Zenei maraton 2024: a nap, amikor Északi romantika járja át a Müpát

Főként Grieg, Nielsen és Sibelius északi világába invitál a következő zenei maraton a Müpa két előadótermében, 2024. február 4-én. A társszervező Budapesti Fesztiválzenekart ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényli.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi zenei maratonját. A délelőttől késő estig egymást követő hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. 

Az elmúlt tizenöt évben Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt e napok főszereplője, Beethoven kétszer is sorra került. Arra is volt már példa, hogy a program két zeneszerző, Ravel és Debussy műveiből merített. 

A 2024-es maraton nem egyetlen, és nem is két szerző, hanem a skandináv mesterek előtt tiszteleg, különösen a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius előtt. A zord, fenséges tájairól és természeti kincseiről ismert Észak-Európa a zenében is különleges jelenség. A késő romantikus északi komponisták szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat is beemelték műveikbe. Jól ismert darabokkal és sosem hallott különlegességekkel találkozhat, aki 2024. február 4-én ellátogat a Müpába.  

A fellépők köre a hagyományoknak megfelelően a magyar szimfonikus zenekarok válogatott képviselőiből áll össze. A hazai előadók mellett nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak. A svéd Miah Persson dalestjén ritkábban hallott északi zeneszerzők dalai is felcsendülnek, a világhírű szopránt Magnus Svensson kíséri zongorán.

A Fesztiválzenekar muzsikusai szimfonikus és kamaraformációban is fellépnek a nap programján. Sibelius első szimfóniáját ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényletével adják elő. 

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván és Káel Csaba.

A maraton 2024. február 4-i tervezett programja itt érhető el.

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …