Vortex of Silence – Címadó dal Gyémánt Bálint januárban megjelenő új lemezéről

  • A pillanat megragadásának fontossága

Hosszú idő után jelentkezik új lemezzel Gyémánt Bálint. A Vortex of Silence a német Jazzhaus Records kiadónál jelenik meg januárban, a lemezbemutató koncert 2024. február 16-án lesz a Müpában. Az album dalai lehetőséget adnak arra, hogy a zenén keresztül a hallgató újraértelmezze a körülöttünk lévő világ harmóniáját és diszharmóniáját. A címadó szerzemény a „csend örvénye” a pillanat megéléséről szól. 

Gyémánt Bálint triója teljes mértékben a gitárművész saját zenei víziójának lenyomata. Harcsa Veronika állandó alkotó- és szerzőtársának zenei ötleteit Bartók Vince basszusgitáros és Szabó Dániel Ferenc dobos páratlan játéka teszi teljessé. A januárban megjelenő Vortex of Silence című album címadó dala, a „csend örvénye” a pillanat megragadásának fontosságáról szól. „Arról, hogy ne felejtsünk el a jelenben lenni és megélni azt, ami velünk történik ott és akkor, amikor történik. Nem szeretnék a kislányom egyetlen pillantásáról sem lemaradni, mert a telefont bámulom, nem akarok azon gondolkodni, hogy hol kellene most lennem az életemben, hanem próbálok a jelenben lenni, maximálisan megélni azt. Ez a kompozíció a legfontosabb számomra a lemezen. Nem véletlenül lett ez az album címadó dala. Ezt írtam meg legutoljára. Jellemzően így szokott lenni. Ha úgy érzem, még valami hiányzik a teljes album anyagából, akkor érkezik egy olyan dallam, ami különleges erővel, illetve jelentőséggel bír számomra. Az egész dal rendkívül egyszerű. Furcsa módon minden eljátszásnál van bennem egy kis izgalom a megszólalást illetően. Annak ellenére, hogy nincs benne gitárszóló, kiemelt figyelemmel, koncentrációval közelítek az eljátszásához” – meséli Bálint. 

Az új albumhoz az Operaházban, a Vörös Szalonban forgattak három részes videósorozatot. Darvas Bence operatőr a helyszínbejárás után álmodta meg a videók képi világát. „Hihetetlen érzékenységgel fogta meg a témát, hogy a hallgató szemével járjon körbe minket a Vörös Szalon varázslatos padlóján. Lehet, hogy elsőre fel sem tűnik, de a videók egyetlen kamerával, vágás nélkül készültek. Ráadásul az igazán szemfülesek azt is észrevehetik, hogy a zárt teremben senki más nem tartózkodik csak mi hárman és az operatőr. Gyakorlatilag csak mi és a néző, a hallgató” – emeli ki Bálint.  

A Vortex of Silence lemezbemutató koncertje 2024. február 16-án lesz a Müpában, ami egyben a Jazz Showcase nyitókoncertje is. 

Gyémánt Bálint: Vortex of Silence 

 

Gyémánt Bálint Vortex of Silence lemezbemutató:

https://m.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/gyemant-balint-vortex-of-silence-2024-02-16_20-30-fesztivalszinhaz 

Fotókhoz tartozó kredit: Láng Nándor

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …