Zajlik a régészeti és talajvédelmi munka az ácsi katódanyaggyár területén

Az 1,3 milliárd eurós beruházással épülő ácsi katódanyaggyár területén már zajlik a humusz deponálása és az archeológiai feltárás. Az előzetes építési engedélyt még novemberben kérelmezni fogja a BAMO Technology Hungary Kft., hogy megkezdhesse a földmunkát és az alapozást – tájékoztatta a cég képviselője a helyieket az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén. A BAMO elkészítette előzetes környezeti hatástanulmányát is, melyből kiderül, hogy a környék legfontosabb természeti értéke, az építési területtől keletre található vetési varjú fészektelep megóvására védelmi tervet dolgoz ki a cég és az illetékes nemzeti park.  

Megtartotta novemberi ülését az ácsi katódanyaggyár-beruházás kapcsán létrehozott munkabizottság. A testület tagja többek között az ácsi polgármester, a jegyző, több képviselő, a környező települések polgármesterei, a helyi civil szervezetek képviselői, valamint az Ácson 1,3 milliárd eurós beruházással katódanyaggyárat építő BAMO Technology Hungary Kft. is. Az ülésen a vállalat képviselője tájékoztatást adott a projekt jelenlegi állásáról, valamint válaszolt az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre.

A munkaterületen jelenleg a hatályos jogszabályoknak mindenben megfelelve a humusz deponálása és az archeológiai feltárás zajlik. A csarnoképület alapozásának előkészítése még nem kezdődött meg, csupán próbacölöpözés történt, melynek az volt a célja, hogy a tervezésért felelős csapat megismerje a talaj jellemzőit. Az előkészítő munkafázisokat előzetes környezeti hatástanulmányunk tartalmazza, melyet a Tatabányai Kormányhivatal elfogadott” – fogalmazott Fülöp Ferenc, Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója.

Hozzátette: a következő fázis a tervek szerint egy előzetes építési engedélyre vonatkozó kérelem benyújtása lesz, reményeik szerint még novemberben. Ennek elfogadása esetén megkezdődhet a földmunka és az alapozás. Fülöp Ferenc szerint a teljes építési engedélyt márciusban kaphatják meg, ehhez még számos hatástanulmányt készítenek el a következő időszakban. Híreikről folyamatosan tájékoztatást adnak a cég magyar weboldalán és Facebook oldalán is. A 900 új munkahelyet teremtő ácsi katódanyaggyár 2025 második felében kezdheti meg a termelés. A világ legfejlettebb és legmodernebb gyártási technológiáját alkalmazva olyan partnereket szolgál majd ki, mint a BMW vagy a Volkswagen.

Fülöp Ferenc az ülésen arról is tájékoztatta az ácsiakat, hogy az előzetes környezeti hatástanulmány elkészítése során víz-és földmintát is gyűjtöttek a területen. Ez a minta szolgál referenciapontként a későbbi, hasonló vizsgálatokhoz. A mostani elemzés megállapította: a talajminták határértéket meghaladó szennyezést nem tartalmaznak, azonban a felszín alatti vízmintákban vannak olyan vizsgált anyagok, amelyek koncentrációja meghaladja a határértéket, vélhetően a korábbi mezőgazdasági tevékenység miatt. Elsősorban növényvédő szerekből származhatnak és további intézkedést nem igényelnek.

Fülöp Ferenc kiemelte: az előzetes környezeti hatástanulmány megállapítása szerint a környék legjelentősebb természeti értéke az építési területtől keletre található vetési varjú fészektelep, amelynek megóvására védelmi tervet dolgoznak ki az illetékes nemzeti parkkal közösen. A BAMO tanulmánya azt is leszögezi, hogy a terület nem esik vízbázis védőövezetébe.

A tájékoztatást követően a munkacsoport arról döntött, hogy felkéri az önkormányzatot, vizsgálja meg egy helyi környezetvédelmi monitoringrendszer felállításának lehetőségét.

- bdpst24.hu

Check Also

A CSONTRITKULÁS MAGYARORSZÁGON IS NÉPBETEGSÉG

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK ELLENE? A világon mintegy kétszázmillióan, Magyarországon pedig legalább egymillióan – kezdődő stádiummal együtt …