Naponta 18 kg-ot fogyasztunk belőle, mégsem figyelünk a minőségére

  • Az őszi szezonban sem érdemes elbliccelni a klímák karbantartását

Az egészségünk megőrzése és a pénztárcánk kímélése miatt egyaránt fontos a klímaberendezések rendszeres karbantartása, ráadásul, ha egész évben használjuk őket, akkor ezt ajánlott megtenni évente kétszer, a nyári és a téli szezon előtt is. Ha elblicceljük, akkor romolhat a levegőminőség, csökkenhet a hatékonyság, így a fűtés költségesebbé válik, pedig a Panasonic szakértője szerint a klímák használata már nem csupán az átmeneti időszakban, hanem akár télen is teljes egészében helyettesítheti az egyéb fűtőberendezéseket.

Az őszi hónapokban számos betegség terjed, és a beltéri levegő minősége jelentősen befolyásolhatja az egészségünket. A klímaberendezések tisztántartása és szűrők karbantartása segít csökkenteni a por és az allergének szintjét, illetve a baktériumok és vírusok terjedését, így csökkentve a betegségek kialakulását. A Panasonic adatai szerint naponta átlagosan 1,3 kg élelmiszert fogyasztunk el, 1,2 kg vizet iszunk meg és 18 kg levegőt lélegzünk be, utóbbira sok esetben mégsem fordítunk kellő figyelmet. De mégis mit tehetünk? A klímaberendezések rendszeres karbantartása segíthet abban, hogy megfelelő legyen a levegő minősége a házakban és lakásokban, ami az élhető otthon egyik alapfeltétele. Fontos tudni azonban, hogy amennyiben a fűtési szezonban is használjuk a klímakészülékeket, a szerelőt is érdemes évente két alkalommal hívni a szervizelés miatt. 

Hatékonyabb, így olcsóbb lesz a fűtés, ha rendszeresen hívunk szerelőt 

A klímaberendezések rendszeres karbantartása hozzájárul ahhoz, hogy minél energiahatékonyabban működhessen a rendszer. A kosz, por és egyéb lerakódások csökkentik a rendszer hatékonyságát, ami növelheti az energiafogyasztást. A karbantartás nemcsak a kényelmi szintet növeli, hanem hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk a csökkentett energiafogyasztás révén. „Az új generációs klímák működési elve alapján a hagyományos fűtéshez mérten, a felvett villamos energiából akár hatszor annyi fűtési energia is nyerhető, vagyis 1 kW felvett villamos áramból akár 6 kW fűtési teljesítmény keletkezik” – hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán, a Panasonic magyarországi kereskedelmi képviselője. Az energiahatékonyság érdekében olyan készüléket érdemes választani, amelyik a legkedvezőbb, A+++ energiaosztályba tartozik. „Ezek a készülékek inverteres kompresszorral és ventilátorral, illetve fejlett szabályzórendszerrel rendelkeznek, ennek megfelelően képesek a szükséges teljesítményt az igényekhez igazodva leadni” – tette hozzá a szakértő. Az intelligens szabályozásnak köszönhetően kisebb lesz az energiafelhasználás, és sokkal jobb a hatékonyság. 

Teljes értékű fűtés klímával a téli szezonban 

Amennyiben szeretnénk a téli időszakban a fűtést teljes egészében klímával megvalósítani, akkor olyan hőszivattyús klímaberendezést válasszunk, amelynek működési tartománya a szélsőségesen hideg időjárási környezetre is kiterjed, és elegendő fűtőteljesítmény leadására képes nagy hidegben is. A készülékek termékadatlapjain a fűtési üzemmódra vonatkozó hőmérséklettartományt minden esetben gondosan meg kell vizsgálni” – hangsúlyozta Bánhalmi Zoltán. 

Elkerülhető a torokszárazság és a köhögés 

Az őszi időszakban a fűtés bekapcsolása miatt a beltéri levegő szárazabbá válhat, ami torokszárazsághoz és köhögéshez vezethet. A klímakészülékek nemcsak fűtésre, hanem a páratartalom szinten tartására is alkalmasak. „A nanoe™X technológiával felszerelt hőszivattyús klímaberendezések, valamint az air-e levegő minőséget javító készülékeink ugyan nem párásító berendezések és ezeket nem is tudják helyettesíteni, de működési elvük miatt abban is képesek segíteni, hogy a bőrünk és a hajunk a fűtési szezonban is hidratáltabb maradjon” – mutatott rá a Panasonic szakértője. 

- bdpst24.hu

Check Also

A tökéletes eszpresszó titka

A karos kávéfőzők kávéházi és otthoni használat során egyaránt megállják a helyüket. Ezek képviselik kategóriájukban …