Online közvetítéssel és kulisszajárással készül a balett világnapjára a Magyar Nemzeti Balett

Először csatlakozik a San Franciscó-i Balett, a londoni Királyi Balett és az Ausztrál Balett által életre hívott globális kezdeményezéshez a Magyar Állami Operaház balettegyüttese. Az intézmény YouTube- és Facebook-oldalán 2023. november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a balettegyüttes napindító gyakorlataiba, valamint a Spartacus– és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba. Három nappal később, november 4-én ugyancsak a balettvilágnaphoz kapcsolódva balettmesterek tartanak tánctematikájú ingyenes vezetéseket a Magyar Állami Operaházban.

A World Ballet Day (WBD) – A balett világnapja kezdeményezést 2014-ben hívta életre a londoni Királyi Balett a San Franciscó-i Balettel és az Ausztrál Balettel együttműködésben. Az esemény célja, hogy internetes közvetítéseken keresztül engedjen betekintést az együttesek életébe, reggeli balettgyakorlataiba, próbáiba, ezáltal nyújtva megmutatkozási lehetőséget a különböző társulatoknak, és megünnepelve a balett műfajának sokszínűségét. A 10. alkalommal jelentkező eseménysorozathoz idén 6 kontinens 58 balett-társulata és balettiskolája csatlakozott, hogy november 1-jén valamely közösségi oldalán bepillantást nyújtson az együttesnél folytatott műhelymunkába. A szervező három társulat mellett olyan patinás intézmények is képviseltetik magukat, mint az American Ballet Theater, a Bécsi Állami Balett, a Boston Ballet, a Holland Nemzeti Balett, a Kanadai Nemzeti Balett, a Monte-Carlói Balett vagy a Stuttgart Ballet. Az ingyenesen hozzáférhető közvetítéseket a https://worldballetday.com gyűjti egybe.

Az balettvilágnaphoz első ízben csatlakozik idén Közép-Európa legnagyobb és Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett is. A társulattal előre rögzített, több mint 100 perces angol nyelvű felvételen, ami az OPERA YouTube- és Facebook-csatornáján 2023. november 1-jén 19.00 órától lesz hozzáférhető, Mirzoyan Albert balettmester tart balettgyakorlatot. Zongorán közreműködik Lázár György vezető korrepetitor, a felvételt Milković Gabriella nemzetközi kulturális menedzser kommentálja. A közvetítésben ugyancsak részletek lesznek láthatók Seregi László Spartacus és Michael Messerer Don Quijote című balettjének termi próbáiból is.

A világnaphoz kapcsolódóan Kőszegi Katalin és Szirb György, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei 2023. november 4-én a táncművészek szemszögéből mutatják be hat alkalommal csoportos vezetéseken az Operaház életét, betekintést engedve a kulisszák mögé és a próbákba is, amennyiben azt a lehetőségek engedik. A 10 és 15 óra között az Andrássy úti Ybl palota aulájából óránként induló ingyenes vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, amit az érdeklődők a jegy@opera.hu-n tehetnek meg.

- bdpst24.hu

Check Also

Még hiányzik az a kis extra, amit az egészségért tehetnénk

Mindössze a magyarok fele szed rendszeresen vitaminokat, és még ennél is kevesebben sportolnak. Bár időszakosan …