CIB: Óriási a fejlődési potenciál a debreceni régióban

  • Az átlagnál jóval aktívabbak a CIB Bank KKV-ügyfelei a hajdú-bihari megyeszékhely térségében

Az átlagnál jóval gyorsabban nőtt a CIB Bank KKV-ügyfeleinek finanszírozása 2023. első nyolc hónapjában a debreceni régióban, ami a helyi vállalkozások aktivitásának emelkedésére és a térségben rejlő jelentős növekedési potenciálra utal. A régióban egyértelműen a feldolgozóipar tekinthető a húzóágazatnak.

Dinamikusan nőtt az elmúlt időszakban a CIB Bank vállalkozói ügyfeleinek aktivitása Debrecenben és környékén, ami részben a régió növekvő gazdasági jelentőségével is magyarázható. „A CIB Bank vállalkozói hiteleinek leszerződött állománya augusztus végéig több mint 14 százalékkal növekedett 2022 decemberéhez képest a debreceni régióban, éves alapon ez mintegy 21 százalékos bővülést jelent.” – mondta Such Sándor KKV régióigazgató. Mindezt – tette hozzá – annak ellenére sikerült elérni, hogy az év első felében nem indult el olyan állami támogatású hitelprogram, ami a KKV-kat érintette volna, hiszen a Széchenyi Kártya Program beruházási hitelénél és lízingkonstrukciójánál is csak augusztustól emelkedtek meg az összeghatárok. A régióigazgató szerint maradt beruházási kedv és cél a régióban, erre utal, hogy a lízingszerződések állománya nyolc hónap alatt közel 19 százalékkal emelkedett, ami évesítve 27 százalékos bővülést jelent.

Ami pedig a megtakarítási oldalt illeti, január eleje és augusztus vége között közel 45 százalékkal nőtt a CIB Bank által kezelt állomány, ami éves alapon mintegy 67 százalékos növekedést jelent. A CIB Bank tapasztalatai szerint Debrecen környékén a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek aktivitása jóval nagyobb az országos átlagnál. Miközben ebben a régióban a feldolgozóipar 51 százalékkal részesedik a CIB teljes KKV portfóliójából, az országos átlag 28 százalék környékén mozog. A kereskedelem mind régiós, mind országos szinten a második legjelentősebb ágazatnak számít, 25, illetve 24 százalékos súly mellett.

Az impozáns eredményekhez a CIB Bank üzleti aktivitása is jelentősen hozzájárult. Az idei év első nyolc hónapjában 35 százalékkal több vállalkozói ügyfelet szerzett a pénzintézet, mint egy évvel korábban. Emellett a kisvállalati és KKV-számlanyitásoknál 10 százalék feletti a CIB Bank részesedése a régióban, ami még a CIB kiemelkedő országos dinamikáját is némileg felülmúlja. „Abban, hogy a CIB Bank ilyen látványos eredményeket érhetett el Debrecen környékén – a helyi vállalkozások növekvő aktivitása mellett – az elmúlt hat évben tudatosan felépített, három éve változatlan összetételű, kiváló szakemberekből álló KKV területi csapatunknak kulcsszerepe van” – emelte ki Nádas Márton területi igazgató.

A CIB Banknál az erős és hosszú távú kapcsolatokban hiszünk: a vállalkozások szerethető, szakértő pénzügyi partnere kívánunk lenni, amelyre megbízhatóan építhetnek a cégvezetők és a tulajdonosok” – nyilatkozta az adatok kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank KKV üzletágának igazgatója. „Az pedig, hogy a régió vállalkozói egyre nagyobb számban választják a CIB Bankot – és igényelnek finanszírozást fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz – arra utal, hogy bíznak magukban és a régió fejlődésében. A CIB Banknál változatlanul azon leszünk, hogy segítsünk nekik megtalálni a legmegfelelőbb szakembert a bankban, és együtt megkeresni azt a megoldást, ami támogatja őket a fejlődésükben” – tette hozzá.

www.cib.hu

facebook.com/with.cib.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Bridgestone abroncsokon gurul a 925 lóerős szuperautó

Egyedi, ultranagy teljesítményű gumiabroncsot fejlesztett a Bridgestone az új Audi e-tron GT család számára. Az …