Diabétesz Világnap: egyedülálló könyvbemutató, ingyenes szakértői tanácsadás

  •  40 féle szűrővizsgálati lehetőség a Néprajzi Múzeumban

Az idei Diabétesz Világnap alkalmából a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) szakértők tanácsadásaival, dietetikusokkal, ingyenes szűrésekkel, szórakoztató programokkal várja a látogatókat exkluzív környezetben, a Néprajzi Múzeumban. A november 11-én megrendezésre kerülő rendezvényen külön figyelmet kap majd a terhességi diabétesz, amely kapcsán szakemberek tájékoztató előadásokkal, személyes és csoportos konzultációs lehetőséggel várják az érintetteket. A világnapon mutatják be továbbá a „Lent és fent – Személyes történetek a cukorbetegségről” című könyvet, melyben orvosok és átlagos, de nem mindennapi cukorbetegek osztják meg velünk, mit jelent diabétesszel élő hétköznapi hősnek lenni.

Minden évben november 14-én, Sir Frederick Banting születésnapján ünneplik a nemzetközi Diabétesz Világnapot, így tisztelegve az inzulin feltalálója előtt. A jeles nap idei nemzetközi témája a diabétesszel kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségei. Nem véletlenül, hiszen Magyarországon jelenleg közel 1 millió, világszerte közel 500 millió diabéteszes él, akik közül sokak számára nem áll rendelkezésre sem a megfelelő terápia, sem a szükséges eszközök, sem pedig az önmenedzseléshez elengedhetetlen tudás és annak forrásai.

A legkiválóbb szakemberek segítenek

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául. A CEOSZ a korábbi évekhez hasonlóan idén is olyan programokat kínál a Diabétesz Világnap alkalmából, amelyek nemcsak segítik az érdeklődők számára felmérni saját egészségi állapotukat, hanem iránymutatást is adnak a további teendőkkel kapcsolatban. A Néprajzi Múzeumban november 11-én, 9:00 és 14:00 óra között ingyenes konzultációs lehetőséget biztosítanak mindazok számára, akiknek kérdésük, problémájuk, bizonytalanságuk van a diabétesszel kapcsolatban, és azt az adott terület kiváló szakértőjével szeretnék megbeszélni. A résztvevők olyan témákban kérdezhetik a CEOSZ szakembereket, mint például a diabétesz, a magas vérnyomás, az alvászavar, a diéta és a táplálkozás, a terhességi diabétesz vagy a betegjogok: a konzultáció ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a CEOSZ honlapján (www.ceosz.hu) lehet megtenni.

A rendezvényen természetesen lesz lehetőség különböző mérésekre és szűrésekre is, amelyet a rendezvény kiemelt főtámogatója, a 77 Elektronika Kft., a Dcont® vércukormérő termékcsalád gyártója biztosít.

A CEOSZ 2023-ban indította el a terhességi diabétesszel diagnosztizált kismamák támogatását célzó „Teherédes várandósság” elnevezésű programját. A programban résztvevő szakemberek tájékoztató előadásokkal, személyes és csoportos konzultációs lehetőséggel várják a világnapon az érintetteket.

Mintegy 40 féle átfogó szűrővizsgálati lehetőség és egy egyedülálló könyvbemutató  

Magyarország Népegészségügyi szűrőkamionja a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is mintegy 40-féle átfogó vizsgálati lehetőséget biztosít a helyszínen mindazok számára, akik szeretnének valós képet kapni egészségi állapotukról.

A többéves hagyományoknak megfelelően a világnapi rendezvényen kerül sor az évenkénti receptverseny győzteseinek kihirdetésére, és a legjobb, idén a „Zöldséget a tányérra!” felhívásra beérkezett receptekből összeállított naptár bemutatására is.

„Ez a világnap egy kicsit más lesz, mint a korábbiak, mert egy valódi különlegességgel is készülünk. Betegszervezetként a CEOSZ és tagszervezeteink rengeteg érintettel, családtaggal és az őket gondozó egészségügyi szakemberrel állunk napi kapcsolatban. Ezáltal óhatatlanul is részesei leszünk számos olyan helyzetnek, amely egy betegséggel való együttélés különleges, kevesek számára látható arcát mutatja. Ezt a kivételes lehetőséget kihasználva szeretnénk egy csokrot átadni a rendelőben vagy éppen a betegséggel összefüggésben felmerülő humoros, kedves, keserédes, de mindenképpen szívet melengető történetekből, amelyek az élni akarást, az élet tiszteletét és szeretetét sugallják. Az orvosokkal és a betegekkel zajlott beszélgetésekből körvonalazódó élethelyzeteket Mörk Leonóra fűzte össze történetekké, amely „Lent és fent – Személyes történetek a cukorbetegségről” címmel könyvként jelenik meg a Jaffa Kiadó gondozásában. Az ünnepélyes könyvbemutató a CEOSZ diabétesz világnapi rendezvényén lesz, ahol a könyvben megszólalókkal is találkozni lehet” – hangsúlyozza Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

- bdpst24.hu

Check Also

KARÁCSONY LIPCSÉBEN – 1723 – A NEMZETI FILHARMONIKUSOK ÜNNEPI HANGVERSENYE

2023. december 23. szombat 19.30 Müpa Zenei időutazás: karácsony Lipcsében, háromszáz évvel ezelőtt. De miért …