Érezd jól magad! Merj változni! – Perczel-Kováts Orsolyával

Életünkben nagyon fontos az állandóság, de legalább ekkora jelentősége van annak is, hogy ha szükséges, időben tudjunk lépni. Ehhez gyakran sokáig gyűjtjük az erőt, pedig néha csak egy kis biztatásra van szükség. Perczel-Kováts Orsolya, énekesnő új dala és klipje éppen erről szól: lépjünk, ha kell, higgyünk benne, hogy új élmények, érzések találhatnak még ránk. 

Az énekesnő életét saját bevallása szerint az állandó változás jellemzi. Ennek egy része a folyamatos fejlődésről szól, ezeket a lehetőségeket keresi is, ami együtt jár sok-sok változással: élethelyzetek, kapcsolatok, helyszínek. Az emberi kapcsolataiban viszont nagyon is fontos az állandóság, a biztonság. Most egy izgalmas dalpremier után és egy nagy koncert előtt osztja meg gondolatait a változásról. 

Melyek voltak a nagy változások, váltások, fordulópontok az életedben? 

Gyerekkoromban édesanyámmal, aztán később én magam egyedül is rengeteget költözködtem, először albérletekbe, később már saját lakásba. Édesapám, Perczel Kristóf rendező volt, kicsi korom óta bejáratos voltam a színházba, betekinthettem a kulisszák mögé, ismertem a büféstől a színészekig mindenkit. Nagyon vonzónak találtam ezt a világot. Édesapám persze féltett a művészi pályától, de később belátta, hogy nem igazán tud ellene mit tenni, hiszen hajthatatlan vagyok, ráadásul úgy tűnik, hogy ehhez van tehetségem. Úgyhogy 17 éves koromban elvitt Sík Olgához, a legendás énektanárhoz, s bár már gyerekkorom óta tanultam zenét, jártam szolfézsra, tanultam hegedülni, kórusban is énekeltem, de itt éreztem először, hogy a helyemen vagyok. Azt hiszem, ez pecsételte meg végül a sorsomat, itt végleg eldőlt „mi lesz a gyerekből”, ekkor már tudtam, hogy a zene lesz hivatásom. Ének-zene szakos tanárként diplomáztam, tanítottam is, de elindítottam egy énekesi karriert is, nagyon sok remek zenésszel dolgozhattam, számos jazz- és könnyűzenei koncert van már mögöttem. 

 

De neked azért van egy civil foglalkozásod is mindehhez.

Mindig is szerettem a szép házakat, lakásokat. Ahogy meséltem is, rengeteget költöztem, azt hiszem, most a 18. ingatlanban lakom, de ez sem lesz a végleges. A családban már sokszor segítettem megtalálni a megfelelő ingatlant, már az elmúlt 20 évben is voltak ilyen esetek, valahogy jó érzékem volt hozzá, hogy kinek mi az igénye, és addig nézelődtem, amíg megtaláltam az ideális lakást. Ekkor persze még szó sem volt profi értékesítésről, ez csak hobbi volt. Pár éve éppen egy zuglói iskolában tanítottam ének-zenét, amikor a családommal úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk Budapestet és Tahitótfalun vettünk házat. Pár hónapon belül rájöttem, hogy én nem bírom a napi ingázást, pláne a reggeli és délutáni csúcsidőben. Gondolkoztam, mihez lenne kedvem, mire vagyok az éneklésen és a tanításon kívül alkalmas: úgyhogy bejelentkeztem egy nagy ingatlanközvetítő hálózathoz, elvégeztem az ehhez szükséges OKJ-s tanfolyamot és azóta is maradtam ezen a pályán is. 2020-ban úgy döntöttünk Koós Réka barátnőmmel, akinek egyébként szintén van ilyen végzettsége és ingatlanos múltja, hogy megalapítjuk a Perczel&Koós Ingatlanirodát. Azóta is működik, ráadásul nekünk nagyon sokat segített ez, hiszen a pandémia idején fellépések nagyon sokáig egyáltalán nem voltak, de ingatlaneladások viszont igen. Aztán ahogy beindult az élet, változtak a dolgok, Réka jelenleg szerencsére nagyon elfoglalt, úgyhogy egyedül viszem az irodát a fellépések és a tanítás mellett.  

