Jazzlegendák, a hazai könnyűzene melankolikus rocksztárjai és a várva várt Budapesti Wagner-napok 

Tovább tágul a Müpa-univerzum: az intézmény műsornaptárjába a nemrégiben bejelentett hazai és világsztárok után újabb illusztris művészek koncertjei és előadásai kerültek be. A 2024-es kínálatot számos műfaj legjobbjai fémjelzik Al Di Meolától Chris Bottin át a Platon Karataevig, a Magyar Nemzeti Táncegyüttestől a Buena Vista Social Clubból ismert Eliades Ochoáig, sőt: a programban ezúttal egy napjainkban szokatlan új sorozat is helyet kapott, az operarajongók örömére pedig elérhetővé válnak a 2024-es Budapesti Wagner-napok eseményei. 


Fotó: Alexander Mertsch

Bár a Müpát sokan elsősorban a klasszikus zenei élet egyik legfontosabb színtereként tartják számon, 2024 is a sokszínűség jegyében telik majd, hiszen a jazz hazai és nemzetközi kiválóságai mellett popveteránokkal és rövid idő alatt hatalmas sikereket elérő formációkkal is találkozhatnak a nézők. Pengetős csúcstalálkozóra készül a világhírű gitárfenomén, Al Di Meola, akihez a francia flamencogitáros, Juan Carmona, a görög gitár- és buzukivirtuóz, Michael Paouris, az olasz mágus, Peo Alfonsi és kedves dobosa, a spanyol Sergio Martínez mellett a ragyogó Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály is csatlakozik egy estényi örömzenélésre. Ugyancsak felszabadult és érzelemdús estére számíthatnak azok, akik a Buena Vista Social Club révén világhírűvé vált Eliades Ochoa koncertjét választják. A tradicionális kubai zene egyik legfontosabb művelője, „a kubai Johnny Cashként” is emlegetett gitáros zenésztársaival pályafutása legszebb dalait idézi fel a budapesti közönségnek.

Áprilisban érkezik az atmoszférikus rockban utazó, óriási nemzetközi rajongótáborral rendelkező Platon Karataev, amely a víz vezérmotívumát bontogató, Partért kiáltó című lemeze után Napkötöző címmel dolgozik új anyagán. A formálódó album dalainak középpontjában ezúttal az életet adó égitest áll, azonban a mély szövegek maradnak, a bátor gitárhangzás és a felállás sem változik.


Fotó: Komróczki Dia

Kalandvágyó filmbarátok örülhetnek a NÉMA – FILM – ZENE címet viselő, filmvetítéssel egybekötött koncertsorozatnak, ahol régi korok moziélményét idézhetik meg 21. századi környezetben: elsőként a Nosferatu című borzongató klasszikust, majd Kertész Mihály 1917-es filmritkaságát, Az utolsó hajnalt nézve tapasztalhatják meg, milyen lehetett egykor élő zenés kísérettel mozizni!

A Müpa jövőre is jazzel hangolódik a májusi napsütésre. Az intézménnyel egyidős Jazztavasz első fellépője a karizmatikus Lakecia Benjamin, aki a funk, az R’n’B és a hiphop elemeit ötvözve hozza létre lendületes és egyedi stílusát. Nem csoda, hogy eddigi pályája során olyan legendás előadókkal osztozhatott a színpadon, mint Stevie Wonder vagy Alicia Keys, a magyarországi rajongóknak most Phoenix című lemeze anyagát hozza el. A második este fellépőjének már a neve is dallamos: a sokszoros díjnyertes kanadai énekes-dalszerző és zongorista, Laila Biali kontinenseken átívelő karrierje során szintén olyan ikonokkal dolgozott, mint Sting, Suzanne Vega, Dave Brubeck vagy épp a Jazztavasz utolsó napján fellépő Chris Botti. Triójához most Fekete-Kovács Kornél is csatlakozik, így igazán nemzetközi estének nézhet elébe a közönség. A fesztivált záró Chris Bottit nem is kellene bemutatni, a Grammy-díjas trombitaművész közel három évtizede ostromolja a csúcsokat, és korábban olyan szupersztárokkal működött együtt, mint Barbra Streisand, Lady Gaga, Tony Bennett, Frank Sinatra, Steven Tyler vagy Herbie Hancock – a sor pedig még hosszan folytatható volna. A 2023 októberében a Blue Note-nál megjelent Vol. 1 című lemeze egyfajta újrakezdés, amellyel visszakanyarodik a jazz gyökereihez, ráadásul ennek most a Müpa nézői is tanúi lehetnek. Ám itt még mindig nem ér véget az újonnan bejelentett jazzprogramok sora, hiszen az eklektikus stílusáról ismert Lamm Dávid a 2020-as Invisible után új anyaggal jelentkezik Skidaddle címmel. Az elmúlt évek megpróbáltatásaira reflektáló estjén mások mellett a nyolcvanéves vibrafonoslegenda, David Friedman és Dés László is színpadra lép majd.

A zene, az irodalom és a filmek mellett a tánc sem maradhat el: a 2023/24-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes Farsangvasárnap című, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak velejét tánccal és játékkal megragadó produkciója karneváli hangulatot varázsol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Húsvét közeledtével a sokszáz éves népszokások hallatlanul izgalmas világába enged betekintést a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című táncjátéka is, amely a különböző felekezetek liturgiájának és a Kárpát-medence népzenekincsének legszebb darabjait vonultatja fel. Távolabbi tájakra és egy lenyűgözően gazdag kultúráig vezeti az érdeklődőket a Nagy kínai újévi hangverseny, amely során a legek országának ősi hangszerei, a bianzhong és a bianqing is fontos szerephez jutnak, akárcsak a hagyományos kínai dallamok és a nyugati zene innovatív fúziója.

A közkedvelt Orgonapárbaj-széria tizedik koncertjén a sorozat történetében először két legendás Hammond-orgonista, John Medeski és Larry Goldings lép fel, akik külön-külön és együtt is megmutatják, miképpen inspirálja őket a Müpa orgonája. Az évad zeneszerzőjének választott Orbán György művei számos alkalommal csendülnek fel a szezonban, a komponista és tanítványai, Dragony TímeaGyöngyösi Levente és Szalai Katalin darabjaiból összeállított kamarakoncerten az életmű újabb rétegei kerülnek felszínre.


Fotó: Posztós János – Müpa

Több mint másfél évtizede annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével Richard Wagner A nibelung gyűrűje című monumentális operaciklusának darabjait. Hartmut Schörghofer rendezésének korszerűsített változata jövő júniusban is látható lesz a Budapesti Wagner-napokon, a Ring mellett sor kerül Bo Skovhus dalestjére is, a Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncert, az Istenek és hősök pedig két alkalommal is felcsendül a Müpában.

Az újonnan bejelentett előadásokra ezúttal is a Müpa+ hűségprogram tagjai válthatják meg elsőként jegyeiket: platina szinten november 14-én 10 órátólarany szinten november 15-én 10ezüst szinten ugyanazon a napon 14 órától veszi kezdetét az elővásárlási időszak. A hűségprogram alapszintű tagjai, valamint a nagyközönség számára november 16-án 10 órától nyílik meg a jegyvásárlási lehetőség személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve online a www.mupa.hu oldalon.

- bdpst24.hu

Check Also

Mozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán

Elstartolt a MOVE-ok gyűjtése Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es párizsi olimpia, így a sport szeretete …