Egy rendezvény esetén sem feledkezhetünk meg a biztonságról!

Legyen szó kisebb céges eseményről vagy többezres tömeget megmozgató kulturális vagy sportrendezvényről, a szervezői kapacitást jellemzően a technikai és logisztikai előkészületek, a marketing, promóció, illetve az ezekhez kapcsolódó egyéb tervezési és koordinációs teendők foglalják le. Bárminemű esemény gördülékeny, zökkenőmentes lebonyolításához ugyanakkor legalább ennyire fontos a megfelelő biztonsági struktúra kialakításáról is gondoskodni. Egy professzionális rendezvénybiztosítási feladatokat ellátó cég számos terhet levehet a szervezők válláról, akik így az egyéb feladataikra tudnak koncentrálni.

Miért fontos a rendezvénybiztosítás?

A rendezvénybiztosítás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők testi épségét, illetve vagyonát megóvja az esetleges bűncselekményekkel vagy bármilyen egyéb káreseménnyel szemben. Ebben kiemelten fontos szerepe van a megelőzésnek, amit az állandó területfelügyelettel érhetünk el. A teljes körű rendezvénybiztosítási szolgáltatás a kellő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező élőerő rendelkezésre bocsátása mellett magában foglalja a különféle mechanikai és elektronikai védelmi eszközök alkalmazását is, amelyek együttesen szavatolják az esemény zavartalanságát.

Egy professzionális biztonsági szolgálat alkalmazása nemcsak a személy- és vagyonbiztonság fenntartásában jelenthet segítséget, hanem számos további terhet is levehet a rendezvény szervezőinek válláról, így például a résztvevők beléptetésének lebonyolítását, valamint a biztonságra vonatkozó jogszabályi előírások teljesítését és az ezekkel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzését is.

A rendezvénybiztosítás jogszabályi keretei

Azért is érdemes a biztonságtechnikai feladatokat egy erre szakosodott cégnek kiszerveznünk, mert a rendezvényekre számos különféle biztonsági és részvételi előírás vonatkozik, amelyeknek mind a betartása, mind a kapcsolódó engedélyeztetési ügymenet komoly szakmai felkészültséget igényel, arról nem is beszélve, hogy mindez mennyire időigényes. Ennek az aspektusnak különösen az 1000 főt meghaladó zenés-táncos rendezvények esetében van nagy jelentősége, hiszen ezeket a jogrend megkülönböztetett módon kezeli, és a 23/2011. (III.8.) számú Korm. rendeletben komplex egyeztetési és engedélyeztetési folyamatot ír elő a megszervezésük feltételeként.

Milyen részfeladatok tartoznak a rendezvénybiztosítási szolgáltatás alá?

A biztonsági szolgálat részeként az őrző-védő cégek számos részfeladatot ellátnak. Ezeknek egy része a rendezvény előkészületi stádiumában az engedélyeztetéssel és a szakhatósági egyeztetésekkel kapcsolatos. Ilyen részfeladat többek között

  • a biztonsági terv elkészítése, az abban foglaltak felülvizsgálata, szükség esetén oktatása;
  • a tűzvédelmi szabályzat összeállítása;
  • egyeztetés és folyamatos kapcsolattartás az illetékes szakhatóságokkal;
  • valamint a jogszabályban előírt menekülési és tűzvédelmi biztonsági jelek beszerzése.

A rendezvény időtartama alatt, illetve azt megelőzően a főbb teendők a személy- és vagyonbiztonság fenntartását, illetve az esetleges konfliktushelyzetek megelőzését vagy szakszerű kezelését célozzák. Ilyen feladat például

  • a résztvevők beléptetése, átvizsgálása;
  • a nem kívánatos személyek vagy a veszélyes tárgyak kiszűrése;
  • a résztvevők és a személyzet testi épségének, illetve vagyontárgyainak védelme, folyamatos felügyelete;
  • továbbá a biztonságtechnikai megfigyelő- és jelzőrendszerek megtervezése és kiépítése.

Milyen egy megbízható rendezvénybiztosítási szolgáltatás?

Csakúgy, mint minden más őrzés-védelmi szolgáltatás esetében, a rendezvénybiztosítási szolgáltatásnál is kulcsfontosságú, hogy a biztonsági feladatokat ellátó személyzet kellőképpen felkészült és tapasztalt legyen. Az esetleges konfliktushelyzetekben fontos, hogy gyorsan reagáljanak, emellett a megfelelő kommunikációs készségekkel rendelkezzenek, és minden körülmények között megoldásorientáltan, higgadtan és udvariasan kezeljék a kialakult szituációt.

Az élőerő mellett sok múlik a mechanikus és elektronikus biztonságtechnikai eszközök minőségén is. A videókamerás megfigyelőrendszerek, a beléptetőkapuk, vonalkód-leolvasók, tűzvédelmi és riasztórendszerek szerves részét képezik a védelmi struktúrának, így ezeknek minden esetben megbízhatóan és hatékonyan kell működniük. Fontos továbbá, hogy ezek a biztonságtechnikai rendszerek mindig az adott esemény helyszínéül szolgáló terület specifikus adottságaihoz igazodva kerüljenek kialakításra, hiszen csakis így szavatolható a problémamentes használat.

Egy rendezvény esetében a biztonsági szolgálat tehát nemcsak a személy- vagyonvédelmet szavatolhatja, de a szervezési folyamatokban is nagy segítséget jelent, továbbá az esemény lebonyolítását is gördülékenyebbé teszi. Ez pedig a résztvevők elégedettségét és a szervezők iránti bizalmat is biztosan növeli.

- bdpst24.hu

Check Also

új, digitális SZÉP kártya a piacon

Októbertől új külsővel jelentkezik a K&H SZÉP kártya. Az új sorozatnál a bankkártya termékekhez igazodó …