Fellépések, ingatlaniroda, család. Emellett még a tanítás. Mi a fontos neked a tanításban a folyamatban, mi inspirál benne? 

A Magyar Hajnal Énekstúdió felkészítő tanára vagyok, ahová egyébként 2017-ben én magam is továbbfejlődni, tanulni kopogtattam be. Aztán elvégeztem a stúdió tanárképzését is, és mivel Hajnallal már régóta beszélgettünk erről, hogy amire a közoktatásban nem jut idő, jó lenne a gyerekekkel is megszerettetni a zenét, az éneklést, játékosabb formában, más megközelítéssel, de mégis komplexeben. Úgyhogy idén ősszel elindítottuk a „Kisképző tagozatot”, ahol 9-13 éves gyermekeket tanítunk, ez nagy kihívás, de nagy öröm is. De természetesen nagyobbakat is tanítok, 15 éves kortól. Hogy mi inspirál? Látni a csillogó szemeket, hogy a zene és a zenetanulás, tanítás örömet okoz, látni a fejlődésüket! 

Most éppen egy nagy esemény jön az életedben. 

Hát igen. 12 éve nem volt ilyen nagyszabású koncertem!  2023. november 21-én a MOMkultban Feeling Good címmel nagyzenekari jazzkoncertem lesz a Danubia Zenekar és a Studio11 Ensemble kíséretével, Farkas Gábor Gábriel lesz a vendégem.! Nagy izgalommal készülök, készülünk rá! A női lélek sokszínűségéről szeretnék énekelni, rendkívül változatos lesz a koncert repertoárja is: latin, ballada, swing, blues, de még funky is lesz… Szeretném, ha mindenki felszabadultan, jól érezné magát aznap, és haza tudna vinni kicsit ebből az életérzésből, feltöltődne energiával. A mai világban erre nagy szükség van, és én vallom, hogy a művészetnek pont ez a szerepe, adni, örömöt szerezni másoknak, kicsit kimozdítva őket a mindennapok mókuskerekéből.

És egy új dal is készült erre az alkalomra, aminek van egy különleges üzenete. Szintén arról, hogy merjünk váltani, ne féljünk változtatni, ha kell. 

Bizony. 2011-ben volt már egy albumom, de azóta nem készült saját dalom. Szóval elég sokat vártam erre a dalra, de megérte. Az „Elmegyek” egy sodró, latin dal, Révész Richárd és Molnár Levente írta a zenéjét, Major Eszter pedig a dalszöveget. Nagyon különleges ez a dal számomra, mert korábban nem vettem részt ennyire aktívan az alkotási folyamatban. Révész Ricsivel és Major Esztivel folyamatosan egyeztettünk minden elképzelésről, nagyon egymásra hangolódtunk és úgy érzem, hogy egy 100 %-osan Orsi-dal született meg, aminek minden pontjával azonosulni tudok. Igen, a témája valóban a váltásról szól, amit egyébként a zene is nagyon izgalmasan hoz. Számomra mindig nagyon fontos egy dal üzenete. Az én életemben is rendkívül sok váltás volt. Hol szakmai, hol párkapcsolati, de mindig én tettem meg az első lépést. Bizonyos dolgokban nem tudok kompromisszumot kötni, és ha nem lehet rendbehozni egy kapcsolatot, akkor el kell engedni! Ez a dal erről is szól. Merd meglépni, ami már tarthatatlan, nem megy! Tedd meg magadért és a másikért is! Természetesen senkit sem bíztatok arra, hogy szakítson, de van olyan helyzet, ahol ez a legjobb megoldás. A dalnak persze van egy átvitt értelmű üzenete is, hogy bátran valósítsuk meg az álmainkat, vágyainkat! Ne féljünk az újtól! És ezt egyaránt tudom üzenni nőknek és férfiaknak is. 

Az én álmom most egy teltházas, sikeres koncert, aztán persze a jövőben még több. Kisebb formációval turnézom tovább, és szeretnék nemsokára egy új albumot is, további hasonlóan izgalmas dalokkal. 

- bdpst24.hu

Check Also

Színek, ízek, dallamok – ilyen a svéd karácsony

Ha december, akkor egyre rövidülnek a nappalok, hosszabb a sötétség ideje, nem véletlenül van akkora …