi és a Corvin moziban lehet megnézni, míg egy kisebb válogatás elérhető lesz Miskolcon, Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen. A héten a látogatók bekapcsolódhatnak a kerekasztal beszélgetésekbe, az egyes filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókba és a szakmai panelekbe is. A fesztivál online kiadása november 30-án indul. A fesztivál fizikai és online vetítéseire bérletek és jegyek kaphatók a weboldalon.

Díjak és díjátadó

November 26-án vasárnap rendezik meg a Toldi Moziban a fesztivál díjátadóját, melyet gálavetítés követ. A Nothing Compares c. film Sinead O’Connor életútját dolgozza fel, és egyszeri vetítés keretében lesz látható. A Legjobb dokumentumfilm díját odaítélő zsűri tagjai: Daria Badior kritikus, Ukrajna; Bregtje van der Haak, EYE Filmmúzeum, Amsterdam; Hörcher Gábor rendező, producer. A Legjobb magyar dokumentumfilm díját odaítélő zsűri: Gazdag Gyula rendező; Natalia Libet producer; Anna Petrus művészeti igazgató, DocsBarcelona; 

Nemzetközi zsűri díjazza a Doc Future Diák- és elsőfilmes verseny legjobbjait is, tagjai: Deák Dániel fesztiváligazgató, Friss Hús; Floris Paalman egyetemi adjunktus, Amszterdami Egyetem; Johanna von Websky DOK.fest München.

A vetítések után a nézők szavazócédulán adhatják le értékelésüket, a legmagasabb átlagot elérő filmet pedig szintén aznap jelentik be a fesztivál szervezői. 

- bdpst24.hu

Check Also

7+1 dolog, amit nem tudtál a japán kultúráról

Japán minden kétséget kizáróan egyedülálló a maga nemében. A sushi, a ramen és a szaké …