Így hosszabbíthatja meg az életünket a testedzés 

  • Éveket adhatunk magunknak, ha mozgunk

Több kutatás is alátámasztja, hogy a rendszeres testmozgás nemcsak az egészségünk megőrzéséhez, hanem várható élettartamunk növeléséhez is hozzájárul.  Hazánkban a születéskor várható élettartam átlagosan 74,5 év volt az Eurostat adatai szerint, ami közel 6 évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. 

A várható élettartam csak egy része van kódolva a génekben. A tudomány jelenlegi állása szerint az egészséges, hosszú élet elsőszámú titka a rendszeres fizikai aktivitás. „A testmozgás azonban csak akkor fejti ki ilyen jellegű kedvező hatását a szervezetünkre, ha valóban rendszeresen, és nem csak alkalomszerűen végezzük, illetve előnyös, ha aerob és anaerob edzésformákat is választunk” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketing menedzsere. 

Az aerob mozgásfajták közé az alacsonyabb intenzitású gyakorlatok, így a kerékpározás, a séta vagy az úszás tartozik, az anaerob edzésformákat pedig magasabb intenzitás jellemzi, mint például a súlyzós gyakorlatok vagy a tempósabb futás. 

Csökkenthető a kockázat 

Az Amerikai Táplálkozási Szövetség legfrissebb, mintegy 720 ezer ember részvételével végzett kutatása alátámasztja a rendszeres testmozgás várható élettartamra gyakorolt kedvező hatását. A felmérés eredményei szerint a mozgásszegény életmóddal felhagyók és aktív életet élők esetében mintegy 46 százalékkal csökken az egészségügyi problémákhoz kapcsolódó elhalálozás veszélye.

A már 100. életévében járó amerikai orvos és táplálkozási szakértő, John Scharffenberg szerint azok az emberek, akik rendszeresen végeznek valamilyen testmozgást, egyértelműen tovább élnek, mint azok, akik nem. Véleménye szerint minden egyes mozgással töltött óra 3 órával növeli meg a várható élettartamot. 

2-7 év plusz

Mindezt alátámasztani látszik a Harvard Egyetem tanulmánya is, amely azt állapította meg, hogy egy órányi mozgás minimum dupla ennyivel növelheti meg a várható élettartamot. Ez a hatás hosszútávon még látványosabb, ugyanis például ha valaki legalább 40 évig hetente 2-3 órát edz, abban az esetben akár két évvel is tovább élhet, mint azok, akik egyáltalán nem végeznek semmilyen testmozgást. Vannak azonban még ennél is merészebb számítások. A Journal of Aging Research folyóiratban publikált kutatás szerint a rendszeres testmozgás akár hét évvel is megnövelheti a várható élettartamot. 

„Természetesen a gyakori testmozgás akkor fejti ki igazán egészségmegőrző hatását, ha közben lemondunk olyan káros szokásokról, mint például a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás. Fontos ezen kívül a pozitív életszemlélet és a stressz káros hatásainak minimalizálása. Mindemellett pedig hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra” – hangsúlyozta a Technogym marketing menedzsere. 

Kézenfekvő és egészséges módja a rendszeres testmozgásnak a szabadtéri sport, a természetben végzett séta, futás vagy kerékpározás. Ezen kívül kiváló terepet biztosítanak a mozgásnak a fitneszklubok, de manapság már nagyon sokan választják az otthonuk kényelmében végzett edzéseket is, hisz egy kis edzősarokkal, vagy akár egy saját otthoni edzőteremmel tökéletesen elvégezhető a napi mozgás anélkül, hogy az időjáráshoz vagy egyéb körülményekhez kéne igazodni.

- bdpst24.hu

Check Also

Mozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán

Elstartolt a MOVE-ok gyűjtése Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, így a sport szeretete …