5 ok, amiért érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvost

Megéri-e félévente negyed órát fordítani a fogászati ellenőrzésre, hogy megelőzzük a bajt? Természetesen erre mindenki igennel válaszol önmagában, de rengetegen végül mégsem mennek el időben a fogorvoshoz. Az alábbi cikkünkben 5 nyomós okot mutatunk, amiért megéri évente kb. 2×15 percet szánni a szájhigiéniai egészségének ellenőrzésére!

Ezért célszerű félévente fogorvoshoz járni:

Mivel egy átlagos fogászati ellenőrzés csupán 10-15 percet vesz igénybe, ezért csakis nyerhet a fájdalommentes vizsgálattal.

1. Megelőzheti a kínzó fogfájást

Sajnos még mindig sokan halogatják a fogászati kezelést, és nem tulajdonítanak elegendő figyelmet az időnként még csak enyhébb fájdalommal jelentkező tüneteknek. Bármilyen fogfájás esetén érdemes azonnal foglalni egy időpontot a fogorvoshoz, hiszen a most még kicsinek tűnő baj később foggyulladáshoz és rendkívül fájdalmas csonthártyagyulladáshoz is vezethet.

Miért nem szabad halogatni?

  • Minél hamarabb kezelik a bajt, minden bizonnyal annál kisebb és gyorsabb beavatkozásra lesz szükség. Habár a hasogató, nyilalló fogfájás mértéke ideig-óráig enyhíthető a különböző fájdalomcsillapítók segítségével, de egy idő után már elviselhetetlenné válik a fájdalom.

2. Idejében fény derülhet a szájüregi daganatra

A szájüregi rákos esetek kb. 50%-a a nyelvet érinti, azonban az ajkakon és az orcákon is előfordulnak. Általában a 45-50 év feletti korosztályt érintik, de nem ritka a fiatalabb korban észlelt szájüregi daganatos megbetegedés sem. Ahogyan a többi rák esetében, úgy a szájüregi daganatnál is a korai felismerés jelenti a legjobb esélyeket a felépülésre.

Hogyan történik a diagnosztizálás?

  • Ha Ön vagy a fogorvosa a szájüregében rákgyanús elváltozást észlel, akkor szövetmintát vesznek, illetve egy fogászati röntgenvizsgálat következik.

3. Újra magabiztos mosolyt teremthet

Egy letört fog vagy éppen egy elszíneződött fogsor porig rombolhatja az addig jól megszokott magabiztosságot. Az esztétikához ugyanis rendkívül szorosan kapcsolódik a fogak ápoltsága. Szerencsére napjainkban már fogfehérítés és mosolytervezés segítségével is gondoskodhat a megnyerő, tiszta mosolyáról.

4. Sok pénzt megtakaríthat

Ha Ön sem szeretne egy vagyont költeni a fogászati beavatkozásokra, ne várja meg, amíg már nem marad más választása! Persze rövid távon egy vizsgálat vagy kezelés árának megspórolása akár jó ötletnek is tűnhet. Azonban később, amikor a fájdalom már szó szerint tönkreteszi a mindennapokat, sokkal magasabb kezelési költséggel számolhat, mintha még az első tünetek jelentkezésekor elhárította volna a bajt.

5. Egészségét szolgálja

Legyen szó bármilyen fogászati kezelésről, a cél mindig ugyanaz: egészséges, fájdalommentes mindennapokat teremteni. Akár esztétikai problémáról, akár gyulladásról van szó, a fogak állapota nagymértékben befolyásolja napjai minőségét. A legfontosabb, hogy fogai állapota soha ne állítson akadályt Ön elé. Sőt, csakis pozitív dolgokat hozzon az életében.

Hogyan vigyázzon fogaira a mindennapokban?

  • Napi 2×2 perc fogmosás. Ennyi idő alatt alaposan megmoshatja a fogait, hogy eltávolítsa a makacs baktériumokat, és megelőzze a fogszuvasodást.
  • Szorítsa háttérbe a túl cukros ételeket és italokat. A feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek és cukros üdítők ugyanis fogszuvasodást idéznek elő.
  • Étkezés után mindig igyon egy pohár vizet. Így rengeteg ételmaradéktól és a zománcra káros savtól szabadítja meg a szájüregét, és frissebb szájhigiéniát is biztosít.

A kínkeserves fogfájás megelőzése biztosan a legjobb 3 ok között szerepel, amikor a fogorvos rendszeres felkeresésének előnyeiről beszélünk. Emellett a félévente történő ellenőrzés még a kezdeti stádiumában fényt deríthet a szájüregi daganatos megbetegedésekre is, ami szó szerint életet menthet. Ha egészséges fogakat, hófehér mosolyt és szájhigiéniai panaszoktól mentes mindennapokat szeretne, látogasson el rendszeresen fogorvosához!

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …