Íme, a második Nők Lapja Irodalmi Díj nyertesei!

2023. november 10-én este második alkalommal adták át a Nők Lapja Irodalmi Díjat. A legjobb magyar és a legjobb külföldi kortárs regényt, a legjobb gyermek- és a legjobb ifjúsági könyvet jutalmazták, valamint a magazin olvasói által megszavazott nyertesnek átadták a közönségdíjat is. 

A Nők Lapja Irodalmi Díj gálájának a Hilton Budapest adott otthont pénteken este, a házigazdák Akovács Éva főszerkesztő és Bus István voltak. A legjobb magyar kortárs regény díját Visky András Kitelepítés című regénye és a Jelenkor Kiadó kapta. A legjobb külföldi kortárs regény díját Karl Ove Knausgård Hajnalcsillag című regényének és a Magvető Kiadónak ítélte oda a szakmai zsűri, a fordító Kúnos László. Idén is díjazták Tóth Krisztinát: a legjobb gyermekkönyv a Világpuszi lett, szintén a Magvető Kiadó gondozásában; a legjobb ifjúsági könyv díját Fiala Borcsa és a Kolibri Kiadó vihette haza a Lepkebábért. A Nők Lapja olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjas Leiner Laura és az L&L lett a Random című regényért. 

A könyveket két körben értékelte egy-egy zsűri a magazin szerkesztősége által kategóriánkét összeállított tág listákból: először egy nagyobb létszámú, a kiadói szakma képviselőiből álló grémium, második körben pedig egy szűkebb körű, az irodalmi élet ismert alkotóiból és más szakemberekből álló zsűri választotta ki kategóriánként az év könyvét.

A magyar kortárs regény kategóriában Akovács Éva, Juhász Anna és Csányi Vilmos, a külföldi kortárs regény kategóriában Ribánszky Ágota, Frei Tamás és Bódis Kriszta zsűrizett. Idén külön kategóriában értékelték a legjobb gyermek- és a legjobb ifjúsági könyvet is. A gyermekkönyveket értékelő csapatot Dudics Emese, Grecsó Krisztián és Halász Judit alkotta, míg az ifjúsági könyvek kategóriában Jónap Rita, Spáh Dávid és Gyurkó Szilvia döntött a végeredményről.

- bdpst24.hu

Check Also

Július 20-án NEM lesz Balaton-átúszás

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – úgy döntöttünk, …