Mennyit kell fizetni a kikerülhetetlen magánegészségügyi szolgáltatásokért

  • Újra a Magyar Tudományos Akadémián debütál a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány –
  • Fókuszban az árazás és a finanszírozás: mennyit kell fizetni a kikerülhetetlen magánegészségügyi szolgáltatásokért és miből, hogyan tudják ezt kifizetni a páciensek?
  • 2023. november 10., péntek, 9 h
  • Magyar Tudományos Akadémia

A tavalyi hatalmas siker után az idei TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány újra közzéteszi azoknak a személyeknek a listáját, akik jelenleg a legnagyobb hatással bírnak a szektorra, legyenek azok kórházigazgatók, orvosok, szakértők vagy egészségpolitikusok. A kiadvány a harminc fős lista publikálása mellett idén is megvizsgálja a szektor legégetőbb problémáit. Többek között tüzetesen körbejárja, hogy a recessziós gazdasági környezet mit eredményez a magánkórházakban, a páciensek egyáltalán hogyan képesek megfizetni a magánellátást. Az idei magazin kiemelt témája még a tömegeket érintő ortopédiai protézisműtétek helyzete.

Lengyel Lívia

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány célja, hogy átfogóan mutassa be a nagyközönségnek és a szakmának a magyar magánegészségügyet, rálátást adjon az aktuális trendekre, a változások hátterére és azokra a döntéshozó, nagy befolyású emberekre, akik a folyamatokat irányítják.

Lengyel Lívia főszerkesztő kiemelte: “Bár iparági szakértőként már másfél évtizede dolgozom a piaci folyamatok megértésén és előrejelzésén, a tavalyi, első Top30 kiadványunk fogadtatása még engem is meglepett. A toplista publikálásán kívül, a szakmai tartalmakra adott elismerő visszajelzések óriási lendületet adtak a csapatunknak, megerősítették, hogy – a Top30 lista összeállítása mellett – idén is meg kell vizsgálnunk a legforróbb témákat. Egy évvel ezelőtt, az energiaárak robbanása miatt, az iparági vezetők úgy összegezték várakozásaikat, hogy nehéz ősz elé nézünk, de a magánegészségügyi szektor további növekedése várható, bár üteme lassul. Ehhez képest az látható, hogy a háztartások egészségre szánható tartalékai fogytán vannak, a magánegészségügyi szektor betegforgalma csökken, egyes intézményeknél komoly pénzügyi gondok jelentkeznek. Az idei kiadványunkban alaposan körbejárjuk a változások okait, a feladatokat, a célokat és a lehetséges megoldásokat – roppant izgalmas elemzések látnak napvilágot a szakma kiválóságaitól.”

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány fókuszában a finanszírozás és az árazás áll, vagyis miből és mennyit kell fizetni a magánellátásért. Az elmúlt évben a gazdasági folyamatok  jelentősen befolyásolták a piaci eredményeket. Ebben szerepet játszott az is, hogy tavaly ősszel a magánszolgáltatók – az infláció, valamint az árfolyamváltozások miatt – 25-30%-os áremelést hajtottak végre. A páciensek központi kérdése, hogy miként találnak ellátást és azt hogyan tudják kifizetni; míg a kórházak vezetői arra törekednek hogy fenntartható maradjon a vállalkozásuk. Jelenleg a vezető kérdés, hogy meddig lehet még emelni az árakat, mit bírnak el a páciensek, mit bír el a csökkenő betegszámnál a versenytársi környezet? A Top30 kiadvány vezérigazgatói körkérdésben szólaltatja meg a hazai piac öt topvezetőjét a gazdasági kihívásokról: számolnak-e nagyobb visszaeséssel, van-e elég páciens a rendeléseken, műtőben.

Magyarországon a lakosság igen magas arányban zsebből fizeti a magánegészségügyi szolgáltatásokat, megfigyelhető, a háztartások egészségre szánt lehetőségei csökkentek. Ezért minden eddiginél jobban előtérbe került a finanszírozás kérdése: hogyan és miből fizetik a páciensek a szolgáltatásokat? Az intézményvezetőket és szakértőket megszólaltatva a Top30 kiadvány elsősorban arra keresi a választ, hogy van-e finanszírozási gátja a piac stabilizációjának, ha már jelenleg a növekedés nem realitás. A látható finanszírozási hiányra reagálva, az egészségpénztári és egészségbiztosítási lehetőség mellett, egyes szolgáltatóknál már a részletfizetést is bevezették. Mindemellett az utóbbi években jellemzővé vált, hogy minden ötödik páciens nem jelenik meg a lefoglalt vizsgálaton. Ez a tendencia a hónap utolsó – anyagi lehetőségekben szűkösebb – hetében a legintenzívebb. A folyamatokra válaszként megjelent a szektorban a dinamikus árazás, illetve a bankkártyás időpontfoglalás is.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadványunk gazdasági elemzése bemutatja a top 30 vezető fekvő- és járóbetegellátót is, kitérve a labor- és képalkotó diagnosztikai szolgáltatókra. Idén is megismertetjük a top 10 vidéki intézményt, megszólaltatjuk az ország két legerősebb magánintézményének vezetőjét. Összefoglaltuk a meghatározó makrotrendeket, felvásárlásokat, fúziókat, és a jövőre nézve előrejelzéseket is közlünk.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadványban idén is közzéteszik a piacra legnagyobb hatással bíró szereplők Top30-as listáját. A tavalyi metódus alapján, a kiadvány szerkesztői és a szakmai zsűri egy közel 100 fős listát állított össze, amelyben piaci-, igazgatási pozíciójuk, hatásuk, specialitásuk, médiaszerepléseik alapján kaphattak helyet a legbefolyásosabb emberek. A 100 fős listából egy széles szakmai körben tartott szavazás alapján kerül ki a TOP30 helyezett. A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány bemutatója 2023. november 10-én, pénteken, 9 órától lesz a Magyar Tudományos Akadémián, a Nagy Magánpraxisnapon.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány másik vezető anyaga az ortopédiai nagyműtétek – ebbe a témába a következő közleményünk ad betekintést.

Portréfotó credit: Fotó: Erdős Juci

- bdpst24.hu

Check Also

Havazás okoz jelentős vasúti fennakadásokat Ausztriában és München környékén

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja …